Fossielen zoeken in Cornwall ’s Jurassic Coast

Wil je fossielen zoeken in Cornwall dan moet je naar de zogenaamde Jurrassic Coast. De Jurassic Coast strekt zich uit langs Het Kanaal, van Orcombe Point in de buurt van Exmouth in Devon tot Old Harry Rocks bij Swanage in het oosten van Dorset. De Jurassic Coast bestaat uit kliffen gevormd door steenlagen uit het Trias, Jura en Krijt.  Dat is globaal tussen de 65 en 250 miljoen jaar oud. Die lagen zijn een blauwdruk van de geschiedenis van de aarde over een periode van zo’n 180 miljoen jaar.

Deze lagen lagen zijn bekende vindplaatsen van zogenaamde Mesozoïsche fossielen, waaronder vooral zeedieren als ichthyosauriërs en plesiosauriërs, ammonieten en zee-egels. In het begin van de 19e eeuw werden hier voor het eerst nauwkeurig prehistorische zeereptielen uitgegraven. Eén van de eerste volledige skeletten van een Ichthyosaurus werd hier gevonden door een 12 jarig meisje, Mary Anning.

Fossielen zoeken in Corwall

De meest gevonden fossielen zijn Belemnieten. Dit zijn inwendige skeletten van een soort inktvis. Je vind ze bij bosjes en het leuke aan de belemnieten is dat je altijd met een fossiel thuis komt. Vooral de puntje zijn erg mooi. Rond Charmouth en het bezoekerscentrum vind je ze zeker. Je komt dus altijd met een fossieltje thuis van zo’n 200 miljoen jaar oud.

Maar er zijn veel meer vindplaatsen. Goed zoeken op internet  en je  vind altijd wel wat. Als je er heen gaat moet  je letten op plekken waar de kliffen kort of langer geleden zijn  ingestort. Daar  heb  je het meeste kans. Verder moet je letten op grijze stenen die door-adert zijn met vormen. Dus niet met fraaie maar nutteloze laagjes kristal, maar  vormen die je ziet in het steen zelf. Die stenen moet je dan splijten en dan hopen op een fossiel.

Maar als leek heb je het meeste kans door langs de  kliffen te  zoeken naar fossielen. Vooral tussen de steentjes en tussen de grote stenen die langs de kust liggen kun je fossielen vinden. Goede plakken zijn Charmouth, LIme Regis, Seaton, Seatown, Eype en alles tussen Weymouth en Swansea. Nogmaals, zoek naar ingestorte kliffen, stroompjes water die daar uit komen en tussen grote rotsblokken voor de kust.

Maar wat is nou het beste moment als je gaat fossielen zoeken in Cornwall?

  • Bij laagtij. Haal een getijde-tabel en stel je van de gevaren op de hoogte.
  • Na  een storm, als er lekker veel schade is
  • In het najaar, winter en vroege voorjaar als  er niet te veel toeristen zijn.
Het getijde, oftewel, eb en vloed

Ga je fossielen zoeken in Cornwall doe dat dan altijd zoeken bij eb of laagtij. Dit verandert elke dag. Je moet dus goed  opletten wanneer het laagtij of eb is en wanneer hoogtij of vloed begint. Anders kun je ingesloten raken en moet je door de Helicopter Resceu van de klif gehaald worden. En dan zijn ze niet blij met je. Zorg dus voor een getijde tabel of stel je bij het bezoekerscentrum op de hoogte.

Amonieten en andere fossielen

Maar je kunt aan de Jurassic coast nog heel wat andere fossielen vinden dan die Belemnieten en ammonieten. Maar wil je daar het fijne van weten ga dan naar het Charmouth heritage coast centre. Daar kun je een excursie boeken voor 8 pond voor volwassenen en 4 voor kinderen. Je krijgt een korte lezing met praktische en handige wetenswaardigheden over waar je bent, wat  je gaat zoeken, waar je op moeten letten etc.  Er is een handig foldertje voor 1 pond met voorbeelden van fossielen en een gratis museumpje. Het zijn hele aardige mensen, ze zijn perfect met kinderen en je vind altijd wel wat.

Nog een paar tips

  • Neem zonnebrand mee
  • Zorg voor goeie schoenen
  • Neem een hamer en een (lange beitel) mee om te poken en te hakken
  • Neem water mee om te drinken
  • Stel jezelf  op de hoogte van het tij, eb en vloed dus, anders verzuip je misschien wel
  • Hak en graaf niet in de kliffen, het mag niet en de straffen zijn hoog

Mag je fossielen meenemen?

Ja dat mag als je gaat fossielen zoek in Cornwall, dat hebben ze  liever dan dat alles de zee in spoelt of kapot gaat. Je mag alles houden als je maar niet in de  kliffen hakt of er in gaat graven. Dan worden ze echt boos.

Links

De Jurassic Coast is een populaire bestemming voor toeristen. Bij West Bay en Weymouth liggen grote stranden. In Weymouth, Charmouth en West Lulworth bevinden zich bezoekerscentra

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *