IJsbaan Leeuwarden – De Elfstedenhal

Sinds oktober 2015 heeft Leeuwarden een nieuwe ijsbaan. De ijsbaan Leeuwarden bevind zich in de Elfstedenhal, een prachtig nieuw bouwwerk aan, hoe kan het ook anders, het Frieslânplein. Dat is dan weer gelegen in de buitenring van Leeuwarden aan de Westkant van de stad.

IJsbaan Leeuwarden, de 11 Stedenhal

Wat mij als eerste opvalt als ik de website openklik zijn de beperkte openingstijden van de ijsbaan Leeuwarden. In de ochtend tussen 10.15 en 12.00 uur. Dat is maar 1 uur en 3 kwartier. In de middag tussen 13.30 en 15.30 (2 uurtjes) en in de avond van 20.15 tot 22.30 (2 uur + 1 kwartier) In de weekenden is het slot langer, van 11.20 tot 16.00 uur. Bovendien zijn ze dinsdag, woensdag en vrijdag in de ochtend gesloten. En dat is aan de magere kant.

IJsbaan Leeuwarden - De Elfstedenhal

Navraag leert dat dit een bewuste keuze is. In de ochtend zijn de lessen vrij van recreanten. Dat lijkt me als leerling heerlijk en is bovendien veilig. Gezien het aantal ongelukken dat ik dit jaar op de diverse ijsbanen heb zien gebeuren en de betrokkenheid daarbij van puberale scholieren is dat geen overbodige luxe en waarschijnlijk een moedige keuze.

Tussen de middag is er onder andere bedrijfsschaatsen.
Jammer voor de passerende recreant, dat wel. Maar dit zijn begrijpelijke keuzes in tijden waarin dit soort faciliteiten hun geld moeten opbrengen. Ik hoop dat ze zichzelf hiermee bij de recreant niet uit de markt prijzen.

IJsbaan Leeuwarden - De Elfstedenhal

Als ik half december bij de baan aankom blijk ik de baan te gaan delen met 450 leerlingen van een MBO, een groep studenten van het CIOS en de politieacademie. De meute is enorm. Na een babbeltje met de vriendelijke dames bij de Bar krijg ik alvast een kaartje zodat deze Amsterdammer in Friesland de baan kan gaan testen zonder achter de reusachtige massa volk te hoeven staan.

Op de baan is de chaos aanvankelijk compleet. De meute bestormt het ijs en overal zie je overmoedige tieners keihard tegen het ijs klappen. Ik heb ondertussen lol voor tien. Bovendien doen de docenten van het MBO hun best de losgeslagen leerlingen uit de binnenbaan te houden. Dat lukt en er gebeurt maar 1 ongeluk. Zonder bloed ook nog, een fraaie score.


Nadeel van zoveel drukte is dat er na een uur niks meer van het ijs over is. Dit ondanks het feit dat het ijs bij het betreden mooi hard en glad was. Ik heb medelijden met de ijsmeester die deze totale vernieling moet herstellen. Dat gaat niet in één keer lukken.

Maar qua beleving scoort de ijsbaan Leeuwarden hoge ogen want gezellig is het wel. En niemand klaagt, althans niet op het ijs. Als ik later langs de balie loop besluit ik even te zeggen dat het volgende keer misschien een idee is om dit soort evenementen op de website te vermelden. Ze blijken het zelf allemaal een beetje te hebben onderschat en ik krijg, net als iedereen die ze kunnen traceren, spontaan mijn geld terug.

Dat de ijsbaan Leeuwarden, of beter nog, de 11 Stedenhal, hoge ogen gooit in dit overzicht moge duidelijk zijn. Mooie hal, prima ijs, koek&zopie beleving prima en de cafetaria is van uitstekende kwaliteit. Ik kan elke recreatieve schaatser een dagje Leeuwarden van harte aanbevelen.
Maar ik hoop toch ook wel een beetje dat de geopende periode voor diezelfde recreatieve schaatsers in de toekomst een beetje langer word.

Contactgegevens

IJsbaan Leeuwarden - De Elfstedenhal
IJsbaan Leeuwarden - De Elfstedenhal
IJsbaan Leeuwarden - De Elfstedenhal
IJsbaan Leeuwarden - De Elfstedenhal
IJsbaan Leeuwarden - De Elfstedenhal

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *