Kerstkrans – Symbool of decoratie

Een kerstkrans is een bekend soort versiering voor het kerstfeest.

De Germanen vierden midden in de winter het feest van de zonnewende, de terugkomst van de zon. Dat deden ze door groene takken van planten en bomen, zoals hulst, maretak, sparren en dennen, in huis te halen. Als teken van leven. Door ze in een cirkel te schikken ontstaat een krans. Zo’n krans heeft dezelfde vorm als de zon. Dat heette een zonnewiel. Tegenwoordig zie je ze rond Kerst en Oud en nieuw vaak op de deur een huis of hek hangen: De kerstkrans. Een mooie decoratie van kerstgroen, al dan niet met fraaie lichtjes erin en allerlei versieringen. Waar komt de kerstkrans eigenlijk vandaan?

De Kerstkrans

In de Germaanse cultuur waren het zonnewiel en de zespuntige ster (hagal-rune), al heel bekende tekens. Het waren een soort herkenningstekens voor god (Wodan, Donar, Thor), de onvergankelijke hoogste macht. De tekens werden gebruikt om bescherming of geluk te vragen en staan symbool voor groei. Het zonnewiel kreeg tweeduizend jaar geleden een nieuwe betekenis. Het teken van het wiel verwees sinds die tijd naar Christus, het onvergankelijke licht der wereld. Denk maar bijvoorbeeld aan die enorme grote ronde ramen in kerken. Dat zijn reusachtige sierlijke zonnewielen met een meerpuntige ster erin (roosvensters)

De kerstkransen werden daarom vaak aan de buitendeur gehangen. Vroeger verwees dat naar de oude betekenis van het zonnewiel. Tegenwoordig doen mensen het vooral omdat ze het mooi of leuk vinden. De kerstkrans heeft dus alles met het christelijke kerstfeest te maken.

Kerstkransen worden meestal met een lint opgehangen aan de voordeur, maar kunnen ook op de tafel gelegd worden en gebruikt worden als een soort alternatief kerststukje. Naast met dennengroen is de kerstkrans vaak versierd met verlichting, dennenappels en/of kerstballen. In elk geval zorgt een kerstkrans voor extra sfeer en is deze een mooie aanvulling op de kerstboom en op de kerststukjes.

Overigens is de kerstkrans ook bekend als lekker koekje, die de vorm heeft van een krans. Tijdens Kerst zijn kerstkransen een populaire lekkernij en ook worden de koekjes wel opgehangen in de kerstboom.

Geschiedenis en herkomst van de kerstkrans

De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei. Maar ook van eeuwig leven en eeuwige liefde, omdat de cirkelvorm geen begin- en eindpunt heeft. De symboliek gaat vermoedelijk terug tot de Oudheid en vindt zijn oorsprong in de lauwerkrans die de Grieken en de Romeinen gebruikten om hun sporthelden mee te eren. De winnaar van een sportwedstrijd of de Olympische Spelen kon na het ontvangen van de lauwerkrans – of gladiolen, dan wel een palmtak – op zijn lauweren rusten. Hij had gefloreerd en eeuwige roem verworven.manen kransen met takken, zogenoemde zonnewielen, waarmee ze het nieuwe voorjaar begroetten.

In de Middeleeuwen nam het christendom de symboliek van de ronde krans over en verbond de kerstkrans met het kerstfeest. De hulstbladeren met de rode bolletjes zouden symbool staan voor Jezus (groen) en diens bloed (rood). Het was gebruikelijk dat de kerstkrans niet meer dan twaalf dagen aan de deur bevestigd mocht blijven. De krans zou – zo geloofde men – bescherming bieden tegen boze geesten en demonen. Die zouden jouw deur voorbijgaan als ze de krans zagen. Een kerstkrans betekende in die zin dus: geluk, voorspoed, bloei en afwending van het kwade.

Net als veel andere gebruiken, denk aan Sinterklaas, vond de kerstkrans in de zeventiende eeuw zijn weg naar de Nieuwe Wereld. Emigranten namen de krans mee naar de andere kant van de oceaan.

Bron

Historiek.net – Herkomst van de kerstkrans – Enne Koops

  • Terug naar homepage

Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangeliën van Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *