Deze recepten zijn allemaal voor gemberkoekjes zonder suiker en met verse gember. Ik gebruik diverse soorten suikervervangers vanwege mijn diabetes. Daarom gebruik ik ook verse gember, geen stroop en bij voorkeur volkorenmeel.
Deze recepten van gemberkoekjes zonder suiker zijn geschikt voor mensen die diabetes type 1 of 2 hebben of een koolhydraat beperkt dieet. Het zijn geen “afvalkoekjes” vanwege de boter, de eieren en het feit dat suikervervangers ook calorieën bevatten.
Gember koekjes zonder suiker en met verse gember:
Recept 1
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 55 gram erythrol suiker (polyolen)
- zout
- 100 gram koude boter
- 3 eetlepels verse gember
Aan de slag
- Meng bakmeel, fijne kristalsuiker en een mespuntje zout in een kom.
- Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in hele kleine stukjes.
- Kneed het deeg snel tot een samenhangende bal (met de hand of kort met de keukenmachine).
- Meng de uitgelekte bakgember erdoor.
- Maak van het deeg balletjes, leg ze op een bakplaat (ingevet met boter of met bakpapier erop) en druk ze op de bakplaat plat, zodat ze ongeveer 5 cm doorsnee hebben en 1/2 tot 1 cm dik zijn.
- Bak de koekjes in het midden van een voorverwarmde oven (175 graden celsius) in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster of (hittebestendig) bord.
Suiker is een produkt dat niet alleen veel smaak geeft aan zoete gerechten maar tevens zorgt voor een goede consistentie van het deeg en bepaalde bakvoorwaarden. Het kan dus zijn dat deze recepten voor gemberkoekjes zonder suiker tot gevolg hebben dat het resultaat droger of harder is dan normaal.
Simpele oplossing kan zijn het toevoegen van meer boter, extra ei of letterlijke meer vocht in de vorm van bijvoorbeeld melk. Doorgaans is meer vet de meest effectieve oplossing.
Daarmee zit er in deze gemberkoekjes zonder suiker weliswaar minder of geen suiker maar is het resultaat niet bepaald geschikt voor een dieet bij hart en vaatziekten etc.
Recept 2 voor gember koekjes zonder suiker.
- 250 gram bloem
- 105 gram erythrolsuiker
- 150 gram margarine
- snufje gemberpoeder
- gemberwortel van ongeveer 50 gram
- een beetje melk.
Aan het werk
- Schil de gemberwortel en hak hem heel fijn.
- Kneed alle ingrediënten, behalve de melk, tot een bal.
- Vorm de deegbal tot een rol en leg die een uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd plakjes van de deegrol.
- Leg de plakjes op de bakplaat en strijk er wat melk over.
Recept 3
- 125 g boter of margarine
- 140 g witte erythrolsuiker
- 2 eieren
- 300 g bloem
- 2 afgestr. theel. Bakpoeder
- 1 snufje zout
- 50 g gesnipperde gember

Aan het werk
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Klop de boter, suiker en eieren door elkaar,
- Meng het bakpoeder met de bloem en het zout Voeg het bloemmengsel aan het beslag toe en meng dit door elkaar.
- Vermeng het deeg met fijngehakte gember.
- Met een theelepel bergjes van het deeg op het ingevette bakblik zetten.
- Plaats het bakblik op de twee na bovenste richel en bak de koekjes 12 minuten.
Geef een reactie