IJsbaan Deventer – Kunstijsbaan de Scheg

De ijsbaan Deventer was de tweede kunstijsbaan in Nederland en werd in 1962 geopend. Het was tevens jarenlang het episch centrum van de Nederlandse schaatssport. In 2012 is het 50 jarig bestaan groots gevierd. In 2011 is de overkapping geplaatst om te kunnen concurreren met de overige overdekte banen in Nederland.

Recensie IJsbaan Deventer, De Scheg

De ijsbaan Deventer heeft me genoopt mijn standaarden te veranderen. Dat heeft de IJsbaan in Hoorn trouwens een punt gekost. Sportcentrum de Scheg is namelijk een locatie die een compleet sportief spectrum van activiteiten aanbiedt zoals Zwemmen, schaatsen, squash, fitness en meer.

Toen ik naar de ijsbaan Deventer ging had ik net 2 dagen schaatsen achter de rug. Ik wilde even wat foto’s maken, paar rondjes rijden, de sfeer proeven en weer terug naar Amsterdam. Dat liep anders en na anderhalf uur reed ik nog steeds rond op die baan.

Er hangt een uitermate gezellige schaatssfeer die word versterkt door de sneeuwhopen langs de baan. Dat geeft een extra winters tintje. Wellicht dat deze bergen er liggen voor een komend evenement maar in dat geval raad ik ze aan dit altijd te doen.

De ijsbaan Deventer heeft prachtig ijs en een beeldschone overkapping. Op het binnenterrein is een 30×60 baan en een speeltuin voor de kids. Er zijn kleedkamers, voldoende bankjes, een schaatscafe en een koffiemachine aan de baan. Verder fitnessapparaten, een schaatsshop en een schaatsschool.

Naast de ijsbaan Deventer ligt een tropisch zwembad met 25 meter baan, een IJslands badhuis en diverse horeca.

En ook niet onbelangrijk: gratis parkeren, voldoende ruimte en goed bereikbaar.

Mijn oordeel was snel geveld: een dikke 9 voor sfeer, faciliteiten en beleving

Contactgegevens

 • IJsbaan Deventer
 • Sport- en Belevingscentrum De Scheg
 • Piet van Donkplein 17
 • 422LW Deventer
 • Tel: 0570-659777
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg

Faciliteiten

 • 400 meter ijsbaan
 • 30×60 ijshockeybaan
 • Kleedkamers van alle gemakken voorzien
 • Fitness langs de baan
 • Schaatscafe Nova Zembla
 • Een schaatsschool en een schaatsshop.

Verder is er op en naast de ijsbaan Deventer nog meer horeca. Bij de ijsbaan zijn nog 2 barbequehutten die je kunt huren. Voor een groep schaatsliefhebbers is hier een leuk avondje te organiseren, dat is zeker. Bovendien is er op dit binnenterrein nog een snackshop (snackholm) maar die is vooral bij evenementen open.

In het zwembad is ook horeca en bovendien een IJslands badhuis. Verder restaurants, een snackbar en een terras.. Voor de rest van de activiteiten en horeca verwijs ik graag naar de uitstekende website.

Prijzen

De prijzen zijn zeker niet overdreven. Volwassenen betalen max. 6.50 euro, kinderen max. 5.20 euro. Er zijn dalurenprijzen, rittenkaarten en abonnementen. Een 10 rittenkaart voor volwassenen is 52.65 en levert dus een korting op van 1.30 euro per keer. En dat is leuk.

Schaatsschool

Het programma van de schaatsschool ziet er uitgebreid en volledig uit. Zo hebben ze clinics, bijvoorbeeld voor het bochten werk en klassen voor gevorderden. Ook les voor kunstschaatsen, kleuters en buffelaars, mensen die lang en hard willen door knallen. De prijzen verschillen niet van het landelijke gemiddelde.

Schaatswinkel

Op de baan zit schaatswinkel Jan Oude Wesselink, alleen vanwege die naam zou ik daar al schaatsen gaan kopen. Hij regelt ook de verhuur.

Handige internetpagina’s

IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
De schaatshal met ingang en de fraaie overkapping
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
Recht stuk en rechts de kassa, schaatsschool, kleedkamers, bankjes, toiletten en schaatsschool
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
Het rechte stuk aan de “overkant”
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
De beeldschone en elegante overkapping met op de voorgrond de Zweedse grill-hutten
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
Het rechte stuk aan de “overkant”
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
De vrij toegankelijke fitnessruimte voor opwarming etc.
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
De ruimte langs de kant met kluisjes, kleedkamers etc.
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
De brede baan met het prachtige ijs
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
De 60×30 baan
IJsbaan Deventer - Kunstijsbaan de Scheg
De hoofdingang met het zwemparadijs

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *