Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte

Fietsroute Gorges du Tarn et Jonte gaat over het uitstekend fietsgebied tussen en rond de beide Gorges, de Gorges du Tarn en zijn kleine broertje, de Gorges de la Jonte. Dit zijn beide uitstekende fietsgebieden, zowel in de Gorges zelf als op de Causses, de hoogvlaktes rondom de Gorges.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik er in het voorseizoen ben geweest en niet weet hoe druk het op de wegen rond de Tarn is in het Hoogseizoen. Ik heb nu overal lekker rustig kunnen fietsen over de fietsroute Gorge du Tarn et Jonte maar of dat midden in de zomer ook nog zo is durf ik niet te zeggen.

Ik zat op Camping Le Papillon in La Cresse, een klein dorpje tegenover La Riviere sur Tarn, zo’n 12 kilometer van Millau. Je zit daar in het dal aan het einde van de Gorges. Het is een uitstekende uitvalsplek naar de omgeving. Die kant van het Dal is wat rustiger en op Le Papillon heb je een prachtig uitzicht over de vallei.

Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte
Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte
Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte
Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte

Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte

Maar de Gorges beginnen pas echt bij Le Rozier, een actief dorpje bij de kruising van de Tarn en de Jonte, een andere rivier die zijn eigen Gorges heeft. Hier is tevens het prachtige plaatsje Peyrelau, een ansichtkaart op zich. Vanuit deze 2 schilderachtige plaatsjes starten diverse fietsroute Gorges du Tarn et Jonte en wandeltochten.

Horizontaal door de Gorges

De beste manier om de Gorges te leren kennen is door er ´horizontaal’ doorheen te fietsen. De hellingen zijn te doen, veel moeilijker dan vals plat word het nooit. Af en toe moeten de kuiten even kraken maar nooit lang. De Eperheide was zwaarder, dat is zeker. Met een elektrische fiets van goede kwaliteit kom je hier de Gorges wel door. Maar dat ligt nadrukkelijk aan de kwaliteit van je fiets en met name van de accu’s. Zie foto 73 (helemaal onderaan).

Point Sublime tijdens de fietstocht over de Causse de Sauveterre

Op de foto’s zie je mijn nicht die op een elektrische vouwfiets plus extra accu al menige col heeft bedwongen. Op de laatste fiets- en vakantiebeurzen waar ik ben geweest heb ik die regelmatig in de verkoop gezien en de resultaten zijn verbazingwekkend.

Ik heb mensen met normale elektrische fietsen terug zien komen naar de Camping maar dit fietstje gaat als een trein. Gezellig fietsen doe je dus in de Gorges en op de fietsroute Gorges du Tarn et Jonte. Wel sportief gezellig maar nooit te erg. En dan heb je de mooiste fietstocht die je kunt bedenken.

De rotsen van de Gorges torenen boven je uit, je ziet gieren vliegen, onder je de rivier met kano’s, aan de rotsen bergbeklimmers (zie foto 47 en 66) en abseilers, parapenters (lui die aan een parachute door de lucht zweven op de thermiek), wielrenners, wandelaars en de meest mooie dorpjes, vele uit de middeleeuwen.

Bergbeklimmers aan de “Vase de Sevres”

Dit is een gebied voor mensen die van een actieve vakantie houden. Ik ben er 2 weken geweest en ik heb 3 dagen niks gedaan, simpelweg om even rust  te nemen. En ik kan er zo nog 2 weken heen, ik heb nog niet eens in een kano gezeten. De Causses (de hoogvlakte boven de Gorges)

Voor een Alpenfietser is het rijden van de fietsroute gorge du tarn et jonte op de hoogvlakte rond de Gorges niet meer dan warmlopen. Op de D-wegen gaat het op en af met percentages van 5 tot 8 procent. Ik heb me daar een dag lang flink in het zweet gefietst. Voor een toerfietser is het vooral heel erg hard werken zonder dat je ooit ergens komt en met korte en felle afdalingen.

Voor de alpenfietser een uitstekende training met vele korte klimmetjes, een soort berg-steigerungen voor wielrenners. Ik heb uitgerekend dat ik in 45 kilometer fietsen meer dan 1000 meter heb geklommen. Wel een mooie omgeving maar voor een gezellig rondje fietsten ongeschikt. Er zijn meerdere fietstochten uitgezet waarbij je regelmatig afdaald naar de Gorges.

Nogmaals, hier moet je echt wel goeie fietsbenen voor hebben. Het zijn fietsroute gorge du tarn et jonte die varieren van 30 tot meer dan 100 kilometer. Dat is dus echt werk voor de racefietsen. Voor de toerfietser is het hier te heuvelachtig en bij tijd en wijle wel erg steil. De fietsroute gorge du tarn et jonte – routes haal je bij de locale VVV’s.

Daar moet je wel moeite voor doen want ze geven alleen maar informatie over hun eigen toko. In Le Rozier zul je dus geen route krijgen die begint in Millau. Ik heb alle VVV’s in het gebied van binnen gezien. Het goede nieuws is dat ik heel erg goed ben geholpen en dat ze echt proberen je te geven wat je wilt hebben.

De Gorges in- en uitklimmen

De afdalingen naar de Gorges gaan met 7 tot 15% omhoog en omlaag. Dit zijn korte felle beklimmingen die doorgaans zo’n 400 a 500 meter hoog zijn. Kom je hoger in de Gorges dan zijn de beklimmingen minder hoog omdat je meeklimt met de rivier.

Vanaf elke grote plaats in de Gorges kun je wel via een klim naar boven. Ik heb zelf twee van die cols op één dag gedaan bij Vignes, een plaatsje ergens halverwege de Gorges du Tarn. Ook bij La Malene is een prachtige beklimming via een smal haarspeldweggetje.

Die is volgens de locals niet meer dan 12% maar ik heb zo mijn twijfels. Ik denk dat je daar toch wel 15% of meer klimt op sommige (korte) stukjes.

Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte
Zicht op de Col de St. Rome de Dolan vanuit Les Vignes

Maar daar is voor de geoefende fietser wel de nodige eer te behalen en maak je bovendien prachtige tochten. Er is een boekje bij de Franse VVV te krijgen (onder andere in Sainte Enimie) waar 7 prachtige rondes worden beschreven van 45 tot 70 kilometer. fietsroute Gorge du Tarn et Jonte.

Ga je vragen bij de vvv’s dan hebben ze altijd wel routes, desnoods als PDF’s. Ik heb zelf de ervaring dat ze je graag helpen en ik heb thuis inmiddels een heel pak met uitdraaitjes van allerhande routes. Maar ik heb zelf de combinatie van de Gorges naar de Hoogvlakte niet gemaakt.

Ik ben wel langs de wanden van de Gorges du Tarn naar boven gegaan maar dan heb ik niet meer de puf om over de Causses heuveltje op en heuveltje af te gaan. Daar moet je als toerfietser maar beter niet aan beginnen. Dus als een speer weer naar beneden (2 uur omhoog en in 10 minuten weer beneden) en de volgende dag weer lekker horizontaal door die prachtige kloof. Ik kon er geen genoeg van krijgen.

Bij de Foto’s
  • 66: Bergbeklimmers aan de wand.
  • 73: Fietsroute Gorge du Tarn et Jonte

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *