Fietsroute Gorges de la Nesque – Mont Ventoux

De fietsroute Gorges de la Nesque gaat door de maximaal 400 meter diepe kloof waar de rivier de Nesque doorheen stroomt. Tenminste, als die rivier vol met water staat.  De rivier de Nesque, die in de zomer opdroogt, heeft zich diep in het kalksteen van de Provence gegraven. Hij slingert zich over een lengte van 17 km van het dorp Monieux tot na Méthamis door het dorre landschap van de Vaucluse.

De D942 van Villes-sur-Auzon naar Monieux voert u door de onbewoonde kloof langs rotsformaties en door tunnels. Op de Belvédère (het uitzichtpunt) heb je een indrukwekkend uitzicht op de tegenover liggende rots Rocher du Cire en in de 300 meter dieper gelegen kloof. In de Gorges de la Nesque zijn prehistorische resten van menselijke bewoning (objecten van vuursteen, tanden en botten) gevonden.

De Fietsroute Gorges de la Nesque

De fietsroute Gorges de la Nesque is een prachtige route van Villes sur Auzon naar Monieux. Maar veel mooier is het natuurlijk om de Gorges de la Nesque te volgen in een rondje via Sault, Bedoin en de Mont Ventoux. Dat is waarschijnlijk één van de mooiste rondjes die je in Frankrijk kunt fietsen. Enerzijds de Berg der Bergen en dan ook nog een stuk van de Provence met pittoreske dorpjes, wijngaarden,

Lavendelvelden en de dramatische uitzichten in de Gorges de la Nesque zelf. De hele ronde zal zo’n 80 km zijn. Je gaat van Bedoin naar de top van de Mont Ventoux, daalt af naar Chalet Reynard, linksaf naar Sault, doorrijden via een klein stukje D1 richting Villes Sur Auzon en dan bij de driesprong richting Gorges de la Nesque / Monieux. Dan kom je vanzelf bij Villes sur Auzon. Daar neem je de D19 richting Flassan en van daaraf de D213 naar Bedoin terug.

Dit is trouwens niet de enige mooie fietsroute die je in dit gebied kunt samenstellen. Via de vele kleine dorpjes kun je mooie routes samenstellen. De route der routes gaat natuurlijk helemaal rondom de Ventoux. Je knoopt dan Bedoin, Sault en Malaucene aan elkaar en daar past de Gorges de la Nesque ook tussen.

De Col de la Nesque

De Col de la Nesque bestaat niet, maar als je de fietsroute Gorges de la Nesque volgt kom je wel op een hoogste punt. Je komt op een goed moment bij de Rocher du Cire, ongeveer 4 km vanaf Monieux. Dat is het hoogste punt. vanaf dat punt daal je af naar Monieux om vervolgens door te rijden richting Sault. Deze “col de la Nesque” heeft zelfs een profiel. Op het  hoogste punt is het zogenaamde Belvedere, een uitzichtspunt dat een dramatisch uitzicht biedt op de rots en de daaronder gelegen Gorge. Een bordje vind u hier niet, maar wel een plek om één van de mooiste foto’s van de vakantie te maken.

Gorges de la Nesque hoogteprofiel
Profiel van de Gorge de la Nesque
fietsroute gorges de la Nesque 1
Gorges de la Nesque fietstroute

Hierboven 2x fietsroute Gorges de la Nesque (waaronder die met de Ventoux, Bedoin en Sault)

Overigens vind je in alle plaatsen van belang in dit gebied een vestiging van het Office du Tourisme of anders een zogenaamd Point info de Tourisme. Ik ben zeer positief over deze service van de Fransen die de laatse jaren is uitgegroeid tot een onfrans wereldse organisatie waar je ook Engels kunt praten en soms (Bourg d’Oisans dit jaar) Nederlands/Vlaams.

In Villes sur Auzon, een plaatsje van niks, zit ook zo’n punt en we kregen daar mooie folders met fietstochten en wandelingen. De foldertjes waren gratis en de fietstochten mooi en duidelijk. Ga dus altijd even naar dit soort bureaus als je het even niet meer weet of gewoon alvast kant en klare informatie wilt hebben.

En natuurlijk zijn er nog de foto’s. De Gorges de la Nesque is één van die plekken waar ik tijdens mijn vakantie zoveel foto’s heb gemaakt dat ik de nodige tijd heb nodig gehad om er een handelbare selectie van te maken. Die vind u hieronder: een fotografische impressie van de fietsroute Gorges de la Nesque.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *