Groene Wandeling Texel 1

Groene wandeling Paal 9 naar Paal 12 (+/- 3 km)

De Groene wandeling paal 9 paal 12 gaat van het Strandpaviljoen Paal 9 naar Strandpaviljoen Jan Ayeslag paal 12. De groene wandeling paal 9 paal 12 is dus tevens de van de Jan Ayeslag naar de Hoornderslag. Het moge duidelijk zijn, een echte naam heeft deze wandeling niet. Maar daarom is hij niet minder mooi.

Het pad bestaat niet helemaal uit een groen wandelpad. Kijk maar naar het kaartje. Je loopt ook nog een stukje blauwe wandeling. Het kaartje is een citaat van de wandelkaart van Falk/Natuurmonumenten die u bij de VVV, de website van natuurmonumenten en de betere boekhandel op Texel kunt kopen. Ik kan u dit van harte aanbevelen want het is de beste kaart van Texel die er is.

Groene Wandeling Texel 1
Groene Wandeling Texel

Zie foto 1 (helemaal onderaan) voor het kaartje van de wandeling.

Ik loop de groene wandeling paal 9 paal 12 op een nogal grauwe dag in September. Dit is wel een prima periode om hem te lopen trouwens. Niet te warm en niet te koud. Net als alle groene wandelingen is deze ook weer prima uitgezet. Bovendien kruist hij de gele wandeling in dit gebied. Je kunt dit pad halverwege benaderen vanaf De Batterij Den Hoorn en de wandelpaden langs de Moksloot. De wandeling start vanaf beide genoemde strandpaviljoens.

Groene wandeling Paal 9 paal 12

Bij de Jan Ayeslag start je in de zuidelijke punt van het parkeerterrein en vanaf Paal 9 loop je even de Hoornderslag op om dan naar links te gaan. Een mooie wandeling is om vanaf één van beide strandpaviljoens eerst het natuurpad te lopen en dan via het strand terug. Samen ongeveer 7 kilometer. Combineer deze wandeling met andere paden in de omgeving en je kunt zo ver lopen als je zelf wilt. Zorg ervoor dat je op het strand wind mee loopt. Dus bij Westenwind staart je vanaf Paal 9 over het strand naar Paal 12.

De wandeling gaat door een gebied waar zich onder andere de bollenkamer bevind. Dit gebied is op de meeste kaarten wel aangegeven. Het is een prachtig duingebied met vennetjes en, kreupelhout en duinpannatjes. Een stukje natuur van de hoogste orde.

Voor een goede kaart van dit gebied verwijs ik gaarne naar de website van natuurmonumenten die een Prima kaart van Texel hebben uitgegeven met alle paden er op aangegeven. Dan kun je naar hartenlust de diverse wandelingen combineren

Hieronder een fotografische impressie van de groene wandeling Paal 9 – Paal 12. Nogmaals, zorg er voor dat je voor of na het gesloten seizoen en controleer dit. In het zomerseizoen (globaal van begin maart tot eind augustus) is dit pad in ieder geval gesloten. Ik was er in september en toen konden we er op.

De natuurpaden op Texel zijn gesloten tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 1 september. Toen ik er een keer eind augustus was waren de paden al open. Vraag dit eventueel na bij Staatsbosbeheer, natuurmonumenten of de VVV van Texel.

Zie de foto’s: 1 t/m 12.

Bij de Foto’s
  • 1: Kaartje van de wandeling.
  • 2: Begin van de groene wandeling bij de Jan Ayeslag. Aan beide kanten van het pad begint de wandeling zo. Op het hoge bordje staat een groene stip zodat je het pad niet kunt missen.
  • 3: Paal 12 Jan Ayeslag.
  • 8: De terugweg langs het prachtige stuk strand alhier.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.