Gas en Licht op de camping

Gas en licht op de camping, nog altijd een bron van verwarring en veel vragen. Bij elektra gaat het over volt, ampère, watt, stekkers en kabels. Bij gas gaat het over tanks, liter en kilo’s gas, aansluitingen, drukregelaars en hoe lang doe je er mee. Ik heb daar zelf al heel wat ervaring mee en heb er aantal artikelen over geschreven. Deze pagina is een soort startpagina en gids naar meer informatie over deze prangende onderwerpen.

Gas en licht op de camping

Eerst maar eens over Gas. Over gas op de camping is eindeloos veel te vertellen. Ik ben zelf een gebruiker van het aloude Campingaz. Handig en vertrouwd, maar geen goede oplossing als je echt veel gebruikt. Dan kun je beter overstappen op 5 of 10 literflessen propaan.

Gasverbruik op de camping

Als het gaat om gas en licht op de camping gaat het natuurlijk ook altijd over verbruik. Bij Elektra is de crux dat je niet wilt dat de stoppen er uit klappen want dan heb je boze buren en een pissige campingbaas. Bij gas wil je weten wanneer je tank leeg is. Eerst maar eens de grootste gasvreters op een rijtje:

Met stip op 1: Koelen en Verwarmen

Staat de hele tijd je kachel aan dan verbruik je zo maar 200 gram gas per uur. Dan is je tank snel leeg. Ga je dus op wintersport of ben je kouwelijk neem dan voldoende gas mee of zorg dat je de boel kan vullen of omruilen. Zet dan wel een koolmonoxide snuffertje in je caravan (detector) anders  kan het akelig misgaan.
Je koelkast verbruikt minder per uur maar je hebt hem wel de hele dag aan staan, zeker in de zomer. 7 tot 10 gram gas per uur is dan max 240 gram per dag. Koelen en verwarmen zijn dus grootverbruikers, vooral door de tijd die ze actief verbruiken.

Goeie Tweede: Koken

Bij koken verbruik je tot 135 gram gas per uur. Maar ik lees ook 50 tot 70 gram gas per uur. Dat verschilt ook of je het gas hoog of laag hebt staan. Doorgaans stelt men dat je voor een maaltijd zo’n 130 gram gas verbruikt. Pannenkoeken wat meer, Pasta met kant en klaar saus wat minder.

En verlichten staat op de laatste plaats

Ze bestaan nog steeds, de gaslampen met het vertrouwde kousje. Gezellig licht dat je makkelijk heel laag kunt zetten want is behoorlijk fel. En dan toch maar tussen de 30 en 50 gram per uur. Neem er dus gerust eentje mee voor als de elektra je in de steek laat.

Artikeltjes over gas op deze website:

Elektriciteit op de camping: materiaal en verbruik

En dan de elektriciteit. Wie wel eens naar Frankrijk gaat weet dat elektra veel kan kosten, tussen de 2 en de 6 euro, gemiddeld 3 euro is mijn ervaring. En dan wel per dag. Dat kan dus een aardige extra uitgave worden. Voor 3 weken op de camping dik 50 euro.

Verbruik maakt dan op zich niet zoveel uit omdat je per dag betaald en niet per kilowatt. Maar helaas zijn, vooral in Frankrijk, de netwerken niet altijd even krachtig. Je kiest vaak voor een hoeveelheid ampères, bijvoorbeeld 3 of 6 of 12.

Neem je nou 3 ampère en je ijskast draait terwijl jij een senseootje gaat maken dan klapt de stop er uit en is de campingbaas pissig want je hele rijtje ligt soms plat. Het is dus goed om te weten hoeveel watt je apparaten zijn en hoeveel ampere je krijgt voor je zuurverdiende eurootjes. Vervolgens ga je naar deze pagina  om te berekenen of de stop er nog uit knalt.

Kabels en Stekkers

Ook daar kun je je nog een buil aan vallen. Ik ging voor het eerst kamperen en dacht slim te zijn door 10 meter kabel te kopen. In Frankrijk heb ik daar nog nooit genoeg aan gehad. Ik heb inmiddels 2x 10 en nog eens 20 meter bij me. En nog heb ik het wel eens niet gehaald en moest ik nog een kabel lenen ook. Maar dan heb je pech. Opletten waar je aansluiting is kan een hoop ellende voorkomen.

Stekkers

Vrijwel altijd CEE stekker op de camping, daar kun je vanuit gaan. En dan heb ik het over west Europese landen. Verder neem je dan voor de zekerheid twee bundeltjes randaarde mee en een paar verloopstekkers zodat je de één aan de ander kunt koppelen. Dan kun je doorgaans geen problemen tegenkomen.

Artikeltjes over elektra op deze website

CEE stekker en kabels


Veiligheid bij Gas en licht op de camping

  1. Controleer jaarlijks de datum op je gasleidingen. Die verlopen snel
  2. Controleer of je drukregelaars goed werken.
  3. Ventileer ALTIJD als je kookt of verwarmt ivm Koolmonoxide.
  4. Monteer rookmelders.
  5. Monteer een Koolmonoxide detector bij verwarming met gas.
  6. Gebruik GEEN combi detector voor Rook én Koolmonoxide.
  7. Gebruik overal zoveel mogelijk randaarde.
  8. Hang stekkers van verlengsnoeren op aan een hek of tak.
  9. Gebruik kabelmoffen om je stekkers te beschermen.
  10. Rommel niet zelf aan je installatie, laat het doen bij professionals.
  11. Zorg voor deugdelijke en kwalitatief goede apparatuur.
  12. Zet in je tent of caravan nooit te veel tegelijk aan.
  13. Let op het vermogen van elektrische apparatuur.

Ik breng mijn caravan periodiek (elke 2 jaar) naar mijn verkoper laat hem controleren. De banden, vocht, en alles wat met gas en elektra heeft te maken. Het kost misschien wat meer maar het kan akelige ongelukken voorkomen.

Schroom niet om die centen uit te geven. Elk jaar weer gebeuren er meerdere ongelukken met brand, kortsluiting en koolmonoxide. Het is dus geen overbodige luxe en kan je vakantie maken of breken.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Tags: