Fietsroute Hoge Veluwe

Fietsroute hoge Veluwe

Nationaal park hoge Veluwe bevindt zich tussen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Aan de zuidkant grenst het aan het Deelerwoud en vliegveld Deelen. In Nationaal park de Hoge Veluwe bevindt zich het Kroller-Muller Museum voor moderne kunst.

Tevens is er een bezoekerscentrum, een museum en jachthuis Sint Hubertus.

De fietsroute hoge Veluwe loopt door het hele park. Het is een fraaie ronde die je eenvoudig aan de hand van de bordjes kun rijden. Heb je daar moeite mee dan kun je een kaartje kopen waar de routes opstaan.

Er zijn een aantal ingangen: Bij Hoenderlo, Bij Otterlo en Schaarsbergen.

Fietsroute Hoge Veluwe
Fietsroute Hoge Veluwe

Het slechte nieuws is dat je alleen al om binnen te komen 9 euro moet lappen. En dat vind ik te veel. Misschien dat ze het rustig willen houden voor de natuur, kan zijn, maar dit is wel een beetje veel van het goede.

Ik ben iemand die geen bezwaar heeft om ergens wat voor te betalen. Ik betaal altijd netjes eventuele kosten zoals in het Noord Hollands Duinreservaat. Als het kan koop ik zelfs een jaarabonnement. Maar 9 euro om een wandeling in een park te maken of de fietsroute hoge Veluwe te fietsen vind ik toch echt te veel.

Als je ook naar het Kroller Muller Museum wil is het wel wat schappelijker. Museum en park samen kosten 17.60 pp (2015) en met de 8.80 plus eventueel parkeren (3 euro)
Betaal je de volle mep en is het nog best een duur dagje, zeker als je met je kinderen of vrienden heen wil.

Kroller Muller zelf over de financiering:
Het Park opereert voor 90% onafhankelijk van subsidies. Voor zijn voortbestaan is het daarom afhankelijk van de inkomsten uit entreegelden én van giften van derden.

In particulier beheer

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in ons land. De bedrijfsvoering verloopt vrijwel zonder overheidssubsidies.

Toch is het Park er nog altijd ‘tot nut en genot van de gemeenschap’, zoals Helene Kröller-Müller het ooit wilde. Entreegelden gebruiken ze optimaal om het Park in stand te houden voor nieuwe generaties.

Donaties en giften worden op prijs gesteld, ga daarvoor naar de website.

Hoewel ik hier alle begrip voor heb vind ik het toch jammer dat je voor je wandelingetje of voor de fietsroute hoge Veluwe 9 euro moet lappen. En dat is zonder een routekaartje.

En ik ben blijkbaar niet de enige. Ik was er op een mooie warme voorjaarsdag om de fietstroute hoge Veluwe te fietsen en er was bijna niemand in het hele park behalve in het bezoekerscentrum (veel schooljeugd) en rond het museum.

En dat is vooral jammer omdat het een prachtig park is. Mooie natuur, fraaie vergezichten en een paar bijzonder mooie hoeves. Je kunt er de mooie fietsroute hoge Veluwe fietsen en nog veel mooier wandelen.

Ga je er toch heen geniet er dan vooral van. Het is er zonder meer mooi. Wil je gewoon de Veluwe zien ga dan lekker naar Garderen, Stroe, Elspeet, Uddel, Vierhouten, Ermelo, Nunspeet, Kootwijk of Putten.

Allemaal even vriendelijk, gratis parkeren (buiten de centra) en je ziet gratis en voor niets de prachtige natuur van de Veluwe.

Hieronder nog wat adressen en foto’s:

Adressen

 • Ingang Otterlo
 • Houtkampweg 9 Otterlo
 • GPS: 52.102841,5, 5.787255)

Ingang Hoenderloo

 • Houtkampweg 13
 • 7352 TC Hoenderlo
 • (GPS: 52.1182267, 5.872661)

Ingang Schaarsbergen

 • Koningsweg 17
 • 6816 TC Schaarsbergen
 • Dienstgebouw Het Nationale Park De Hoge Veluwe 055 – 378 8100
 • Kroller muller Museum Midden in het park, volg de bordjes
 • (0318)59 12 41

Fietsroute hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een nationaal park in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt grotendeels op het grondgebied van de gemeente Ede en voor een klein deel in de gemeente Arnhem.

Het park is tegenwoordig circa 5.400 hectare groot en beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe, het grootste laagland natuurterrein in Noordwest-Europa. Op De Hoge Veluwe is ruimte ingeruimd voor cultuurhistorische elementen, architectuur en beeldende kunst.

Zo maakt het wereldberoemde Kröller-Müller Museum deel uit van het park. Een andere bijzonderheid is dat het park vrijwel zonder overheidssubsidie geëxploiteerd wordt, het is het enige nationale park in Nederland waar de verkoop van entreekaarten een belangrijke inkomstenbron vormt. Het park is in 1935 ontstaan.

Stichters van het park

Het gebied dat nu De Hoge Veluwe vormt, dankt zijn status aan het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller. Zij kochten tussen 1909 en 1921 verschillende landerijen aan met als belangrijkste functie het bieden van een privéjachtterrein.

Voor de jacht werden onder andere moeflons, wilde zwijnen en edelherten uitgezet en zelfs enige tijd kangoeroes. Ook de bosexploitatie werd voortgezet.

Zie de foto’s: 1 t/m 9.

Bij de Foto’s
 • 5: Fietsroute hoge Veluwe in beeld, mooie paden door het bos en de heide.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.