Wil je gebonden soep maken dan gebruik je een oude techniek. Je maakt dan eerst een roux en doet er genoeg vocht (bouillon) bij om een goeie binding te verkrijgen.
Dit is meteen ook de lekkerste manier om gebonden soep te maken. Natuurlijk kun je ook met pakjes en zakjes aan de gang maar een echte gebonden soep maken doe je met een roux.
Gebonden soep maken:
Ingredienten:
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- Een ruime pan
- 1 liter Bouillon
- Een garde of spatel
Bereidingswijze in stappen
Je smelt de boter en zorgt er voor dat de boter niet bruin word.
Als de boter is uitgebruisd (het vocht is er nu dus uit) doe je de bloem erbij.
Nu moet je er steeds bij blijven en goed opletten. Je blijft roeren en laat het meel garen. Na een tijdje word het mengsel korrelig en zie je wellicht een witte omranding van het mengsel.

Belangrijk:
Om te voorkomen dat je meteen binding krijgt moet 1 van de 2 altijd koud zijn. Dus of je laat het mengsel van boter en meel afkoelen of je bouillon is koud. Anders gaat de binding meteen in en krijg je klonten.

Nu haal je de pan van het vuur en voeg je de (koude) bouillon erbij.
Je roert goed en zorgt voor een uitstekend en egaal mengsel.
Je zet de pan op het vuur terwijl je constant blijft roeren met een garde of spatel. Loop niet weg, dat gaat gegarandeerd mis.
Na een tijdje gaat de binding er in. Nu blijf je nog steeds door roeren terwijl je het mengsel nog even laat doorkoken
Dit is om het mengsel goed te laten garen zodat je geen meelsmaak krijgt en korreltjes proeft. Als het mengsel klaar is glimt het mooi en is de vloeistof zacht en vloeiend.
Dit is per definitie een recept voor Roux. Roux is het mengsel van boter en meel. Door de hoeveelheid vocht te variëren krijg je steeds een ander product. Ragout (ook voor kroketten), saus en soep.
Hieronder nog even globaal de hoeveelheden. Voor kroketten ga je rond de 3 dl vocht zitten, voor ragout iets meer.
Is een mengsel te dik toe er dan wat bouillon bij. Eventueel kun je ook melk toevoegen.
- Dit recept met 1 liter vocht is soep
- Dit recept met 5 tot 6 dl vocht is saus
- Dit recept met 3 tot 4 dl vocht is ragout.
Geef een reactie