De Groene Wandeling Slufter

De Groene Wandeling Slufter (7 km)

De groene wandeling Slufter loopt door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, de Slufter vallei. En ik ben niet de enige die altijd even naar de slufter gaat als ik op Texel ben. En ik ben ook niet de enige die heeft geconstateerd dat het er altijd weer anders uitziet.

De slufter is nooit hetzelfde. Er lopen diverse wandelroutes door dit gebied, allen uitstekend zijn aangegeven door gekleurde paaltjes. En als je de kaart van Staatsbosbeheer koopt staan alle wandelingen er op en kan er niks misgaan.

Die kaart vind je bij diverse boekhandels maar niet bij de VVV, die hebben alleen hun eigen handel. Met de kaart van Staatsbosbeheer heb je in principe meteen alles bij elkaar.

Groene wandeling Slufter

De Groene Wandeling Slufter

De Groene Wandeling slufter rondom de noordkop van de slufter vind ik persoonlijk één van de mooiste wandelingen op Texel. Ik begin bij paal 28 en eindig daar ook. Mooie reden om met koffie te beginnen en met wat anders te eindigen.

Route en locatie

Paal 28 is een vermaard strandpaviljoen en het gehele jaar open. Het ligt aan het einde van de Krimweg die je bereikt door bij de Cocksdorp linksaf te slaan. Volg de borden is ook hier het credo. Parkeren gratis, met de fiets ongeveer een half uurtje vanaf de Cocksdorp en iets meer vanaf Den Burg.

De Wandeling

Vanaf de parkeerplaats kun je het grote hek waar je doorheen moet al meteen zien. Hier begint de groene wandeling slufter. Een kaart is eigenlijk niet nodig, de paaltjes zijn in voldoende mate aanwezig.

De tocht voert langs de duinenrand aan de ene zijde en het vlakke en doorgaans natte deel van de slufter aan de andere kant van het pad. Vanaf paal 28 kom je dus halverwege over het duin aan de noordkant van de slufter. Op dit moment openbaart de slufter zich in al zijn schoonheid.

Toen ik hier in de herfst van 2014 kwam was het nogal mistig. Maar toen ik op dat duin stond brak de bewolking open en veegde het licht in diverse schakeringen over dit weergaloos mooie gebied. De foto’s zeggen genoeg trouwens, Sommige donker en wazig, andere helder met blauwe lucht.

Toen ik weer terug kwam bij paal 28 regende het zelfs een beetje. Ik heb die dag wel 5 verschillende weertypes aan den lijve moge ondervinden.

Strandwandeling terug

Het mooie van deze wandeling is dat je langs het strand kunt teruglopen naar Paal 28. Het strand is hier prachtig mooi en er lopen maar weinig mensen. Als het erg hard waait kan het handig zijn er voor te zorgen dat je langs het strand wind mee hebt.

Bij noordenwind begin je dus langs het strand. Hieronder nog een foto impressie van een mooie ochtend wandelen.

Op foto 1 (helemaal onderaan) een kaartje. Deze kaart kunt u kopen bij Falk en Staatsbosbeheer of de boekhandels in Den Burg (niet bij de VVV)

De Groene Wandeling Slufter is prima te combineren met andere groene natuurpaden zoals die bij de slufter aan de zuidkant en het groene pad bij de vuurtoren alsmede de wandelroute “Om de Noord”

Hou er rekening mee dit pad doodloopt en dat het vrijwel onmogelijk is de geulen over te steken naar de andere kant van de slufter. Terug langs het strand is vrijwel de enige optie tenzij je wil zwemmen. Zie foto 18 (onderaan).

Zie de foto’s: 1 en 12 t/m 21.

Bij de Foto’s
  • 12: En zo is de slufter op zijn mooist. Rechts de zee en op de achtergrond de zuidelijke punt van de slufter.
  • 13: Tegen de zon in richting de Slufterweg.
  • 14: De zuidpunt van de slufter vanaf het strand aan de noordzijde. Het lijkt dat je er heen kunt lopen maar dat kan alleen bij zeer laag water. Anders kun je nog wel ergens een stukje vinden waar je bij laag water met je schoenen uit door kunt lopen naar de overkant.
  • 15: Het strand in noordelijke richting.
  • 16: Terugkijkend richting de slufter.
  • 17: Terug bij Paal 28. De koffie is hier altijd warm.
  • 18: Zo ziet het gebied naast de parkeerplaats bij Paal 28 er uit. Op deze plek vind je ook het hek waar je doorheen moet om de wandeling te beginnen.
  • 19: Rechts de duinen, links de slufter. Achter me Paal 28. Hier is het nog mistig en donker.
  • 20: Terugkijkend richting paal 28.
  • 21: De laatste 50 meter het duin op bij de slufter. Hier ziet u de lucht opentrekken. De zon kwam te voorschijn.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *