Glucomannan of Konjac voedingswaarde

Glucomannan bestaat uit vezels die worden gemaakt van de Konjac plant. in dti artikel informatie over het gebruik, de oorsprong en de voedingswaarde van Glucomannan.  Glucomannan is een in water oplosbare vezel van de wortelknol van konjak. De plant groeit in de warme subtropische gebieden van Oost-Azië. De konjak plant is laag in calorieën en koolhydraten en heeft tegelijkertijd een hoog gehalte aan vezels. De gedroogde knollen van de plant bevatten glucomannangom. De gelei die uit de plant wordt gewonnen is calorie-arm en wordt verwerkt in bijvoorbeeld pasta, noodles, rijst en snoepgoed.

Waarschuwing:  Dit product kan voor verstopping zorgen. Het word aangeraden bij dit product veel water te drinken. Nog beter is het om dit product niet te gebruiken zonder het advies van een diëtiste of (para)medicus.

Glucomannan of Konjac

Voedingswaarde per 5 gram
  • Kilojoules 0 gr
  • Calorieën 0 gr
  • Eiwitten 0 gr
  • Koolhydraat 5 g
  • Suiker 0 gr
  • Vet 0 gr
  • Cholesterol 0 mg
  • Vezels 5 gr
  • Natrium 0 mg

De koolhydraten worden niet door het lichaam opgenomen. Het zijn pure vezels net als psyliumvezels en zemelen.

De plant

Konjak (Amorphophallus konjac) is een plant uit het geslacht Amorphophallus die van nature voorkomt in de warme streken van Japan, China en Indonesië. Het is een vaste plant met een tot 25 cm brede en 600 g zware wortelknol. Het enkele blad is tot 1,3 m lang, geveerd en verdeeld in meerdere blaadjes. De bloemen zijn verenigd in een bloeikolf, die omringd wordt door een donkerpaars, tot 55 cm lang schutblad  Konjak wordt in China en Japan gekweekt voor zijn grote, zetmeelhoudende wortelknollen. Uit deze wortelknollen wordt meel en een gel (konnyaku) gemaakt. Deze gel kan dienen als een plantaardig geleermiddel. Het is een laag-energetisch voedingsmiddel.

Afvallen met Glucomannan of Konjac

De Glucomannan vezels absorberen veel water en worden dan gelachtig. Dit geeft een gevoel van verzadiging waardoor mensen minder zouden eten. Je kunt ze in capsules krijgen op internet of bij reformzaken. Ik adviseer dit middel alleen te gebruiken als je weet waar je mee bezig bent of advies kan vragen bij een dietiste of huisarts.

Gel

De gel wordt gemaakt door konnyaku-meel te vermengen met water en een verzadigde calciumhydroxide-oplossing. Vaak worden ook nog andere produkten toegevoegd om het mengsel een andere smaak en/of kleur te geven. Daarna wordt het mengsel gekookt en hard gemaakt. Konnyaku in noedel-vorm heet “shirataki” en wordt gebruikt in voedingsmiddelen als sukiyaki en gyudon.

Risico’s

Konnyaku wordt ook gebruikt in een vruchtensnack. De snacks worden vaak geëxporteerd door Aziatische landen. Rond 2006 zijn zorgen ontstaan over het risico om in deze snacks te stikken, wat heeft geleid tot het naar de verkooppunten terugroepen van deze snacks in de Verenigde Staten en Canada. In tegenstelling tot gelatine, valt konnyaku niet snel uit elkaar in de mond. Daarom hebben de snacks altijd waarschuwingslabels die ouders er voor waarschuwen dat hun kinderen goed op de snacks moeten kauwen alvorens deze door te slikken.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *