Huttenkase, wat is het en gezond of niet?

Huttenkase of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.

Huttenkase bevat veel eiwitten en slechts 3,9% vet. Daarmee is het zeer geschikt voor koolhydraatarme diëten zoals Grip op koolhydraten en diverse keto diëten. Verder zijn bodybuilders er gek op.

Huttenkase
Hüttenkäse of Cottage Chees of Huttenkaas

Huttenkase of cottage cheese, is een jonge kaas die is gemaakt van uitgelekte wrongel (geschifte melk). Gewone kazen worden ook gemaakt van wrongel, maar deze worden uitgelekt, geperst en gerijpt. De huttenkaas is eiwitrijk en vetarm. Doordat het rijk is aan eiwitten verzadigt het snel. Het wordt meestal op brood of crackers gegeten.

Van Huttenkaas kun je bijvoorbeeld een boterhamspread maken want het is minder vet en dus minder machtig dan bijvoorbeeld Ricotta, Mascarpone of Mozzarella. Het is ook een makkelijke manier om meer proteïne aan je maaltijd of voeding toe te voegen.

Hüttenkäse bevat al het goede van zuivel maar heeft veel minder nadelen. Het zit vol belangrijke voedingsstoffen, bevat weinig melksuikers en veel minder zout dan andere kaassoorten. Bovendien bevat het meer eiwitten dan melk, yoghurt en kwark.

Omdat Hüttenkäse een vrij neutrale smaak heeft (dus niet al te kazig) kun je het ook gebruiken voor zoete toepassingen. Bijvoorbeeld door het te mengen met fruit of cacao. Eventueel kun je het dan zoeten met Stevia of Erythritol

Voedingswaarde:

Vet: 3.9 gram
Koolhydraten 3 gram
suikers 2.7 gram
Eiwit 11.5 gram
Calorieën 95
Verder is deze kaas gemiddeld rijk aan calcium en zit er nog wat Vitamine B12 en Vitamine D in.

huttenkase
Huttenkase met fruit

Voordelen ten opzichte van andere kazen:

Calorieën:
Ik ga hier niet alle kazen bespreken maar de hoeveelheid Calorieën in Hüttenkäse is aanzienlijk lager dan in andere kazen zoals 30+, mozzarella, ricotta etc. Dit komt mede door de gematigde hoeveelheid vet. Dat is zomaar 2 tot 4 keer meer. Dus bijvoorbeeld van 92 in Hüttenkäse tot en met 370 in 48+ kaas.

Weinig zout:
In tegenstelling tot veel gerijpte kazen zit er maar heel weinig zout in dit soort jonge kazen. En dat is in ons huidige dieet een groot voordeel want we eten veel te veel zout.

Eiwitten:
Met 11,5 gram eiwit per ons is huttenkase zeer eiwitrijk. Het bevat per ons bijna evenveel eiwit als eieren. Ook ligt het eiwitgehalte van huttenkase ruim boven dat van kwark en yoghurt: 1 ons volle kwark bevat 7 gram eiwit, 1 ons Griekse yoghurt 4,8 gram eiwit en een ons magere yoghurt slechts 3,5 gram eiwit.

Eiwitten helpen bij het afvallen omdat het een verzadigd gevoel geeft na het eten. Je krijgt dus minder snel honger. Voor een dieet als GOK zit er misschien te weinig vet in maar door de hoeveelheid eiwit of proteïne is het toch zeer geschikt als voedingsmiddel.

Herkomst:

Kaas op zich is waarschijnlijk ontdekt in het Midden-Oosten. Dat zou wel eens zo’n 5500 jaar geleden kunnen zijn. Op oude houtsnijwerken uit 3000 voor Christus is het productieproces van kaas te zien.

Dit zou het goed de productie van “Hüttenkäse” of een andere daar op gelijkende jonge kaas kunnen zijn.
In de negentiende eeuw maakten boeren in de Verenigde Staten zogenaamde Dutch cheese.

Dit werd gemaakt van zure melk en werd uit zuinigheid gemaakt. De term cottage cheese werd gebruikt voor simpele kazen die thuis werden gemaakt in de negentiende eeuw in Amerika.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *