IJsbaan Heerenveen – Thialf

Dit artikel gaat over het oude Thialf en niet over de nieuwe schaatshal die in november 2015 is geopend.

IJsbaan Heerenveen – Het Goddelijke Thialf

Het is tien voor half twee op woensdag 12 november als ik de heilige ijsvloer van de IJsbaan Heerenveen betreed. En het is meteen duidelijk, dit is een schaats tempel die zijn weerga niet kent. Mooi ijs is hier een understatement. Alsof je “leuk schilderij” zegt tegen de nachtwacht of “mooi liedje” tegen een symfonie van Beethoven.

Je hoeft op dit ijs maar te denken dat je schaatst en je gaat al vooruit. Ondanks de hardheid van de glanzende plaat lijken mijn schaatsen als vanzelfsprekend aan het ijs te kleven. Boven de ingang van de baan hangt een bord met baanrecords. Hier word je nogmaals met je neus op de feiten gedrukt waar je vandaag ben.

De namen zeggen alles: Ireen Wust, Kjeld Nuis, Shani Davis, Sven Kramer, Jenny Wolf en Martina Sablikova. Absolute toppers en kampioenen die niet alleen baanrecords op hun naam hebben staan maar in alle gevallen ook wereldrecords. Wat een manier om een ijsbaan te betreden.

NB: het moge duidelijk zijn dat bij het schrijven van dit artikel de bovenstaande records up te date waren. Leest u dit artikel na 2016 dan is het zeer goed mogelijk dat de records verbroken zijn en de namen verandert.

IJsbaan Heerenveen - Thialf
IJsbaan Heerenveen – Thialf

Opvallend is dat op dit ijs iedereen kan schaatsen. Ook mensen die niet kunnen schaatsen kunnen in Thialf uitstekend schaatsen. Uitzonderingen zijn de leerlingen op de binnenbaan en de kinderen op het krabbelbaantje. Gelukkig maar, anders zou ik nog flink uit de toon vallen hier.

Zoals gezegd, het ijs op de ijsbaan Heerenveen is van ongekende kwaliteit. Alleen de ijsvloer van Dronten komt in de buurt van dit superijs. Als ik voor de bocht op hou met schaatsen glij ik rustig door tot ver voorbij het rechte eind. Ondanks de hardheid glijden mijn schaatsen niet weg maar lijken, met name in de bocht, zonder inspanning van mijn kant in het ijs te happen. Ik ga als een trein en bereik snelheden die ik niet eerder mocht ervaren.

Als ik aankom bij de IJsbaan Heerenveen ben heb ik al twee dagen sporten achter de rug. 3 uur wandelen door de bossen van Leersum en een stevige training op het ijs van Hoorn. Ik heb op diverse plaatsen stevige spierpijn maar hier in Thialf is alles vergeten. Ik had mezelf voorgenomen hier rond te gaan kijken, foto’s te maken, een uurtje te schaatsen en naar huis te gaan.

Maar ik ga door tot ik niet meer op mijn benen kan staan. En dat is een kwartier voordat de bel voor de laatste ronde klinkt. Voor de laatste foto’s loop ik nog even door de tunnel naar het binnenterrein waar de shorttrackers inmiddels aan het trainen zijn.

Ik loop langs de Galerij der kampioenen waar legendarische namen me nogmaals om de oren vliegen: Eric Heiden, Johan Olav Kos, Gunda Niemann, Bonnie Blair, Atje Keulen Deelstra, Marianne Timmer, Piet Kleine, Ids Postma, Rintje Ritsma, Jan Bos, Kyou-Hyuk Lee, Tea-Bum Ho, Claudia Pechstein, Chris Witty en ga zo maar door. Die hele rij zou ik hier op kunnen schrijven, wat een namen, wat een historie.

Ik neem nog een bakkie koffie in het uitstekende schaatscafé waar de “bloemstukjes” op de tafels nogmaals benadrukken dat je je op heilige grond bevind: nergens anders in de wereld maken Friese doorlopers als vanzelfsprekend onderdeel uit van een bloemstukje (zie foto 2 – helemaal onderaan).

Voor de rest van de informatie verwijs ik graag naar de website. Als je in Thialf wilt schaatsen raadpleeg dan altijd de website want de baan is regelmatig, zoals vandaag, zomaar een uurtje later open omdat hij is afgehuurd door bijvoorbeeld district Utrecht om er kwalificatiewedstrijden te houden. Voor mij betekende dat ruimschoots de tijd om foto’s te maken en de sfeer van deze prachtige baan op te snuiven. Maar anders had ik 5 kwartier koffie moeten drinken.

Contactgegevens

Zie de foto’s: 1 t/m 16 .

Bij de Foto’s
  • 2: Het uitstekende schaatscafé waar de “bloemstukjes” op de tafels staan.
  • 3: De jeugd aan het werk op de ijsbaan Heerenveen. Hier rijden de kampioenen van de toekomst.
  • 5: De Galerij der kampioenen. Hier ook een aantal foto’s uit de oude doos.
  • 6: Laat in de middag rij ik terug naar Amsterdam. Friesland trakteert me op de terugweg op een feloranje zonsondergang. Het lijkt of ik een dagje op natuurijs ben wezen schaatsen met die koude blauwe lucht en het felle licht in de middagzon.
  • 7: Panoramafoto van de ijsbaan Heerenveen met de karakteristieke luchtverversing.
  • 10: De Baanrecorordhouders met onder andere Michel Mulder, Kjeld Nuis, Shani Davis, Sven Kramer, Jenny Wolf, Ireen Wust en Martina Sablikova.
  • 14: Het oude Thialf. Prachtige beelden uit de oude doos.
  • 16: Thialf shorttrack.

FotoShow

Openbaar   44 items in ijsbaan-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg
0024.jpg
0025.jpg
0026.jpg
0027.jpg
0028.jpg
0029.jpg
0030.jpg
0031.jpg
0032.jpg
0033.jpg
0034.jpg
0035.jpg
0036.jpg
0037.jpg
0038.jpg
0039.jpg
0040.jpg
0041.jpg
0042.jpg
0043.jpg
0044.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *