Kamperen op Texel is een feest op zich. Texel is gemaakt voor kampeerders en de bewoners weten dat ook. Over het hele eiland verspreid liggen minstens 47 boeren- en minicampings en 11 grote campings. Wil je gaan kamperen op Texel dan is het dus zaak je goed te bepalen waar je heen wilt en wat je van je camping verwacht.
Kamperen op Texel
De boerencampings zijn doorgaans van uitstekende kwaliteit. Velen hebben verwarmd sanitair, een wasmachine, broodjesservice, gratis WIFI en ruime plekken. Daarnaast zijn er de grote jongens, duurder maar met faciliteiten als een zwembad, liggend aan het strand of in de bossen en soms met eigen toilet en douche.
Glamping noemen ze dat en op Texel is het te vinden. Veel campings hebben op hun grondgebied bovendien huisjes, sta-caravans, een Bed&Breakfast of huurtenten. Opa en Oma kunnen dus ook mee naar Texel.

Rust, een bomensingel en altijd ergens uitzicht
Kamperen op Texel bij Boeren- en Minicampings
Dit zijn campings van de VeKaBo, VTKB en de SVR. Oftewel, de Vereniging van Kampeerboeren, de Vereniging van Texelse KampeerBoeren en de Stichting Vrije Recreatie. Sommige campings zijn echter nergens bij aangesloten.
Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze nooit groter zijn dan 16 plaatsen, een omheining hebben rond de camping (bomensingels of een dijk) en bij een boerderij of hoeve zijn gesitueerd. Dat kan ook een manege zijn of een bollenboer, maar het zijn nagenoeg altijd actieve boerenbedrijven. De nadruk ligt op schapen, melkvee en bloembollen of akkerbouw zoals aardappelen.
Ze hebben vrijwel allemaal prima sanitaire voorzieningen waarvan inmiddels een flink aantal met verwarmd sanitair. Verder gemeenschappelijke ruimtes, een wasmachine, kookgelegenheid, fietsenstalling met oplaadpunten, je kunt broodjes bestellen en er is gratis WIFI.
Dat laatste is nogal belangrijk voor mij en ik kan mededelen dat het doorgaan best wel goed is zolang je geen films of televisie wilt streamen. Maar voor je email, wat heen en weer gesurf en zelfs het uploaden van niet al te grote bestanden is het prima geschikt.
Leuk voorbeeld is de eerste camping waar ik jaren geleden mijn toenmalige tent heb uitgeprobeerd, mini- en boerderijcamping Weilust. Vreselijk aardige mensen met een veebedrijf met de nadruk op schapen maar ook koeien, paarden en nog wat los vee. Ik stond er begin April met als nadeel dat het op een goed moment 2 graden onder nul was.
Maar het was ook lammetjestijd. De deuren van de stallen stonden open, het licht was aan en je kon in de nacht zomaar een lammetje geboren zien worden. Dat is Texel in optima forma en de essentie van boerderijkamperen, het boerenbedrijf in werking. Voor een stadse pief zoals ik een evenement van jewelste. Maar ook voor kinderen een feest op zich.
Kamperen op Texel bij bij de Grote Jongens
Verder zijn er de grote campings. Kermis noem ik dat als 55 jarige grumpy old man. In het geval van Texel niet helemaal terecht. Maar wie in de hoogzomer door de dorpsstraat van de Koog loopt zal die term herkennen. Mij zie je daar dan ook niet in dat seizoen.
De grote kampings hebben gemeen dat ze de op de beste locaties staan. In de duinen, het bos, vlakbij de Koog en het strand of juist helemaal in de verre stilte zoals de Robbenjager. Die vind je in het uiterste noorden onder de rook van de vuurtoren.
Bij de Bremakker en de Koorn-aar is het Glamping wat de klok slaat. Een kampeerplek met eigen sanitair, tv aansluiting, elektra en water. En dat voor een prijs tussen de 25 en de 35 euro afhankelijk van je arrangement.
In het Noorden is er ook nog Landalcamping de Sluftervalei. Prachtige duinkamping, maar hou er rekening mee dat dit soort campings in het hoogseizoen flink in prijs kunnen oplopen, zeker voor een gezin met kinderen (50 euro en meer). Maar ja, je hebt dan wel alles onder handbereik.
Toeristenbelasting
Texel kent toeristenbelasting. Die is per 2016 1.70 euro per persoon per nacht (pppn) met een maximum van 11.90. Verblijft u echter langer op texel, bijvoorbeeld met een stacaravan dan gaat het anders tellen. Hierbij worden de volgende verhuurperioden onderscheiden:
- verhuurperiode A van 28 t/m 45 dagen: 49.30
- verhuurperiode B van 46 t/m 76 dagen: 74.80
- verhuurperiode C van 77 t/m 107 dagen: 100.30
- verhuurperiode D van 108 t/m 138 dagen: 125.80
- verhuurperiode E van 139 t/m 169 dagen: 149.60
- verhuurperiode F van 170 t/m 200 dagen: 175.1
- verhuurperiode G van 201 dagen of meer: 300.60
Hierbij wordt verstaan onder een staanplaats: een terrein of terreingedeelte dat bestemd is voor het gedurende een periode van minimaal 1 maand plaatsen van een zelfde mobiel kampeeronderkomen. Hoe het met het langdurig huren van een bungalow of appartement zit weet ik niet. Het is aan de verhuurder om dit op te geven en aan de huurder door te berekenen. Klik hier voor officiële artikel
Parkeervignet
Ben je met de auto op Texel en gebruik je hem ook regelmatig koop dan een parkeervignet bij de VVV of vraag het bij de receptie van uw camping. Je hebt dit vignet er zo uit en het is makkelijk, zeker als je bijvoorbeeld vaak boodschappen gaat doen in de Koog. Maar ook in Den Burg word het gebied steeds groter. Voor de rest van Texel valt het wel mee maar de gebieden breiden zich uit. Het parkeer-melkkoetje word ook door de gemeente Texel grondig gemolken.
Geef een reactie