Flevonice, de 3 kilometer lange kunstijsbaan in Biddinghuizen was oorspronkelijk de droom van 2 mannen: Jan Maarten Heideman en Henk Ketelaar. Het moest aanvankelijk een route van 5 kilometer worden door een kunstmatige polder met bruggetjes en molentjes, een oerhollandse tafereel gebaseerd op de winterschilderijen van Hendrick Avercamp.
Het idee was oorspronkelijk van Heideman. en het was niet voor niets dat de stichting hij had opgericht om dit project gestalte te geven de naam droeg van Hendrick Avercamp.
De ondernemer Ketelaar, een sportfanaat met dezelfde droom, ontmoette marathonschaatser Jan Maarten Heideman en na na vele gesprekken werd in 2000 het plan opgevat om in de Flevopolder een schaatsbaan met een lengte van maar liefst 5000 meter aan te leggen.
Een baan die de belevenis van schaatsen in de vrije natuur moest gaan benaderen.Uiteindelijk was het Henk Ketelaar die vaart zette achter zijn plannen voor dit prachtige idee.
Henk Ketelaar
Henk Ketelaar was directeur-eigenaar van Dorhout Mees, een enorm complex bij Biddinghuizen waar al een golfbaan en een schietbaan gevestigd waren. Hij hield van jagen en was voorzitter van de Nederlandse vereniging van wapenhandelaren.
De in Drente geboren Ketelaar zat aanvankelijk in de pluimveehouderij maar was ondernemer in hart en nieren. Toen hij de kans kreeg om Dorhout Mees te kopen twijfelde hij niet lang en kocht het bedrijf. Het complex kende ook een eigen hotel en diverse outdoor activiteiten.
Maar Henk Ketelaar was vooral ook een echte schaatsliefhebber. Al jarenlang droomde hij hardop over een ijsbaan in de vrije natuur. Via de uitgifte van onderhandse aandelen weet hij de financiën rond te krijgen. Ook de gemeente Dronten, vanaf het begin enthousiast, wordt aandeelhouder.
Ketelaar heeft Willem C. Angenent (oom van de winnaar van de laatstgehouden Elfstedentocht) aangesteld als projectleider voor de ijsbaan in Biddinghuizen. Bovendien heeft hij Jan Maarten Heideman en zijn Stichting Hendrick Avercamp ingeschakeld als stuwende kracht bij de ontwikkeling van de plannen. In opdracht van deze stichting verscheen in december 2004 een rapport van Essent, TNO en twee ingenieursbureaus, dat aangaf dat zo’n kunstijsbaan haalbaar is.
Dorhout Mees in Biddinghuizen combineert vergader- en verblijfsactiviteiten met een keur aan sportieve ontspanningsmogelijkheden, zoals golf, kleiduivenschieten, kogelschieten, boogschieten, ringsteken en adventure.Wintersport en veel andere activiteiten op en rond een lange kunstijsbaan zouden uitstekend passen op de vele hectares waarover het bedrijf beschikte op zijn locatie in het hart van Nederland. Enerzijds aansluitend op de Randstad, anderzijds direct grenzend aan de Veluwe en de noordelijke provincies
Techniek
Als de financiën rond zijn gaat Ketelaar met de techniek aan de slag. De al bestaande methode met aluminium buizen blijkt vooral berekend op kleine vierkante stadsijsbanen. Het veel grotere FlevOnice is natuurlijk veel langer en heeft behoorlijke bochten.
De techniek daarvoor moet nog worden ontwikkeld. Want hoe krijg je een baan van vijf kilometer lang en vijf, soms wel 10 meter breed egaal gekoeld? De firma Iceworld, die schaatsbaantjes aanlegt tot in Johannesburg helpt Ketelaar op weg. Het procedé van de aluminium platen met buizen wordt geschikt gemaakt voor de lange en bochtige baan.
De baan word opgedeeld in zeven trajecten die onafhankelijk van elkaar worden gekoeld. Als er door een storing een deel uitvalt, kan altijd nog op de andere delen worden geschaatst. Voor de koeling staan langs de baan 24 koelmachines opgesteld die alle door aarden wallen aan het oog zijn onttrokken. Die 24 machines krijgen het voor elkaar de hele baan van ijs te voorzien. De machines zijn energiezuinig en draaien op groene stroom.
In 2007 word de droom uiteindelijk gerealiseerd met een ijsbaan van maar liefst vijf kilometer in de polder. Ketelaar genoot er vanaf de eerste dag van. Dagelijks was hij op de baan te vinden en maakte hij zijn inspectieronde om te zien of het ijs er nog wel pico bello bij lag.Het was verder de bedoeling dat de baan verlicht zou worden en dat er Koek en Zopie zou komen komt maar dat liep aanvankelijk allemaal een beetje vertraging op. FlevOnice rekende het eerste jaar op 200.000 bezoekers.
De baan is gedurende de wintermaanden honderd dagen open. Het complex gaat na maart echter niet dicht. Als de aluminium platen zijn verwijderd, blijft er een zandbaan over waarop bij voorbeeld met de fiets kan worden gecrost of paardgereden.
Naast de schaatsbaan ligt een asfaltbaan. Die fungeert in de winter als weg voor hulpdiensten, maar er kunnen ook cameraploegen rijden die opnamen maken van bijvoorbeeld schaatsmarathons. In de zomer is dat natuurlijk een prachtige skeelerbaan en je kunt er ook wielrennen, aldus Ketelaar in 2007
Op 1 december 2007 zou de baan geopend worden voor het publiek. Door een storm in de nacht ervoor word het ijs op de baan echter flink beschadigd. Mede door het warme weer in de dagen erna verschoof de opening naar 15 december. Ook in de weken erna moest de baan verscheidene malen worden gesloten voor het publiek.
Wedstrijden
Hierdoor konden onder andere wedstrijden voor de KNSB Marathoncup niet doorgaan. Deze valse start zou een voorbode zijn van de problemen in de jaren erna. In 2008-2009 zijn nog wel alle wedstrijden van het Superprestige-klassement voor marathonschaatsers gehouden op Flevonice.In de jaren daarna zijn er redelijke winters en de baan loopt niet goed.
De energie kost erg veel geld en het aantal bezoekers is niet geweldig. In 2011 is er al sprake van dat de baan word teruggebracht naar 3 kilometer.
Ondertussen tobt Ketelaar in 2010 en 2011 met zijn gezondheid en in januari 2011 overlijd hij aan een hartaanval. Zijn zoon Roel neemt het roer van zijn vader over. Het blijft echter niet goed met de baan en op 10 mei 2012 verleend de rechtbank van Zwolle surseance van betaling en stelt een bewindvoerder aan die moet onderzoeken of iemand anders de exploitatie van Flevonice wil overnemen.
In dat geval zou een doorstart volgen mogelijk zijn. Op 14 mei 2012 heeft de rechtbank van Zwolle faillissement uitgesproken.In november 2012 werd bekend dat FlevOnice inderdaad een doorstart maakt. Per 7 december 2012 is het onroerend goed met ijsbaan alsmede de inventaris, voorraden en handelsnaam “FlevOnice” verkocht aan Hamapro Holding B.V. voor een totaalbedrag van 1.450.000 euro.
De naam Hamapro lijkt onbekend maar de man achter het bedrijf, Joop Pinkster, is al vanaf het begin betrokken bij de ijsbaan.
Voordat de 5 kilometer lange baan überhaupt was aangelegd, investeerde hij al in FlevOnice. Hoewel Pinkster de baan een warm hart toedraagt, lijkt de kans klein dat er straks nog steeds geschaatst kan worden op vijf kilometer kunstijs. Sterker nog, de ondernemer ziet geen toekomst meer voor een ijsbaan met een dergelijke extreme lengte.
Het zal zeker geen vijf kilometer meer zijn stelt Pinkster, waarschijnlijk wordt het een ingekorte baan.Pinkster reageerde met zijn uitspraak op een bijeenkomst die hij had met de “Vrienden van FlevOnice”, die proberen de ijsbaan te behouden. Pinkster staat open voor hun suggesties maar heeft ze wel duidelijk gemaakt dat ze met onderbouwde ideeën moeten komen.
Op dit moment weet ik nog helemaal niet wat ik met FlevOnice ga doen. Ik wil een goed plan hebben, want we hebben er al veel geld aan verloren.” Pinkster vindt het belangrijk om goed de tijd te nemen voordat er een beslissing wordt genomen over het lot van het droomproject van wijlen ondernemer Henk Ketelaar.
Toekomst
Al voor het overlijden van Henk Ketelaar was al duidelijk dat de toekomst van de ijsbaan wel eens in gevaar kon komen. Ook toen al gaf de Raad van Commissarissen de opdracht aan de directie om onderzoek te doen naar een kortere baan. Uiteindelijk blijkt de tijd is te kort om alles goed op de rit te krijgen en de financiële risico’s zijn te groot om de baan meteen te heropenen en met de 5 kilometer door te gaan. Pinkster, zelf een groot schaatsliefhebber, benadrukt dat hij als doelstelling heeft om volgend winterseizoen (2013) weer open te gaan met de ijsbaan.
De bodemverontreiniging, die in een eerder stadium ontdekt is op het terrein van FlevOnice vormt overigens geen hindernis bij een heropening. Na gedegen onderzoek is gebleken dat de glycol die in eerste instantie was aangetroffen, grotendeels natuurlijk is afgebroken.
De hoeveelheid die momenteel nog in de grond aanwezig is, ligt binnen de toelaatbare norm.Pinkster Vastgoed begint met het zoeken naar een duurzame en verantwoorde manier van energielevering om de ijsbaan weer te kunnen openen. Tegelijkertijd zoeken ze naar alternatieve mogelijkheden om de baan verantwoord te exploiteren.
Horeca op Flevonice
Een mogelijkheid die hierbij wordt onderzocht is een inkorting van het traject tot 3 km. Daarnaast wil Pinkster Vastgoed het terrein van 53 ha ook in de zomerperiode beter gaan benutten. Er wordt met diverse partijen gesproken om de zomeractiviteiten uit te breiden. Ook willen ze de horeca gaan uitbesteden voor betere kwaliteit en meer mogelijkheden.
De gemeente Dronten geeft haar volledige medewerking aan de hernieuwde opening. Ook de stichting “Vrienden van FlevOnice”stelt netwerk en expertise ter beschikking om de baan opnieuw te kunnen openen. Zij helpen mee met het zoeken naar een duurzame en efficiëntere manier van ijs maken om weer te kunnen schaatsen op FlevOnice.
In de winter van 2013 opent Flevonice wederom haar deuren na flinke investeringen. De ijsbaan en het paviljoen werden grondig onder handen genomen en nieuwe activiteiten, waaronder Ice Karten werden toegevoegd aan het concept. Flevonice is creatief en zoekt ook naar een activiteitenaanbod voor de zomer. ‘Flevonice is ontstaan vanuit de gedachte om een ijsbaan in de natuur te exploiteren.
Dit betekent dat er in het verleden puur is ingezet op de winter. Voor het zomerseizoen moesten we dus opnieuw investeren in een nieuw concept wat bezoekers naar ons park trekt’, aldus Pinkster.In aanloop naar de opening voor het zomerseizoen is er opnieuw geïnvesteerd in activiteiten. Pinkster: ‘Onze Ice Kartbaan en Ice Glijbaan zijn voorzien van borstelmatten. Hierdoor kunnen we beide activiteiten ook ’s zomers aanbieden. Daarnaast is de speeltuin uitgebreid met een aantal trampolines en is er een groot verkeersplein met skelters gerealiseerd’.
Op het 3-kilometer lange asfaltparcours waar ’s winters wordt geschaatst kan nu op skeelers, stepjes en trikes worden rondgereden. Naast het Drift Karten is er een nog een attractie bij gekomen, namelijk flyraden. Op skeelers word je middels een elektrisch aangedreven voertuig voortgetrokken. Hiermee bereik je dicht op het asfalt hoge snelheden.
De uitbreiding van het activiteitenaanbod moet in combinatie met het eten en drinken in het restaurant een voldoende dagbesteding bieden voor de bezoekers om een hele dag lol te hebben op flevonice.Het is anno 2014 te hopen dat dit prachtige concept levensvatbaar is. Een buitenbaan van 3 kilometer is uniek en als schaatser gaat mijn hart er van open. Hopen dat ons klimaat geen roet in het eten gooit. Anders kan pinkster nog een volgend uniek project gaan opzetten: de eerste overdekte ijsbaan van 3 kilometer.
- Voor meer Info: Website Flevo on Ice
- Tickets: online verkoop
Geef een reactie