IJsbaan Haarlem

Op een gure, natte en winderige herfstmiddag betreedt ik de ijsbaan Haarlem. Dit is nou precies het soort weer wat een heldere geest er toe heeft gebracht een dak boven zijn ijsbaan te bouwen. De Haarlemmers hebben dat ook gedaan maar net als in Utrecht (onder andere) is het een halve klus geworden.
Het midden is nog open en vandaag zal ik het nadeel van dat concept gaan ervaren. De eerste kennismaking is prima in orde. Vriendelijke dame aan de kassa, gezellig schaatscafé en het is niet al te druk op deze grauwe dag in november. Er is voldoende en gratis parkeerplek rondom het enorme complex.

Recensie IJsbaan Haarlem

Tarieven

De toegangsprijs is met 6.20 euro vriendelijk te noemen. Kids tot 15 jaar kunnen voor 3.90 euro naar binnen. Bovendien geven de meer-rittenkaarten een sportieve en zichtbare korting. Hier mee is Haarlem de goedkoopste baan waar ik tot op heden ben geweest.

IJsbaan Haarlem
De prachtige houten overkapping op de IJsbaan Haarlem


Voorzieningen

Voor de rest heeft de baan het standaardniveau aan voorzieningen. Een ijsclub, het schaatscafé, de schaatsshop (ook verhuur) en de schaatsschool zijn zichtbaar aanwezig. Eenmaal binnen zijn er voldoende bankjes en een groot wandrek om je tas op te leggen. Leuke oplossing voor de ordelijken onder ons die hun tas niet onder de bank willen schuiven.
Bovendien zijn er kluisjes langs de baan voor de vermogende schaatsers onder ons die een deel van hun kapitaal met zich meedragen. Er zijn meerdere smalle doorgangen in de opblaaswand langs het ijs waardoor je op een aantal plekken het ijs op kunt zonder dat er een lang onbeschermd stuk langs de ijsbaan ontstaat. Goed over nagedacht.

De baan en het ijs

Eenmaal op de baan blijken de weersomstandigheden de kwaliteit van het ijs in hoge en negatieve mate te beïnvloeden. En dat word nog eens versterkt door het feit dat de buitenbaan niet word geveegd (vanwege de weinige schaatsers ? ).Het ijs slaat behoorlijk aan en in de bocht vlakbij de ingang waait het behoorlijk hard. Hier komt ook de regen op het ijs waardoor het nog slechter word. Hoewel ik zelf volstrekt geen last heb van het water geld dat niet voor het ijs.

Als ik, stevig tegen de wind in schaatsend, de bocht in ga blijft mijn schaats steken in het aangevroren vocht en ik ga bijna voorover op mijn gezicht. Dat is even flink schrikken. Maar eerlijk is eerlijk, het is dan ook een dag met veel regen en harde wind die bovendien in de lengterichting op de baan staat. Maar het is een feit dat de halfopen en open banen dit najaar (2014) en ook in 2015 de rekening van het zachte en gure weer volop gepresenteerd krijgen. Ze gaan allemaal een paar keer dicht.

De ervaring

Maar ik eindig met het nodige goede nieuws: Haarlem biedt een gezellige schaatservaring. Want dat moet ik die halfopen- en buitenbanen nageven, er hangt een sfeertje waar de gemiddelde hal toch niet aan kan tippen.
En net als in Utrecht en Amsterdam proef je de schaatshistorie die hier in de lucht hangt. En hier in Haarlem dan nog het feit dat de legendarische Yvonne van Gennip hier haar rondjes heeft gedraaid (en misschien nog wel draait). Dat alleen al maakt een bezoekje aan deze baan de moeite waard.

En als ik één van de vaste klanten (die aan het zwieren is … ) mag geloven is het ijs hier het beste van heel Nederland. Maar ja, dat vinden ze overal natuurlijk. En helaas voor hem, vandaag even niet.

Last but nog least het gezellige schaatscafé langs de baan. Het is er warm, de koffie is lekker en de inrichting, compleet met ski’s en houten schaatsen aan het plafond, zorgen voor een authentiek sfeertje. Verder is het me duidelijk geworden dat het in Haarlem primair om het schaatsen gaat.

Als ik thuis kom en nogmaals op de website kijk zie ik dat het daar voor 90% over schaatsen gaat. Toegegeven, er is ook een stukje voor bedrijven die daar hun dagjes en seminars kunnen doorbrengen maar dat is tegenwoordig een noodzakelijk kwaad om het maximale uit de exploitatie te halen.

Verder ook veel aandacht voor het jeugdschaatsen en voor schoolschaatsen. Investeren in de toekomst  is de Haarlemmer schaatsliefhebbers ook al niet vreemd. Ik ga hier op een droge(re) dag zeker nog eens terugkomen om de sfeer in betere omstandigheden nogmaals te proeven. En om de beweringen van die zwierder te staven dat het ijs hier zo goed is.

Contactgegevens

 • IJsbaan Haarlem
 • IJsbaanlaan 2
 • 2024 AV, Haarlem
 • IJsclub, schaatsshop, horeca
 • 023-5254000
 • WebsiteZie de foto’s: 27 t/m 34.

Bij de Foto’s
 • 27: Het rechte stuk bij de ingang en het schaatscafé.
 • 30: Het gezellige schaatscafé met ski’s en houten schaatsen aan het plafond.
 • 31: IJspret op een walrus. Jong geleerd, oud gedaan.
 • 32 en 33: De prachtige houten overkapping op de IJsbaan Haarlem.
 • 34: Schaatscafé en terras bij de ingang van de ijsbaan. Rechts hiervan de ijsclub.


Loctie openbaar   Serie IJsbaan 01   Aantal items 44   Alle FotoShows
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat. Meer info op HDD Opslag.

↑ Naar Top ↑

Loctie openbaar   Serie IJsbaan 01   Aantal items 44   Alle FotoShows
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat. Meer info op HDD Opslag.
x

Mijn andere websites: TuinPlantenIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com