Goedkope tent of dure tent kopen

Wat gaat u kopen: een goedkope tent of dure tent? Ik heb een hele goedkope en een hele dure tent gehad. De goedkope, de Gelert Nebula Beyond 3persoons kostte 250 euro inclusief een joekel van een voortent, grondzeil en alle toebehoren. De dure was een Karsten opblaasbare tent van 3×3 meter inclusief voortent, luifel, zijdeur in de luifel, 2 extra ramen en alle toebehoren die er bij horen. Dat kostte me dik 3000 euro.

De karsten was gemaakt van ten Kate doek, zwaar en van hoge kwaliteit. De Gelert was van polyester, superlicht en spotgoedkoop. De Gelert waaide bij windkracht helemaal “in elkaar”, de Karsten heeft ondanks een paar heftige onweerbuien in Frankrijk nooit een centimeter bewogen. De Gelert lekte op de naden als het echt hard regende, de Karsten was een monument van degelijkheid tijdens de ergste onweerbuien.

De vraag of de goekope tent of dure tent de beste is kan pas beantwoord worden als je eerste bepaald wat je er mee wilt gaan doen. Naar een festival met vrienden, koop de Gelert. Met de familie lange kampeervakanties naar alle windstreken, koop de Karsten.

Niet waar hoor, de Karsten is de beste maar die ga je natuurlijk niet meenemen naar een festival. Dan word er bier op gemorst of hij word gejat. Dus daar ga je dus met die een polyester tent heen.

Maar voor de goeie orde leek het me toch wel leuk om het polyester avontuur en de katoenen beleving eens in een vergelijk naast elkaar te leggen. De voors en tegens van de goedkope of dure tent op een rijtje dus.

Goedkope of dure tent
Goedkope of dure tent: de polyester Gelert Nebula Beyond

De Gelert van polyester

Ik wilde weer gaan kamperen, pakte de auto en ging naar de inmiddels opgedoekte kampeermarkt eindhoven. Leuke zaak, aardige vent en al snel had ik de Gelert Nebula Beyond te pakken. Klein pakketje, weegt niks en kost bijzonder weinig. Opzetten kost wel wat meer moeite. De boel is lastig strak te krijgen en die tent heeft van die uitschuifstokken met elastiekjes die je vervolgens door een soort gootjes moet gaan steken. Vervolgens mag je gaan proberen om de boel netjes neer te zetten. De scheerlijnen kun je strak blijven trekken tot die tent plat op de grond ligt. Niet al te veel eisen stellen dus met deze tent.

Gaat het vervolgens waaien dan gaat de boel tekeer als een beest. Tijdens een najaarsonweertje in Bergen aan Zee werd die tent echt helemaal in elkaar gedrukt. Bovendien droop het water er in Frankrijk langs de zijkanten vanaf. In de herfst op Texel drupte het water van het dak. En hij lekte op een stiksel.

Maar ere wie ere toekomt, hij heeft het dapper vol gehouden en voor die paar centen heb ik er een paar leuke vakanties mee gehad.

De Karsten met Ten Kate

Meer een kunstwerk dan een tent. Weegt heel wat kilootjes en je moet aardig wat ruimte in je kofferbak hebben om alles mee te nemen. Maar die tent staat als een huis en is gegarandeerd tot windkracht 8. En niet alleen door Karsten zelf maar ook door de ANWB. Neem je alleen de basistent mee dan is het opzetten letterlijk een fluitje van een cent. Even pompen, stuk of wat haringen en de boel staat.

Ruimte zat al naar gelang de afmeting die je uitkiest. Varieert van 220 tot 380cm. En als je de tovernaars van Karsten lief aankijkt maken ze alles wat je wil zolang het maar met naald en garen in elkaar gezet kan worden. Verder een ruime keus aan toebehoren waaronder een luifel, een verlengde luifel, een voorwand en een regenluifel. Wil je een raam extra of ergens een extra uitgang, geen probleem, vrijwel alles kan.
Dit is kamperen voor de echte liefhebber.

Goedkope tent of dure tent
Goedkope tent of dure tent: de Karsten opblaasbare tent

Net als met een De Waard tent is dit kamperen in het kwadraat. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. a vooral eens kijken in het Atelier in Zwaag want je mag alles zien hier. Een de Waard is net als de Karsten een belevenis op zich. Nadeel van die tent zijn de enorme hoeveelheid haringen en scheerlijntjes. Maar ook hier geld: als de boel eenmaal staat heb je een tornado nodig (of een buldozer) om hem van zijn plek te krijgen.

Om te bepalen welke tent je gaat kopen zijn een aantal dingen belangrijk:

  • Hoe groot is je budget.
  • Waar ga je kamperen.
  • Met wie ga je kamperen.
  • Hoe lang en hoe vaak ga je kamperen.

Ga je 1 keer per jaar ergens op een veldje kamperen, bier drinken bij mooi weer en gebruik je die tent om alleen maar om in te slapen koop dan gerust een polyester tunneltent voor een paar grijpstuivers en lach je rot. En lach je ook rot als hij in een sterke windvlaag kapot waait waarna je om de hoek een nieuwe koopt voor 100 euro.

Wil je langer op vakantie, in elk seizoen, met gezin of met je lief en wil je wat meer ruimte en veiligheid, ga dan voor een echte tent van doek en grondzeil. Karsten en De Waard zijn dan de namen hoewel er nog meer merken zijn.

Polyester tenten kosten globaal tussen de 50 en de 300 euro. Een 4 persoons tent heb je voor 150 euro.

Tenten van tentdoek kosten tussen de 200 en 2000 euro. Een 4 persoon kost tussen 400 en de 800 euro (en meer)

In een later blog zal ik u vertellen waarom ik na een tent van polyester en een tent van katoen een caravan van plastic heb gekocht.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *