Heen en weer, Heen en weer

Drs. P. zong er al over, de veerpont Heen en Weer. Ik ben een ware pontjesadept en op mijn website vind u een keur aan pontjes in alle provincies. Pontjes zijn een typisch Nederlands verschijnsel. Nergens anders in de Europa vind je zoveel veerponten over rivieren als de Lek, de Maas en de Waal.
Er is zelfs een stichting voor pontjes in Nederland, Vrienden van de voetveren. Die houden kleine pontjes in de vaart en vrijwilligers besturen niet zelden de pontjes. En daar zitten heel wat ex-kapiteins bij. En dat is maar goed ook want het besturen van een pont is niet alleen maar heen en weer varen.

Ponten in Nederland zijn niet altijd vrij varende ponten. Maar al te vaak is er sprake van een kabel die de pont naar de overzijde begeleid. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat leest u op deze site in een tweetal artikelen, Werking Gierpont en Werking Kabelpont.. In deze artikelen leg ik globaal uit hoe de gemiddelde Nederlandse veerpont naar gene zijde van het water heen en weert.

Heen en Weer
Heen en weer over de Rijn bij Pannerden.

De leukste pontjes vind ik de kabelpontjes waarbij je handmatig naar de overkant komt door zelf aan de kabel te trekken of door aan een wiel te draaien. Dit zijn veelal fiets- en wandelpontjes over kleine sloten en vaarten. Dat is natuurlijk het echte werk.

Maar tijdens diverse vakanties, vooral naar Schotland en Cornwall, ben ik met de grote jongens op pad geweest. Vooral Schotland heeft vele ferry’s, met name rond de Inner en Outer Hebrides. Ik heb vooral ge-heen-en-weert tussen de eilanden, Skye, Mull en Iona. Via menig veerpont van de CalMac, de Caledonian Macbrayne Ferry service, heb ik de wateren tussen de Inner Hebrides aan de zuidkant van Schotland bevaren. En dat zijn bijzonder mooie tochten.
Maar ook toen ik op vakantie was in New York heb ik de Ferry gepakt naar de overzijde van de Hudson. Heen en weer op z’n Amerikaans. En toen ik in Istanboel was heb ik uiteraard de pont genomen over de Bosporus naar het overliggende continent. Dat kan namelijk nergens anders zo makkelijk. Overigens kan het ook via een brug maar dat is toch weer minder spannend.

En dat is meteen leuke tip voor iedereen die in het buiteland is. Boek geen dure rondvaarten maar pak voor een paar dubbeltjes een plaatselijke veerpont en steek de rivier of de zeestraat Heen en Weer over. Je hebt dan zonder uitzondering een ervaring die iedereen in dat gebied dagelijks heeft, je ontmoet vooral locals en je ziet de wereld even van een andere kant.

Onthoud die tip dus: als je in het buiteland bent en je ziet een locale ferry, neem hem dan en geniet van de verrassing die aan de overkant op je wacht. Supergoedkoop, gezellig en je ontmoet zeker weten mensen uit de omgeving.

En ga je een stukje fietsen in Nederland zorg dan altijd dat er een pontje in je route zit. Dat maakt de fietstocht toch even leuker en Hollandscher.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *