Formule 1 gaat verdwijnen?

Of de Formule 1 gaat verdwijnen is een vraag die steeds sneller naar een bevestigend antwoord raced. De kosten worden hoger en hoger, de waardering voor fossiele brandstoffen is tanende, de CO2 voetafdruk van dit circus, mede door het aantal vliegbewegingen, is astronomisch en de interesse van motorfabrikanten neem ook al af.  

De Fabrikanten:

In het begin van het huidige Formule 1 format in 1950 deden er 7 of  8 fabrikanten mee. In 1961 Was dat ongeveer gelijk maar zag je al een toename in chassisbouwers die een motor inbouwden. In de zeventiger jaren waren er soms maar 4 fabrikanten en stond Ford op de 1e 20 plaatsen. Nu zijn er nog 4 fabrikanten en gaat Honda er mee stoppen. Met 3 fabrikanten gaat het nog net goed maar valt er nog eentje af dan is er wel degelijke een probleem. De kans dat er een ander merk gaat instappen in de huidige periode van elektrificering (rotwoord) is gering. Dat kan dus een  probleem worden.

Formule 1 gaat verdwijnen
Formule 1 gaat verdwijnen door hun enorme CO2 voetprint

De Kosten

De kosten om een F1 team te runnen lopen in de honderden miljoenen. Het hele circus tezamen is een miljardenbisuness. Vooral de milieubelasting van de F1 is een steeds groter probleem aan het worden. Het imago is niet bepaald goed meer. En dat straalt af op de adverteerders. Doet de F1 daar niks aan dan zal het snel bergafwaarts gaan en zijn de miljoenen niet meer zo makkelijk aan te slepen.

Electrificering

Mensen zoals u en ik worden min of meer gedwongen fossiele brandstoffen vaarwel te zeggen. Het gas word afgesloten, benzine en diesel worden steeds hoger belast en we worden geacht elektrische auto’s te kopen of anders toch minstens een hybride. En dan wil je niet in het weekend zien hoe een groepje bevoorrechten der aarde onze pogingen te niet doen. Helaas is het geluid van elektrsche auto’s nogal irritant en is de aantrekkingskracht van het harde gegil van een F1 motor nog altijd een pré. Maar of dat nog zo lang gaat duren is de vraag. En bovendien zou het me niks verbazen als sommige landen in de nabije toekomst sporten met verbrandingsmotoren gaan verbieden in een poging het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch terug te dringen.

Of de formule 1 gaat verdwijnen … ?

De kans word groter maar voorlopig hebben we nog een paar jaar. Met minder fabrikanten die meer teams de kans geven mee te doen zou het wel eens leuk kunnen worden. Het poenerige karakter van het circus blijft mensen prikkelen en de wereld der rijken, nog altijd een smaakmaker in de F1, blijft aantrekkelijk voor de fans. De technische superioriteit van de wagens en de risico’s in combinatie met de hoge snelheden blijven aansprekende elementen van deze raceklasse wier historie feitelijk tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw terug gaat.

Conclusie:

Voorlopig is het feest dus nog niet ten einde. Maar als de F1 zijn CO2 voetafdruk niet in hoog tempo gaat reduceren dan zou het einde wel eens sneller kunnen komen dan we als racefans zouden willen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *