Fietsroute Gorges de la Jonte

Fietsroute Gorges de la Jonte

Bij Le Rozier komen 2 Gorges bij elkaar, de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte. De Jonte is een veel kleiner riviertje en in de Gorges zijn minder dorpjes, het is er minder toeristisch en er zijn minder kampings, ik geloof zelfs maar 1, helemaal aan het einde.

Het is dus ook veel rustiger en het was dan ook een heerlijke fietstocht. Om te beginnen maar eens een kaartje van de fietsroute Gorges de la Jonte zodat u weet waar we vandaag gaan fietsen:

Kaartje - Fietsroute Gorges de la Jonte
Kaartje – Fietsroute Gorges de la Jonte

Fietsroute Gorges de la Jonte

De fietsroute Gorges de la Jonte tocht begint bij Le Rozier en eindigt bij Meyrueis, een vriendelijk dorpje aan het einde van de Gorges. Hier kun je heerlijk eten en drinken op het dorpspleintje midden in het dorp.

Ook zijn er meerdere kampings vlak buiten het dorp met veel huurmogelijkheden en plekken aan het water. De tocht is wat steiler dan de Gorges du Tarn maar nog steeds goed te doen. De tocht begint rond op 420 meter en eindigt op 700 meter. De rit is 21 kilometer lang.

Als alternatieve terugroute kun je vanaf Meyrueis via de D39/D584 naar Veyereau en daarna in de richting van Le Maynial / Le Rozier. Aan het einde ga je dan overeen klein weggetje terug naar beneden richting de Gorges de la Jonte. Deze route is 7km langer. Als je deze volgorde rijd hoef je niet veel extra te klimmen behalve boven op de Causse Noir waar het nooit vlak is.

Overigens is dit ook een mooi startpunt voor een rondrit riching de Gorges du Tarn. Je gaat dan bij Meyrueis linksaf de D996 (richting Florac) of de D986 (St. Enimie of La Malene). In beide gevallen kun je richting de Gorges Du Tarn over de Causse Mejean.

Je kunt dan ritten maken zo lang als je wilt en met meerdere stukken klimmen. Hou er rekening mee dat het op de Causses koud kan zijn, flink kan waaien en dat je er pittige steile stukken kan tegenkomen.

Voor de tourfietster vrijwel ongeschikt tenzij je een stevige elektrische hulpmotor hebt of een alpenfietster bent. Vanaf de Gorges de La Jonte kun je onderweg trouwens al 2 keer naar boven richting de Causse Mejean. Lees hiervoor het stukje over Klimmen in de Gorges.

Van de fietsroute Gorges de la Jonte heb ik die dag genoten. Het is een fijne rit door een prachtig gebied. Bovendien kom je langs het Maison des Vautours, het huis van de Gieren. In dit gebied zie je steeds weer gieren vliegen. Bovenop de Gorges heb ik ze zelfs onder me door zien vliegen.

Ga je naar het Maison des Vautours dan zie je vrijwel zeker gieren vliegen. Ook is er een bezoekerscentrum en zijn er speciale uitkijkposten.

Bij de Foto’s
 • 117: Al meten na het begin van de fietsroute Gorges de la Jonte worden we getrakteerd op prachtige rotsen en vergezichten.
 • 118: Blik op de kloof met in de verte een dorpje tegen de wand van de Gorge geplakt.
 • 119: De fietsroute Gorges de la Jonte slingert zich onder de rotsen door. Hier en daar een huis, het is in deze Gorge de la Jonte erg rustig, ook met verkeer.
 • 120: Slechts een keer of twee, misschien 3, zien we dorpjes zoals dit hier. Kleine gemeenschapjes die tegen de wand van de kloof zitten geplakt. Meestal tot aan het water.
 • 121: Op deze foto zie je boven in de rotsen een grot. Dit is de reden waarom er hier zoveel gieren zitten. Het is erg eenvoudig voor ze om veilige nestplekken te vinden. Net zo vaak zijn dit beginpunt evan druipsteengrotten waarvan er veel te vinden zijn in dit gebied.
 • 122: Le Maynial, een prachtig dorpje langs de Jonte. Hier zijn we al eens geweest en toen via het bruggetje rechts naar Veyreau zijn gereden voor een wandeling over de Causse Noir.
 • 123: Een lege weg en een prachtig uitzicht, het verhaal van de dag.
 • 124: En dit is dus wat ik zo heerlijk vindt van Frankrijk, die oude huisjes omringd door een bloemenzee. Met dit soort foto’s zou ik een hele website kunnen vullen.
 • 126: De nog immer lege weg met de Jonte onderlangs. Hier kun je zien dat het maar een klein riviertje is.Maar dat is ook meteen de reden dat het hier zo rustig is en we zo fantastisch kunnen fietsen.
 • 127: Ergens aan het einde van de Gorges de la Jonte een oude ruine met een rustiek bruggetje. Hier loopt een wandelroute over heen maar helaas hebben we geen tijd meer om dat nog te gaan doen.
 • 130: We rijden Meyreuis binnen.
 • 131: Dit bordje zegt Hoogte 694 meter maar volgens de officiële opgave zit het dorp op 720 meter. We hebben er precies 300 meter klimmen over 21 kilometer opzitten. Do the math …
 • 132: Het centrum van Meyrueis met de restaurantjes waar we van een heerlijke lunch hebben zitten genieten.
 • 133: Naast de Jonte stroomt hier nog een nog een beekje de Gorges in. Voor de kids van dit dorp een permanente bron van vermaak en plezier. Helaas heb ik de spelende kinderen per ongeluk van de foto gesneden, maar geloof me, ze hadden dikke pret.
 • 134: Nog een laatste blik op het dorpsleven in Meyrueis en we dalen weer af richting le Rozier.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *