Franse tolwegen duurder

Franse Tolwegen duurder: De Franse tolwegen worden de komende jaren duurder. De Franse regering zegt het extra geld nodig te hebben om te kunnen investeren in het snelwegennet. Staatssecretaris van verkeer, Alain Vidalies heeft aangekondigd dat de prijzen ieder jaar met 0,3 tot 0,4 procent worden verhoogd.

Verschillende Franse en Vlaamse media schrijven maandag over de verhogingen. De Franse regering is van plan zo’n 1 miljard euro te investeren in het snelwegennetwerk. De investering in de wegen moet Frankrijk zo’n vijfduizend banen opleveren.
Door: NU.nl

Franse tolwegen duurder

Door Frankrijk rijden was altijd al een dure hobby, maar de komende jaren mag u extra de knip trekken. Het snelwegennet heeft namelijk extra geld nodig, en die investeringen moeten ergens van betaald worden.

Frankrijk heeft 99 problemen, maar ‘geld teveel’ is er niet één van. Gelukkig worden de inkomsten van de automobilist er wat eerlijker verdeeld over de infrastructuur dan bij ons. Want laten we wel wezen: je betaalt je blauw, maar voor dat geld krijg je wel prima onderhouden snelwegen waar je – buiten de drukste dagen in de zomer om – uitstekend kunt opschieten.

franse tolwegen duurder

Op de Autoroutes is de komende jaren voor ongeveer een miljard aan extra investeringen nodig die bovenop de 3,2 miljard komen die eerder waren overeengekomen tussen de Franse overheid en de particuliere uitbaters van de tolwegen. Dit extra miljard mag eerlijk door de gebruiker worden opgehoest, wat betekent dat u vanaf 2018 elk jaar een paar extra centimes bij de Péage-hokjes mag achterlaten.

Aangezien de deler groot is, zal de schade beperkt zijn tot ongeveer 0,4% prijsstijging, die echter bovenop andere stijgingen komt. Voordeel van deze kostenpost is dat het zo’n 5000 extra banen op moet leveren.  Alain Vidalies, staatssecretaris van Verkeer, mocht de jobstijding eergisteren brengen, in de krant Journal Du Dimanche.

Franse tolwegen duurder, maar hoeveel?
Voor een 950 kilometer lang enkeltje dwars door Frankrijk – beginnend bij de Luxemburgs-Franse grens, en eindigend bij de overgang bij de Pyreneeën – moet je momenteel €83,55 neertellen. Sleep je een caravan voort, dan bedraagt de schade €128,25. Dit betekent meer dan 250 euro aan tol voor wie graag een sleurhut naar de Spaanse costa trekt, want je moet immers ook weer terug.

Geen misselijke prijzen, want voor minder dan 40 euro mag u een heel jaar van het Zwitserse snelwegennet gebruik maken, om maar een vergelijking te trekken. Maar als u netjes rijdt en de aandacht van de Megane RS’jes der Gendarmerie niet op u vestigt, leveren alleen de brandstof en eventuele versnaperingen nog een extra kostenpost op.

Natuurlijk zijn er alternatieven voor de snelweg, maar dan moet je wel zin hebben om flink langer over de reis te doen. Het zal dus vooral wel weer uitdraaien op veel gezucht en gesteun van de babyboomers die een klein stukje pensioen zien verdampen aan de Franse tolhokjes, en een enkeling die het vliegtuig pakt in plaats van een half etmaal door Frankrijk te ploegen.

H. Feitsma, autobahn.eu

Franse tolwegen duurder

Hoeveel péage je momenteel betaalt in Frankrijk, hangt onder meer af van hoever je rijdt. Rij je bijvoorbeeld van Metz naar Parijs, dan betaal je momenteel 25 euro. In kader van dit plan zal er dan elk jaar 10 cent bijkomen. Zoveel worden de Franse tolwegen duurder. Valt wel mee dus.

Over de Franse autosnelwegen rijden zal de komende jaren iets duurder worden. De Franse overheid verhoogt de péage om een ambitieus investeringsplan van 1 miljard euro te financieren. 

Wie de afgelopen zomermaanden met de auto op vakantie is geweest bij onze zuiderburen, kan bevestigen dat zo’n roadtrip hand in hand gaat met fikse uitgaven aan de tolwegen. Binnenkort moet je daarvoor nog een stukje dieper in de portemonnee tasten. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor verkeer Alain Vidalies aangekondigd.

De Fransman heeft een heus plan uitgewerkt om de wegeninfrastructuur een flinke boost te geven. Hij legde zijn oor te luisteren bij de lokale besturen om te kijken wat voor hen de belangrijkste werkpunten zijn. Van de vijftig dossiers blijven er nog dertig over.

Het gaat dan onder meer om de aanleg van verkeerswisselaars, carpoolparkings, ecoducten en geluidsschermen. Nog volgens Vidalies zouden de werkzaamheden ruim 5.000 jobs opleveren. Het kostenplaatje van dit plan zou geraamd worden op een miljard euro.

Het grootste deel van die kosten zal gedekt worden door een verhoging van de tol. Concreet zal het gebruik van de autosnelwegen tussen 2018 en 2020 elk jaar 0,3% tot 0,4% duurder worden. Behalve de weggebruikers zullen ook de lokale entiteiten moeten bijdragen om de werken te kunnen uitvoeren. 

Vandaag 19/09/2016 wordt het investeringsplan officieel voorgesteld aan de lokale besturen. Tegen eind volgend jaar zouden de eerste grote werken opgestart moeten zijn en tegen 2019 zouden die afgerond moeten zijn

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *