Fietsroute en profiel Col de Vars

Fietsroute en profiel col de Vars beschrijft alweer een beklimming vanaf Guillestre, het schilderachtige plaatsje in de Haut Alpes. De mooiste beklimming in dit gebied is het echter zeker niet.

Je kunt deze fietsroute en profiel col de Vars ook vanaf de Ubaye beklimmen maar dat is een aanzienlijk mindere beklimming. Hij is korter en makkelijker. Of hij mooier is weet ik niet, maar wil je scoren dan moet je vanaf Guillestre starten. Dat is ook de beklimming die ik gedaan heb dus de cijfers krijgt u ook van die kant.

De cijfers vanaf Guillestre:

Hoogte: 2109 m
Hoogtemeters: 1112 m
Lengte: 19 km
Gemiddelde stijging: 6%
Maximale stijging: 12%

Fietsroute en profiel col de Vars
Even een mooi groen stukje onderweg.

Deze beklimming krijgt maximaal 2 sterren, vooral vanwege het grote aantal bijzonder lelijke wintersportplaatsjes dat je doorkruist op deze beklimming. Daar is Frankrijk natuurlijk sowieso goed in maar dit is wel een schoolvoorbeeld van hun politiek om de Alpen economisch uit de melken.

Het feit dat ik toch 2 sterren geef is omdat het eindpunt, de Col de Vars, wel erg mooi is. Ik vraag me dan ook af of de makkelijke beklimming vanaf de Ubaye wellicht mooier is. Maar dat gebied zelf is ook puur wintersport dus ik denk het niet. Wie het weet mag het zeggen …

Fietsroute en profiel col de Vars

De route vanaf Guillestre is op zich niet verkeerd maar echt heel erg mooi word het nooit. Als ik terugkijk kan ik me sommige stukken helemaal niet herinneren. Ik ga dan met google even de route langs en zie dan dat er best wel hele saaie stukken tussen zitten.

Op de top terugkijkend richting Guillestre

Pas de laatste paar kilometer word het mooi. Vanaf de refuge Napoleon heb je een mooi uitzicht op de laatste 3 kilometer van de rit. Hier is een mooi bergmeertje en kijk je in de richting van de toppen waar je uiteindelijk terecht komt.

De top is zonder mee leuk. Er is een mooi restaurant en het was nog open ook. Het was er behoorlijk druk met ‘motards’, wandelaars en vooral veel fietsers. Je bent hier vlakbij Italie en dat was te merken toen ik er was. Grote groepen motorrijders van Italiaanse komaf en vooral ook veel Nederlandse wielrenners.

Het restaurant heeft een groot terras en ik heb er een lekker een uurtje rond gehangen. Je kunt in de omgeving even een stukje de berg op hoewel ik alleen een uitstekend rotspuntje tegenover het restaurant heb beklommen.

Veel lelijker kan het niet moet ik zeggen. Ik kan me voorstellen dat het hier in de winter erg mooi is maar in de zomer is het grote bouwput, rijden er veel vrachtwagens rond en kun je er verder helemaal niks mee.

Fietsroute en profiel col de Vars
Uitzicht vanaf Refuge Napoleon

Verder is het hier wintersport wat de klok slaat. Een kilometertje of vijf voor de top kom je langs het station de Vars, startpunt van een groot skigebied.

Fietsroute en profiel col de Vars
Gezellige boel op de top.

Maar goed, het eindpunt maakt veel goed. En vervolgens keihard naar beneden over een brede weg om in Guillestre lekker een terrasje te pakken. Want dat blijft toch een leuk plaatsje.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *