Fietsroute Heuvels in Nederland

Fietsroute heuvels in Nederland

Fietsroute heuvels in Nederland komt al snel in Limburg uit, daar is iedereen het over eens. Daar kun je rondom de Epense heide en meer van die illustere plekken zoals de Gulpener Berg je lol op als je bergop wilt fietsen.

Maar wat te doen als je in het Westen of Noorden van het land woont en je wilt de kuiten laten kraken op een fraaie helling? Dan ga je naar de Utrechtse Heuvelrug.

Fietsroute Heuvels

En wel in het bijzonder de omgeving van de Amerongse berg. Maar niet alleen daar zijn leuke hellingen, wie per definitie de heuvelrug overfietst in de breedte gaat altijd op en neer.

En de benen zijn ook prima te trainen op de kleinere hellingen, zeker als je ze 2 of 3 keer heen en weer fietst.

Ik zet mijn auto meestal neer in Amerongen of anders op de fraaie parkeerplaats bovenop de Amerongse Berg, de Parkeerplaats Bergweg Amerongen.

Vanuit Amerongen heet de Bergweg eerst Koenestraat en gaat over in de Bergweg. Aan de andere kant komt hij uit op de Haarweg in Overberg, Eerst splitst hij halverwege nog af naar het het Amerongse spoor.

Deze klim loopt globaal tussen Knooppunt 65 (Amerongen) en 66 (Overberg) maar je kunt hem niet op Knooppunt fietsen. Even de kaart erbij en met Google en de routeplanner.fietsersbond.nl kijken hoe je moet fietsen. 

Dit is een prachtige omgeving waar je volop kunt klimmen en bovendien mooie routes kunt rijden.

Ik ga hier ook vaak pontjes rijden. Eén van die pontjes, officieel Wageningen (bij de Blaauwe Kamer) en Opheusden (bij Restaurant de Veerweg, uiteraard aan de Veerweg te Opheusden) loopt onderlangs de Grebbeberg langs het water van de Neder-Rijn.

Aan de ander kant kun je via een prachtig fietspad door het uiterwaard terug fietsen naar de Brug bij Rhenen, Knooppunt 52.

Omgeving Rhenen

In de omgeving van Rhenen kun je de meeste klimmetjes vinden op de Utrechtse heuvelrug maar ook op de wegen tussen Leersum en Doorn (Ruiterberg,

Wykerweg en Hoogstraat) kun je de klimspieren even aan het werk zetten.

Vanaf knooppunt 40 kun je de LF4b volgen en halverwege linksaf slaan de autoweg op. Dit is de naam van de weg, geen kwalificatie. Die kun je volgen tot aan de Veenendaalseweg en dan rechtsaf naar Rhenen.

De Veenendaalseweg tussen knooppunt 34 en 36 bevat 2 hellingen. Daar achter ligt de Cuneraweg. Volg die vanaf knooppunt 34 en ga na een tijdje de Bosrandweg op. Dan kom je weer uit bij Knooppunt 35 bovenop de berg in Rhenen. Ik Geef al deze punten zodat je weet waar je moet zijn.

Ik maak routes door dit gebied met behulp van de routeplanner van de fietsersbond, mijn fietskaarten (anwb en Falk) in combinatie met de website www.heuvelsfietsen.nl

In de nabije toekomst wil ik gaan proberen hier fietsroutes van te maken maar dat is moeilijk aangezien de knooppunt routes de steile hellingen vermijden. Maar ik zal wel kaartjes gaan plaatsen van de gebieden waar je moet zijn.

Fietstroute heuvels heeft een kaartje gemaakt van de Utrechtse heuvelrug met de belangrijkste hellingen. Hieronder het kaartje met een overzicht van het gebied op de Utrechtse Heuvelrug waar ik het hierboven steeds over heb. Van links naar rechts Leersum, Amerongen, Elst, Remmerden en Rhenen.

Elke fietspad en elke weg die op dit kaartje van boven naar beneden loopt en dwars over het smalle deel van de heuvelrug bevat een helling. Veel plezier.

fietsroute heuvels
Fietsroute heuvels

Fietsroute heuvels vind je vooral rond de fietsknooppunten: 42, 43, 39, 40, 41, 38, 34, 35, 36, 52, 30.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *