Grondpennen en Tentharingen te koop

Tentharingen en grondpennen vind je met bakken vol in de diverse kampeerwinkels en markten. Tentharingen en grondpennen zijn van hout, staal, aluminium, plastic en fiberglas. Ze zijn er van 15 tot 50cm lang. Van 14 gram tot wel een half pond. Maar wat voor soort tentharingen en grondpennen heb je nou nodig? En welke moet je altijd bij je hebben als je plek hebt?

Deze website probeert antwoord te geven op deze vragen. Verder nog een aantal handige tips en trics.

Soorten Tentharingen en Grondpennen

Er zijn speciale haringen en pennen voor:

  • Zandgrond en sneeuw
  • Bosgrond en zachte klei, heide
  • Klei, grind en harde droge bodem
  • Rots- en steenachtige bodem
  • Stormpennen en ankers
  • Grondpennen
Zandgrond en Sneeuw

Sta je met je tent in de duinen, op het strand of op een zandige bosgrond dan is de ouderwetse houten tentharing (of Peg) de beste oplossing. Hij is er in diverse afmetingen, globaal van 25 tot 50 cm.

Daarnaast heb je de klassieke halfronde stalen haring die wat breder is en vooral veel langer. Die kun je ook gebruiken. Voor sneeuw is er de 10 tot 15 cm brede Sneeuwharing die je eventueel ook in zandgrond kunt gebruiken als je hem maar diep genoeg slaat.

grondpennen
grondpennen

Verder kun je in het zand sommige schroefankers gebruiken of de grotere stalen haringen die breed genoeg zijn. Wil je extra zwaar materiaal ga dan eens bij een legerdump kijken. Die zijn gewend stevige tenten op te bouwen en ze gebruiken in principe houten “paaltjes” of extra grote pegs.

Bosgrond en zachte klei

Als het lukt neem je houten pegs die je ook voor de zandgrond gebruikt maar dan de korte versie. Gaat dat wat moeilijk dan neem je de klassieke halfgebogen  metalen tentharing. Je gebruikt hier de wat bredere haringen voor en bij voorkeur wat langere varianten.

Ook kun je hier de kunststof haringen toepassen met hoekige vormen of juist de wat bredere. Ik heb zelf een voorkeur voor de kleine houten pegs. Die geven tocht het meeste stevigheid bij wind. Ook kun je de hoekpunten verstevigen met schroefankers van blauw plastic of de metalen variant met het driehoekige handvat.

Klei, grind en harde bodems

Voor deze bodemsoorten kun je soms de rotspennen gebruiken maar even zo vaak kun je de klassieke holle tentharing gebruiken. Maar dan neem je wel de variant met de ribbels want die heeft meer grip op kiezels en je krijgt hem wat makkelijker in de grond. Verder kun je kunststof pennen gebruiken met een T-profiel.

Rotspennen en rotsharingen (klik hier voor een totaal artikel met foto’s en prijzen)

Dit zijn de harde spijkers en stalen pennen die je nodig hebt om je tentje in de alpen op te zetten. Dit zijn de ware krachtpatsers. Een tussenvorm is de Tirolharing van 1,5 mm dik plaatstaal met een versterkte kop. Maar die kun je niet in een echte rotsbodem slaan. Daarvoor is de spijkerharing of Tarzan bedoeld. Dit is een spijker van gehard staal die leverbaar is in verschillende lengtes.

Ze zijn er in verschillende uitvoeringen zoals de de Jura, een haring van 6 mm dik staaldraad voorzien van een grijze kunststof kop, de Clincer, een 8 mm dikke aluminium pen van slechts 14 gram en de Boulder, ook van aluminium maar met een diabolisch geslepen kop en een gewicht van slechts 14 gram. En dan is er nog de T haring. Die valt eigenlijk onder de stormpennen en ankers maar is ook bijzonder geschikt om in een rotsachtige bodem te jassen.

Stormpennen en ankers

Er zijn diverse reusachtige en zware pennen en haringen te koop je die je enerzijds gebruik om bijvoorbeeld stormbanden vast te zetten en in sommige gevallen de hoekpunten van een tent of een grote tent vast te zetten.

Dit zijn bijvoorbeeld de schroefankers, de mammoetharingen, de T-Haringen of T-ankers en alles wat groter is dan 40 cm en waar je met een moker al problemen hebt om ze in de grond te beuken. Feitelijk horen houten paaltjes die ze gebruiken om legertenten op te zetten hier ook bij. Het betere werk dus.

Grondpennen

Grondpennen gebruik je om je binnentent, grondzeil of slikranden mee vast te zetten. Het zijn de klassieke pennen met de ronde of haakse bovenkant. Je hebt ze rin verschillende lengtes en in staal of aluminium. Standaard grondpennen hebben open of gesloten ogen. Ze doen het prima in de Nederlandse weidegrond maar eenmaal in het buitenland zijn ze niks meer waard.

Wel is er een vierkante soort met een haakse bovenkant en scherpe punt die je in een rotsachtige of stenige bodem kunt gebruiken. Onder deze soort pennen vallen tegenwoordig ook de plastic varianten die je bij je voortent van de caravan krijgt of bij de goedkopere tenten. Ik gebruik ze vaak op Nederlandse campings maar je kunt ze echt alleen maar op een stevig grasveldje gebruiken en verder nergens anders.

Verder gebruik ik een korte en dunnen variant met haakse bovenkant om mijn grondzeil/vloertapijt in de voortent van mijn caravan vast te zetten en de diverse windflappen die mijn caravan aan de onderzijde winddicht maken. De sneeuwharing, doet het ook in zand

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door