Klassieke ouderwetse Boerenkool

Voor klassieke ouderwetse boerenkool zijn diverse recepten die doorgaans vooral verschillen in de verhouding tussen aardappelen en boerenkool. Standaard is 2x zoveel aardappelen dan boerenkool. Ik maak altijd een flinke bak en doe dan 750 gram boerenkool met 1.2 kilo geschilde kruimige aardappelen. Dat is dus wat meer boerenkool en wat minder aardappelen. Daar gaan minstens 5 normale porties boerenkool uit of 6 voor de kleine eter.

klassieke ouderwetse boerenkool

Ik heb ook recepten gezien voor klassieke ouderwetse boerenkool van 500 kool en 1000 aardappelen (3 personen) en 600 boerenkool en 1.2 kilo aardappelen (4 personen). De regel is meestal dat de verhouding net geen 50/50 is. De vraag is ook wat je lekker vind. Ik hou van een stevige portie aardappelen in mijn boerenkool, maar sommige mensen hebben liever wat meer kool.

klassieke ouderwetse boerenkool

Standaard: 600 boerenkool en 1000 gram aardappelen voor 4 normale eters.

Boodschappenlijstje klassieke ouderwetse boerenkool
  • 600 gram boerenkool (bij voorkeur biologisch natuurlijk)
  • 1000 gram aardappelen (geschilde kruimige)
  • 200 gram spekjes (voor je ze uit gaat bakken)
  • 150 ml melk
  • Zout en peper
  • Piccalilly
  • Rookworst naar behoeft2 (1/2 worst per persoon is oke)
Origineel recept klassieke ouderwetse boerenkool

Ik kook de boerenkool en de aardappelen altijd apart gaar. Voorkomt aanbranden en vooral een waterig bak met boerenkool en aardappelsoep. Ook voorkom je zo dat één van de twee niet of juist erg gaar is.

Ik kook de boerenkool minstens 20 minuten en proef dan even. Doorgaans kook ik nog even door, zo’n minuten in totaal want ik houd van gare boerenkool. De aardappelen kook ik gaar (ook zo’n 20 minuten) en dan prik ik af en toe. Ik kook ze lekker gaar, giet ze af en laat ze droogstomen.
Ondertussen heb ik de spekjes uitgebakken. Of je ook wat spekvet door de stamppot doet laat ik aan jou over, ik vind het wel erg lekker.

Nu gaan we stampen. Doe de aardappelen, de kool, de spekjes, eventueel wat spekvet of een klontje boter (kun je ook helemaal weglaten trouwens) en de helft van de melk en pak de stamper. Neem geen mixer of blender want dan krijg je moes en dat is echt smerig.

Stamp de boel door elkaar tot je geen klontjes aardappel meer kunt zien. Gooi niet meteen alle melk er doorheen. Is de stamppot droog of te stevig doe er dan nog wat melk doorheen tot je een lekkere smeuïge massa hebt.

Serveer met rookworst, lekkere jus en Piccalilly.

De makkelijke variant

Doe de aardappelen en de boerenkool gelijk in de pan en kook alles tot het gaar is. Let er op dat zowel de aardappelen als de kool gaar is. Afgieten en even droog laten stomen. Dan de rest erbij en stampen maar.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *