Fietsroute Puy de Dome Auvergne

Over de fietsroute Puy de Dome kan ik kort zijn: de fietsroute Puy de Dome bestaat niet. Voor een deel wel trouwens maar je mag er niet naar boven. Vroeger was er een route die over een privéterrein liep maar die is gesloten. Er is ook een weg naar boven maar die is afgesloten. Helaas pindakaas dus, de Col de Puy de Dome bestaat niet tenzij je zwart gaat rijden met een mountainbike (heb ik een paar Fransen zien doen) of het risico wilt nemen de Gendarmerie uit te dagen.

Fietsroute Puy de Dome

Maar helemaal onmogelijk is het niet om de Fietsroute Puy de Dome te rijden. Je komt alleen niet helemaal boven. De fietsroute Puy de Dome heet namelijk de Col de Ceyssat. Het is een col van 1080 met hoogte en een maximale klimafstand van een kleine 600 meter. Je kunt hem vanaf 2 kanten rijden, hieronder de mogelijkheden.

Elders op deze site kunt u een uitgebreid artikel vinden over de Fietsroute Col de Ceyssat.

Puy de Dome

Ik heb de Col de Ceyssat zelf gefietst vanuit Ceyssat. Dat is een relatief eenvoudig klimmetje. Vanaf de andere kant is hij niet veel moeilijker maar wel aanzienlijk drukker. De Puy de Dome is een attractie van nationaal niveau en door het treintje dat er naar boven gaat kan de hele familie naar boven.

Ik was er op Hemelvaartsdag en die hele berg was vol met mensen. Mijn reisgenoot gebruikte de term “de trappen van Rome” om aan te geven hoe druk het was. Maar het is erg mooi en zeker de moeite waard om er te gaan kijken.

Puy de Dome en Vulcania

De Puy de Dome is dus zeker een bezoekje waard. Het is een berg die uitzicht biedt over de omliggende vulkanen en bij helder weer kun je tientallen kilometers ver weg kijken. Clermond Ferrand is altijd in beeld en aan de andere kant kun je het massief van de Puy de Sancy zien. Bovenop de berg kun je bij mooie weer Paragliders zien opstijgen en je kunt er ook een ritje mee maken als je durft.

Toen ik er was kon ik helaas niet fatsoenlijk in het restaurant zitten of op het terras want het was te heet om buiten te zitten en binnen was het te druk. Het is op dit soort hoogtijdagen wel kermis daar boven. Maar als je rond gaat wandelen is het rustiger en kun je zonder probleem van het uitzicht genieten.

Nabij de Puy de Dome is Vulcania, een kruising tussen Nemo en een pretpark waar je van alles kun zien en leren over vulkanen en het gebied waar ze zich bevinden. Dit jaar kon je ook de film Tornado Alley zien van Sean Casey van de tornado hunters op Discovery. Ook kun je er ‘afdalen’ in een krater en meer van dat soort al dan niet virtuele attracties. Ga naar de (nederlandse) website voor meer informatie.

Ondanks dat de fietsroute Puy de Dome dus niet bestaat kun je in dit gebied dus zeker een hoop lol hebben. Met de fiets naar de Col de Ceyssat, het het treintje naar boven, daar een rondje met een paraglider maken en vervolgens lekker naar beneden lopen. De ijzervreters onder ons doen alles lopend en met de fiets. Een dagje Auvergne om nooit te vergeten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *