IJsbaan Amsterdam – Jaap Eden Baan

Recensie

De ijsbaan Amsterdam of de Jaap Edenbaan is één buitenbanen in Nederland en het bestuur heeft daar het volgende over te zeggen:

Te midden van de overdekte en half overdekte ijsbanen in Nederland, ademt de IJsbaan Amsterdam als enige open buitenbaan(?) nog altijd de sfeer die zo typerend is voor het schaatsen. Ook voor de toekomst streven wij naar een sfeer van het buiten schaatsen, waar schaatsers nog steeds regen en wind trotseren. En waar gezelligheid mede wordt gecreëerd door goede koek en zopie en andere horeca op de baan.

Ik heb daar nogal gemengde gevoelens over.

Het lijkt me in het belang van de wedstrijdschaatsers om een overdekte baan te maken van de ijsbaan Amsterdam. Immers, alle nationale en internationale wedstrijden vinden daar plaats. En we willen onze schaatstalenten toch onder ideale omstandigheden klaar stomen voor het grote werk nietwaar.

Daarnaast is het prettig om in het Nederlandse klimaat droog je rondjes te kunnen rijden. En daarom ben ik een grote fan van overkapte schaatsbanen. En laten we wel wezen, de sfeer van buiten schaatsen en koek en zopie vind je toch primair bij natuurijs.

IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan
Beeld van de Zuid bocht van de ijsbaan Amsterdam

IJsbaan Amsterdam of Jaap Eedenbaan

En wil je de jeugd motiveren om onze nationale sport te gaan beoefenen dan moet je wel mee in de vaart der volkeren en moderniseren. Die kids willen niet dat hun mobieltje natregent dus een droge baan is van groot belang.

Nu Zoetermeer en ook Rotterdam grote projecten op stapel hebben staan kan de ijsbaan Amsterdam zich wel eens uit de markt prijzen. Nu oefenen daar nog veel kleine ijsclubs uit de beide Hollanden. Aan Hoorn raken ze al heel wat kwijt maar als Zuid Holland daar ook nog bijkomt word de spoeling dun voor de Amsterdammers.

Het word dan net als de baan als in Geleen, die toch echt veroudert is en weinig uitstraalt. Daar wil je als jongere natuurlijk niet je sport gaan beoefenen.

Maar als ik dan binnenkom op de Jaap Edenbaan, aangenomen dat het droog is, dan is het wel weer heel bijzonder, dat schaatsen in de open lucht. En het is een knus gebeuren daar in sportpark Middenmeer. De bankjes bij de Koek en Zopie, het kleedhok, het krabbelbaantje en de skihut van de schaatsschool, gewoon heel erg leuk.

Conclusie

Ik heb dus een beetje een haat-liefde verhouding met de ijsbaan Amsterdam. Het is mijn thuisbaan maar ik schaats in Hoorn, dat zegt genoeg. Als ik moet lessen en het regent vervloek ik die baan. Maar als het lekker weer is en ik schaats je natuurlijk als God in Frankrijk in het zonnetje en dan is alles weer vergeten. Toch zie ik graag een professionele schaatshal met faciliteiten zoals fitness, sauna, zwemmen en zomerse activiteiten in Amsterdam.

Desondanks heeft de ijsbaan Amsterdam of Jaap Edenbaan een warm plekje in mijn romantische schaatshart. Al was het alleen maar omdat alles nog zo herkenbaar is uit de tijd dat ik als kind naar de ijsbaan ging. Of dat na bijna 40 jaar een pluspunt is laat ik geheel en al aan uw eigen oordeel over.

Als ijsbaan met faciliteiten krijgen ze een 6, als schaatsbelevenis een 9. Kiest u zelf maar.

Contactgegevens

Faciliteiten

  • Onoverdekte 400 meter baan met krabbelbaantje.
  • Een ijshockeyhal.
  • De schaats-school.
  • Schaats-shop (Waterman).
  • Kleedkamer met lockers.
  • Fitness ruimte.
  • Horeca.

Het krabbelbaantje is een baantje zo lang als een ijshockeybaan maar ongeveer de helft smaller. Leuk voor de kids en handig voor kleine oefeningen zoals het pionnengebeuren om beentje over te leren. Hier beginnen ook de kinderfeestjes en staat de skihut van de schaats-school.

Horeca

Onderdeel van het kleedhok is de koek en zopie. Het is een kleine faciliteit waar je aan de baan koffie en andere dingen kunt krijgen zoals een kroketje, warme chocola of de onvermijdbare gevulde koek. Helaas zijn ze nooit open als ik er ben.

Ze mogen van mij wel wat vaker op zijn. Vooral in de ochtend als ik mijn lessen heb zijn ze gesloten. Schaatscafe de Skeeve skaes is een klassiek en fraai clubhuis en van alle gemakken voorzien. Je kunt er eten of gewoon een koffie met apfelstrudel bestellen.Ook is er in de ijshockeyhal nog een restaurant. Voor de openingstijden en andere informatie verwijs ik graag naar de website waarop voldoende informatie is te vinden.

IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan
De Koek en Zopie met terras

Prijzen

Toegang voor volwassenen is 6.60 euro, voor kinderen 4 euro en voor senioren 5.40 euro. De 10 rittenkaarten leveren een flinke korting. Voor volwassenen 48 euro, voor kinderen 28. Dat doen ze dus goed. Een 25 rittenkaart komt op 104 euro voor volwassenen en 65 euro voor kinderen. Ook zijn er nog studenten en scholierenprijzen. Daarvoor verwijs ik graag naar hun website.

Activiteiten

Er zijn de gebruikelijke activiteiten zoals de marathon, diverse wedstrijden en de schaats vierdaagse. Verder kinderfeestjes en wat arrangementen inclusief horeca of curling. Ook doet de schaatsschool het een en ander zoals clinics en kun je groepslessen etc aanvragen. Er zijn schaatslessen het gehele jaar door. Ook verschaft de Jaap Eden Baan ruimte aan een veelheid aan schaatsverenigingen rondom Amsterdam.

De schaatsshop

Er zit een vestiging van Waterman op het terrein. De shop heeft ruime openingstijden (doorgaan van 10 tot 23 uur). Je kunt echter niet zo maar binnen lopen om schaatsen te kopen want je moet wel eerst binnen zijn. Je kunt dan een kaartje kopen en het terugbrengen als je klaar bent. Heb je langer dan een half uur nodig dan moet je even wat anders regelen. De dames van de kassa zijn in ieder geval vriendelijk en behulpzaam en dat zeg ik uit eigen ervaring.

IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan
IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan
IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan
IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan
IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan
IJsbaan Amsterdam - Jaap Eden Baan

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *