Karsten tent opzetten. Strikt genomen doe je dat niet, een Karsten tent opzetten. Je blaast hem op. Van opzetten is dus eigenlijk geen sprake. Maar ja, het is een tent en die zet je nou eenmaal op. Een Karsten tent opzetten is zo’n beetje het makkelijkste wat er bestaat. Je legt hem neer, blaast hem en je zet de haringen vast. Klaar.
Mijn eigen Karsten tent opzetten inclusief comfortluifel, voorwand en regenluifel ging binnen een uur. En dan deed ik het helemaal alleen. Het vastmaken van de haringen kost nog meeste tijd. En als ik zeg “de Karsten tent opzetten” is daar het neerleggen van de beide grondtapijten ook bij inbegrepen.
De Karsten tent opzetten is dus eerst de boel opblazen.
Dan staat hij in principe al maar is nog een beetje gammel. Heb je de boel eenmaal opgespannen met de flappen dan staat hij al behoorlijk stevig en strak. Zet je dan ook minstens 1 scheerlijn per hoek vast dan kun er bijna overheen lopen. Beetje overdreven maar hij staat meteen wel superstrak en stormvast met slechts 14 ankerpunten. (4x hoekpunten, 6x flappen en 4x hoek scheerlijn)
Ga je alleen de basis Karsten tent opzetten dan moet je op een kwartiertje rekenen. Dat hangt ook af van de wijze waarop je de tent opblaast. Ik had zo’n compressortje en was hooguit 3 minuten per slang kwijt. Dan hoef je dus alleen de boel maar neer te leggen, 6 minuten oppompen en even een paar haringen vastzetten.

Dat zijn dan de 4 hoekpunten, de 6 flappen en eventueel nog een paar scheerlijnen op de hoekpunten. Doe dat met z’n tweeën en je bent in de korstte keren klaar. En dan heb je ook nog een tent die tot windkracht 8 is gegarandeerd door de ANWB.
De Karsten tent opzetten
Onderaan een fotografische impressie van het proces en het eindresultaat.
Bij de Foto’s
- 1: Neerleggen van het anti worteldoek. Gebruik geen folie of plastic, dat is milieuonvriendelijk, slecht voor de grond en bovendien schadelijk voor je grondzeil vanwege de weekmakers in het plastic/folie.
- 2: Tent uitrollen.
- 3: Oppompen met elektrische compressor of voetpomp.
- 4: Oppompen met de voetpomp. De slangen richten zich al op, nog even naar binnen en de slangen naar buiten duwen, het midden-kruis even naar beneden trekken en weer terugduwen.
- 5: De tent staat, in dit geval nog zonder enige ondersteuning van haringen en scheerlijnen.
- 6: Basistent, los grondzeil en comfortluifel.
- 7: De voorwand aangeritst.
- 8: De tent in gesloten vorm. Het extra raam in de voorwand is nu goed zichtbaar.
- 9: Basistent met comfortluifel, voorwand en regenluifel (Hollandse configuratie).
- 10: Basistent met comfortluifel en, in dit geval, de zonneluifel (Franse configuratie).
- 11: Het zogenaamde “Petje” Basistent met regenluifel (d.m.v. koppelstuk aan de basistent).