Gasverbruik camping en caravan

Hoe groot is het gasverbruik camping en caravan is is een moeilijke vraag. Vaak is het gasverbruik camping afhankelijk van het aantal keren dat je kookt, of je de fles ook voor de ijskast verbruikt en of je met 2 kids ook nog eens pannenkoeken gaat bakken. Vanuit diverse bronnen op internet kom ik tot de volgende ruwe verbruiksgegevens voor een gastank van Campingaz

Onderaan deze pagina heb ik een aantal persoonlijke ervaringen opgetekend. Conclusie:

  • Bij normaal verbruik kom je een heel eind met 5 kilo gas.
  • Je gebruik veel meer gas als je ook je koelkast op gas doet
  • Weinig gebruik of zuinig: campingaz 904 of 907 geen probleem.

Campingaz verbruik gram / uur:

  • Gaslamp:  gemiddeld 35-55 gram gas per uur
  • Kooktoestel / Gasbrander: gemiddeld 135 gram gas per uur
  • Gaskachel: gemiddeld 30 tot 290 gram gas per uur
  • Koelkast: gemiddeld 7 tot 10 gram gas per uur
Ervaringsdeskundige op internet

Koken kost gemiddeld 100 gram gas. Elders las ik 50 tot 70 gram. Hou het dus maar op 100 gram gas voor een maaltijd. Dan kun je dus minstens 50 dagen koken met een 5 kilo fles.

Eigen ervaring met gasverbruik camping

Ik kook in de caravan elke dag 2 tot 3 keer een klein keteltje water en ik kook een keer of 4 per week op 2 pitten een maaltijd waarbij ik doorgaans vrij snel kook. Ik stoof dus geen rundvlees en bak geen pannenkoeken en ik kook ook niet voor een heel gezin. Ook gaat mijn ijskast niet op stroom.

Met een 907 doe ik minstens 2 jaar en dan ga ik 2 keer per jaar 3 weken op vakantie. Hetzelfde geld voor mijn reisgenoten die onder dezelfde omstandigheden koken en bakken. Ik heb nu dus ook een 904 en daar doe ook al weer 2 jaar mee. Ik heb wel altijd een reserve bij me.

Ben je dus een kampeerder of caravanner die alleen of met 2 personen op pad gaat, regelmatig kookt maar zeker niet elke dag en de ijskast niet op gas heeft lopen dan heb je met een 904 genoeg. Advies is om wel een reserve mee te nemen.

Tegenwoordig kun je bij de grote Franse supermarkten Campingaz tanks inruilen en het schijnt flink goedkoper te zijn.

Observaties

Wat ik op de camping vaak zie is dat een echtpaar met een grote caravan (waar je dus ook makkelijker en vaker in kookt) met ook nog een scottel / Cadac toch al snel 2 flessen van minstens 5 kilo  bij zich hebben. Gaat je ijskast ook op gas dan is dat echt wel nodig. Ik las bijvoorbeeld op het kampeerforum van iemand die zijn koelkast op gas liet draaien en die deed 3 weken met een 904

Ben je op vakantie dus een snelle, makkelijke en simpele kok dan kun je voor 2 personen makkelijk 3 weken met een Campingaz 907 doen. Maar ben je met meer mensen en kook je elke dag, misschien ook nog de scottel of de Cadac er bij dan moet je al snel groter gaan of en/of 2 tanks meenemen.

Er is dus feitelijk weinig van te zeggen. Veel is afhankelijk van hoe vaak je kookt, hoe lang je kookt, of je ook je ijskast op het gas hebt aangesloten en met hoeveel mensen je op pad gaat.

Verder moet je er rekening mee houden dat je een gasfles in het buitenland niet zomaar kunt inwisselen of vullen. Er zijn in elk land andere vul-methoden en andere ventielen. Ga je naar vaak naar Frankrijk kies dan een tank die je zeker in Frankrijk kunt omruilen of vullen en zoek dan uit of dat ook in Nederland kunt doen. Campingaz kun je tegenwoordig in elke grote Franse supermarche omwisselen.

Ik heb hieronder van forums diverse persoonlijke ervaringen vermeld over gasverbruik camping. Lees dat eens door en kijk of je jezelf erin herkent. Daaruit blijkt overigens wel nogmaals dat je veel extra gas verbruikt als je ook de ijskast op gas laat lopen.

Persoonlijke ervaringen over gasverbruik camping:

Hieronder een aantal persoonlijke ervaringen die ik van diverse kampeerforums heb gehaald:

Wij zijn vorige jaar in totaal 4,5 week weggeweest, met twee groene 2,5 kg flessen. Die laat ik voor we verstrekken weer vullen, maar ongeveer de helft is maar verbruikt. We skottelen best veel en koken iedere dag. Ook vrijwel iedere ochtend een ei, vaak bereid door zoonlief op de skottel.

Wij gebruiken een 5 kg groene DIN fles voor de koelkast, die gaat zeker drie weken mee, al is de fles na drie weken, zeker bij heel warm weer (dus veel koelen) wel zo goed als leeg. Daarnaast gebruiken we een 2,5 kg groene DIN fles voor het koken en die gaat lang niet op in drie weken. Voor iedere vakantie laten we beide flessen weer geheel afvullen, kosten vaak niet meer dan 10 tot 15 euro.

2 x Campinggaz 907. Eentje voor in de keuken en de ander voor aan de skottel. 3 weken vakantie totaal geen probleem.

Wij hebben 2 gaspotten(904-907) om te koken en te koelen en qua koken redden we het bijna met de 904 en de 907 gaat op de koelbox (ca 1,5 week altijd bijna voluit).

Als je er alleen op kookt verbruik je weinig gas. Destijds toen we de caravan kochten 2 flessen van 5 kg. aangeschaft, inderdaad die groene. In 7 jr. nog maar 1x een fles geruild. Geef eerlijk toe dat we 4 wkn. p/jr weggaan. Kleine waterkoker voor thee en koffie. Als je de koelkast er op laat draaien verbruik je meer en is het de moeite waard om een grote fles 10 kg. aan te schaffen. In de ANWB boekjes staan verbruiksgetallen per apparaat. Koken, koelen en verwarmen.

Toen we onze caravan kochten zat er een 5kg gasfles in die niet meer vol was. Sindsdien zijn we er in totaal nog 8 weken mee op vakantie geweest totdat hij vorig jaar eindelijk leeg bleek. Wij koken de meeste dagen zelf en hebben een paar keer de kachel aangehad. Water koken doen elektrisch.

Wij hebben 4 jaar geleden een 10 kilofles gekocht en dat ding is nog niet leeg, in totaal nu +- 9 weken vakantie en een aantal weekenden weg geweest.

Wij hebben ook 2 Benegas Light flessen van 5 kg en gebruiken per seizoen ca. 1 vulling. De reden voor 2 flessen is dat je nooit misgrijpt en niet voortijdig hoeft te wisselen. Wij zijn er erg tevreden over.

Ik heb het gasverbruik een keer een jaar bijgehouden voor indicatie van het verbruik. We hebben twee flessen van 6 kilo bij ons. Voor het koken gebruiken we gemiddeld 100 gr. Dus met een drie kilo tank is dat 30 dagen koken. Voor de koelkast gebruikten we een fles van 6 kilo voor 12 dagen. Wel altijd de koelkast maximaal gekoeld.

Let goed op de verloopdatum van je gasleiding. De oranje gasleidingen hebben een beperkte levensduur.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Tags: