HELP Museum het Schip overeind

HELP Museum het schip is een persoonlijke oproep van mij om het prachtige Museum het Schip te helpen redden. Museum het schip is een weergaloos mooi museum met als onderwerp de Amsterdamse School als bouwstijl. Het Schip is een prachtig gebouw en in de bebouwing er omheen is Museum het Schip gevestigd. Het gaat in het Museum niet puur om de bouwstijl maar ook om de tijdgeest, de stijl en andere producten waarin dat is terug te vinden. Je kunt een prachtige postkantoortje in dat helemaal in stijl is gebleven, de telefooncel inclu. Verder kun je een woning in en is er op de binnenplaats van het museum een mooie verzameling objecten die bij de Amsterdamse school horen of uit die tijd zijn.

HELP Museum het Schip.

Teken hier de petitie of word Donateur voor behoud van Het Schip

Per september 2020 is de subsidie van dit prachtige museum om wat voor reden dan ook aanzienlijk ingekort ondanks diverse positieve aanbevelingen. Een onbegrijpelijk besluit van een overheid die al jaren lang aantoont geen enkel besef te hebben van het belang van Nederlands erfgoed.

HELP! Museum het Schip
HELP! Museum het schip. Amsterdamse school

Het museum laat niet alleen een architectuurstijl zien maar geeft ook een tijdsbeeld in de context van culturele en economische ontwikkelingen. Zo komt de (economische) ontwikkeling van de Amsterdamse bevolking aan de orde, culturele stromingen als de Art nouveau, Art deco en het modernisme en de ontwikkeling van moderne Amsterdamse stadswijken. Dit museum is dus om meerdere redenen van groot belang en verdient te blijven bestaan. Daarom: HELP Museum het schip en stel u op de hoogte, teken de petitie en geef geld.

Lees hier hoe groot het tekort is en waarom

Teken hier de petitie voor behoud van het museum

Word hier donateur van het museum particulier

Word hier donateur als bedrijf

Ik ben zelf geboren in de Watergraafsmeer, een Amsterdamse wijk die voor een groot deel is gebouwd in de Amsterdamse schoolstijl maar die ook diverse zuivere Amsterdamse schoolmonumenten bevat. Ik ben een grote liefhebber van deze bouwstijl en heb de mazzel in een huis in Lelystad te wonen in wat zij noemen “Dertiger jaren stijl” en waarin overduidelijke elementen van de Amsterdamse schoolstijl zitten zoals de wat kleinere ramen, dikke houten raamkozijnen, een stijlvol portiek, een puntdak met pannen en een dakkapel. Het is niet de frivoliteit van de pure Amsterdamse school maar de stijl is overduidelijk.

Als liefhebber begrijp ik niet waarom zo’n museum gekort word. Alsof die paar centen de economie onderuit halen. Deze kortingen worden opgelegd door mensen die ik SpreadSheetCowboys noem en die alleen maar naar de cijfers kijken en elke vorm van menselijk en cultureel besef ontberen. Zij hebben de afgelopen jaren een kaalslag in de Nederlandse cultuur veroorzaakt die nog steeds doorgaat.

Wat kunnen wij doen … ?

In ieder geval bij de volgende verkiezingen stemmen op partijen die de cultuur in Nederland een warm hart toedragen. Dus waarschijnlijk gewoon links stemmen. Verder indien mogelijk doneren of vriend worden van een instelling. Als we er allemaal 1 of 2 pakken komen we een heel eind. En dan heb je ook recht van spreken als je de politiek op de vingers tikt.

Help! Museum het Schip
Mooi voorbeeld van de Amsterdamse School in de Spaandammerbuurg

Kortom, HELP Museum het Schip maar ook andere musea, theaters of podia. We kunnen wat doen … !

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Eén reactie op “HELP Museum het Schip overeind”

  1. Wendingen avatar

    Hartelijk dank voor de steun en dit mooie artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *