Fietsroute rondom Texel of rondje Texel

De fietsroute rondom Texel, ook wel bekend als het rondje Texel, is één van de leukste fietsroutes van Nederland. Vooral omdat je er zo heerlijk mee kunt variëren. Bovendien kom je een rijke keur aan terrassen, heerlijke eethuisjes, strandtenten en schilderachtige plaatsjes tegen. Het aantal varianten van de fietsroute rondom Texel is eindeloos maar in dit artikel beperkt ik me tot de pure fietsroute rondom Texel.

Belangrijke informatie: In 2017 en waarschijnlijk ook nog in 2018/2019 zijn ze op Texel bezig de waddendijk op deltahoogte te brengen. Dat betekent dat je onderstaande route over de waddendijk bepaalde stukken niet kunt volgen. Dat verandert echter steeds en omleidingen zijn duidelijk aangegeven.

ronde van texel
ronde van texel

Per oktober 2017 ben ik echter wel een keer in de blubber terecht gekomen. De definitie van bereikbaar is blijkbaar niet overal hetzelfde. Hou daar dus rekening mee en plan je eventuele route met de kaart langs de dijk i.p.v. er overheen.

Fietsroute rondom Texel

Nu dan ook eerste de fietsroute rondom Texel vanaf de pont en dan linksom via De Koog:

Het fiets rondje Texel is primair een knooppuntroute.

Het beginpunt is bij de pont, knooppunt 1. Maar als je dat niet meteen kunt vinden rij dan gewoon naar beneden (langs de rechterzijde van de pontweg) en ga bij de stoplichten links de weg over. Even naar links aanhouden en dan kom je bij knooppunt 6. Verder kun je natuurlijk overal starten bij een punt wat je in de onderstaande beschrijving tegenkomt.

De knooppunten vanaf de Pont

  • 12 (via Watermolenweg, stukje fietspad en dan de Stolpweg).
  • 09 (Door den Hoorn, de Herenstraat).
  • 10 + 11 + 05 (rommelpot).
  • Na 05 ga je na een klein stukje rechtsaf de Rozendijk op.
  • De rozendijk volg je ongeveer anderhalve kilometer en dan ga je bij ANWB paddenstoel 3854 linksaf het fietspad op richting knooppunt 15. Uiteindelijk kom je dan op de Randweg.
  • (Je kunt ook via de Jan Ayeslag, de Nattevlakweg en de Randweg gaan, zie daarvoor de kaart).
  • Vervolgens knooppunt 16, 17, 20 en 21 tot aan knooppunt 22 langs de Ruigendijk.
  • Bij knooppunt 22 ga je linksaf de duinen in via natuurreservaat de Korverskooi op weg naar knooppunt 27, de Slufter.
  • Dit fietspad loopt helemaal onderlangs de duinen tot aan de vuurtoren via de knooppunten 27, 28, 29 en 31.
  • Je kunt linksaf en even naar de vuurtoren en zijn omgeving.
  • Even via de grote parkeerplaats naar beneden en rechtsaf het pad naar de vuurtoren op. Je kunt nu naar Vlieland kijken en de zandplaat bij de vuurtoren goed zien. Na de vuurtoren (en het Vuurtorenrestaurant) volg je de vuurtorenweg (via het pad langs Horeca de Robbenjager) en vervolgens langs strandpaviljoen de Noordkaap, de reddingsboot, de pont richting vlieland en dan langs de dijk (de Volharding) naar knooppunt 32.
  • Hier ga je linksaf de dijk op. Vanaf nu blijf je de dijk volgen. Dit kan niet altijd overal. Zeker in het begin moet je af ten toe even onderlangs de dijk omdat je vanwege een natuurgebied even niet door kan rijden over de dijk zelf. Maar je kunt altijd weer ergens naar boven fietsen. Je ziet dan witte bordjes met onder andere de tekst “betreden op eigen risico”.
  • Je volgt de dijk tot aan Oudeschild. Onderweg kom je onder andere 2 vogelgebieden tegen, baken de IJzeren Kaap en het surfstrand.
  • Aangekomen bij Oudeschild is het tijd voor een gebakken visje. Er is hier altijd gelegenheid wat te eten in de uitstekende horeca in dit dorp. Of in de haven of in de dorpsstraat waar u bovendien naast uitstekende horeca ook een aantal gespecialiseerde winkels aantreft op het gebied van elektronica, watersport, fietsen en Texelse wol. Hierna via de haven (en dus niet via knooppunt 39 en 40) weer bovenlangs de dijk gaan rijden. Via de knooppunten 39 en 40 komt u onderlangs de dijk te rijden) Als u de dijk helemaal volgt komt u vanzelf weer bij de pont via Het Horntje en knooppunt 1. Nu de pont weer op en terug naar Den Helder.
Routebeschrijving tegen de klok in
  • Nu ga je vanaf de pont meteen rechtsaf richting Het Horntje en knooppunt 25. Let er wel op da je vlak voor het dorp de dijk opgaat. Volgens mij loopt de officiële route onderlangs de dijk. Hierna volg je de dijk tot aan Oudeschild. Hier gaat u vrijwel zeker even koffie drinken. In de haven en in het dorp vind u uitstekende horeca en een aantal goede winkels op het gebied van electronica, fietsen, watersport en Texelse wol.
  • Na de koffie ga je via de haven of anders via knooppunt 38 en de IJsdijk richting knooppunt 37.
  • Blijf de dijk bovenlangs volgen. Bij het einde van de dijk word je even naar beneden verwezen ivm een natuurgebied, je kunt niet altijd bovenlangs. Maar dat zijn maar kleine stukjes en je kunt altijd weer ergens bij een wit bord omhoog langs het hek. Op het bord staat onder andere betreden op eigen risico. Maar je mag er wel op.
  • Via de Volharding en de Vuurtorenweg kom je via de Reddingsboot, strandpaviljoen de Noorkaap en horeca de Robbenjager bij de vuurtoren die je natuurlijk even moet gaan zien. Even naar beneden langs de parkeerplaats en via het pad naar rechts voor een fraai uitzicht alle kanten op, onder andere richting Vlieland. Verder is hier nog meer horeca zoals het uitstekende Vuurtorenrestaurant. De uitspanning onderaan de parkeerplaats is meer een snackbar hoewel hij er sjiek uitziet.
  • Vanaf de vuurtoren zoeken we knooppunt 31 op en dan gaat de reis richting De Koog via de Slufter. De knooppunten zijn dan 31, 29, 28 en 27 (Slufter, even de trap op )
  • Bij knooppunt 22 rechtsaf de Ruigendijk op richting de Koog.
  • Vanaf de Koog (u bent nu trouwens wel weer aan een gebakken visje toe) via de knooppunten 21, 20, 17, 16, 15, 05, 11, 10 en 09 naar knooppunt 12 midden in Den Hoorn.
  • Bekijk hier vooral het prachtige kerkje even en neem nog wat.
  • nu via knooppunt 6 terug naar de boot. Hou rechts aan zodat u goed uitkomt bij de boot. Een kaartje kopen hoeft niet, als u op het eiland bent mag u altijd gratis terug.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *