Keutenberg – 22% – De dood of de gladiolen

De Keutenberg, ik heb hem gisteren (21-08-2017) voor het eerst bedwongen. Daar heb ik dan wel een verzetje 26/32 voor nodig. Jaja, u leest het goed, 26 tandjes voor, 32 tandjes achter. Maar ja, ik ben dan ook 55 jaar en woog gisteren nog 100 kilo. Met mijn Rohloff is het 3 jaar geleden mislukt, nu dan wel met mijn Ventoux-special, een racefiets met ATB crank.

Ik heb het zelfs twee keer gedaan. Gewoon omdat ik het kan. Het was een mooie dag. 2x de Loorberg, 2x Hoogcruts, 2x de Schilberg, 2x de Grensstraat (rondje Slenaken) en daarna richting Schin op Geul. Daar 2x de Keutenberg en als toetje 2x de Gulperberg. Een mooie trainingsdag voor iemand die over 2 weken naar de Franse alpen vertrekt en droomt van het bedwingen van de Ventoux.

Keutenberg, de dood of de gladiolen

Hieronder een profiel van de beklimming. Het profiel is niet volledig. De beklimming van de Keutenberg is 1.6 kilometer lang. Je gaat na de Keutenberg nog een kilometer vals plat door om op het hoogste punt aan te belanden. Maar ik beperk me tot de steilste 500 meter.

profieltje keutenberg

Het stukje van 22% is niet al te lang, misschien 30 meter. Maar het is wel het begin. Dit is een beklimming waarbij je er bij elke trap voor moet zorgen dat je niet achterover valt. De berg is zo steil dat je feitelijk in een permanente wheelie naar boven rijd.

Je kunt je voorwiel bij elke trap als een ruitenwisser van links naar rechts laten swingen zonder te vallen of naar links of rechts te rijden. Je beweegt toch alleen maar op het moment dat je die trap daadwerkelijk zet, het maakt niet uit waar je voorwiel is op dat moment.

Fietsknooppunten Keutenberg

Over de fietsknooppunten rondom de Keutenberg kan ik kort zijn: die zijn er niet. Het dichtstbijzijnde fietsknooppunt is nr. 58, ongeveer 2 kilometer verderop bij Wijlre. De andere kant op zit je alweer in Valkenburg bij de knooppunten 59 en 60. Je moet het dus met de landkaart doen. Maar echt moeilijk is het niet.

De Keutenberg ligt achter de camping Vinkenhof, en die is duidelijk aangegeven. Ik heb 2 foto’s geplaatst van Google Maps die een duidelijk beeld geven van de situatie. Via Google Maps kun je trouwens de hele route bekijken. En nog mooi ook, compleet met zwoegende wielrenners.

fietsroute keutenberg
keutenberg schin op geul valkenburg
keutenberg schin op geul gulpen wittem

Op het linkerkaartje 4 punten:

  1. Het stuk van de Keutenberg waarvan ik een profiel heb gemaakt.
  2. Het 2e deel naar de top.
  3. De Dodeman, nog erger dan de Keutenberg (heet overigens de Dodemansweg)
  4. Het punt in de N595 waar je af moet slaan richting Camping de Vinkenhof en de Keutenberg.

De andere 2 foto’s zijn screenshots van Google Maps. Hier kunt u even kijken hoe het er allemaal uitziet langs de N595 en de afslag naar de “Engwegen”, het weggetje richting de Keutenberg.

En ik heb natuurlijk ook weer foto’s gemaakt. Kon ik lekker even uitpuffen. Helaas was het niet het mooiste weer om plaatjes te schieten. Maar ik ga daar zeker nog eens terug om mooiere plaatjes te maken.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *