Fietsroute en profiel Col de l’Izoard

De fietsroute en profiel Col de l’Izoard begint of in Guillistre of in Briancon. De Izoard is een berg gelegen in de Franse Alpen. Kenmerkend voor de pas is het kale, rotsachtige gedeelte vlak voor de top aan de zuidzijde, dat Casse Déserte wordt genoemd.

De fietsroute en profiel col d’Izoard is gelegen in het departement Haut Alpes van de regio Provence, Alpes, Cote d’Azur. Je kunt hem beklimmen vanaf Briancon en Guillestre. Ik heb hem beklommen vanaf Guillestre waardoor je ook meteen de bijzonder fraaie Gorge du Guil meepakt.

fietsroute col de l'izoard
Col de l’Izoard, 2 km voor het einde.

Fietsroute en profiel Col de l’Izoard in cijfers:
Hoogte: 2360 meter
Lengte: Briancon 19km, Guillestre 31 km
Hoogtemeters: Briancon 1176, Guillestre 1541 meter
Gemiddelde stijging: Briancon 6%, Guillestre 4.3%

Verschil tussen Guillestre en Briancon.:

Het verschil tussen de 2 is dat vanaf Guillestre een lange ruk maakt door de Gorge du Guil. Daarna ga je pas klimmen. De laatste 10km van Guillestre zijn steiler dan de laatste 10 kilometer van Briancon. Dus hoewel het gemiddelde van Briancon hoger is de klim als zodanig makkelijker.

Fietsroute en profiel Col de l’Izoard

Je parkeert je auto ergens in Guillestre en drinkt daar natuurlijk eerst even koffie. Het is een bijzonder vriendelijk plaatsje met uitstekende restaurants en een pittoresk winkelstraatje. Je kunt daar gerust een paar uurtjes doorbrengen.

Ik begon de fietsroute en profiel Col de l’Izoard vanuit Guillestre. Vanuit het centrum ga je via de D902 richting Ceillac (ook een bezoekje waard) en Chateau de Queyras op weg in de richting van de Gorge du Guil. Het eerste deel kan nog erg druk zijn, zeker in de zomer. Maar toen ik er in september omhoog reed was het redelijk rustig.

Deze beklimming krijgt vanaf Guillestre van mij 5 sterren Plus+ vanwege de schoonheid van de omgeving, met name de laastste 10 kilometer maar ook de Gorge du Guil is geen straf om te fietsen.

De eerste 15 km gaan door de Gorge. Het is vals plat en je kunt er pittig doorfietsen. Ik had het beter wat rustiger aan gedaan want ik kreeg de rekening 8 km voor de top gepresenteerd. Pas dus op met een al te opportunistische start van deze beklimming.

fietsroute col de l'izoard
Casse Déserte, 3 km voor de top.

Een paar kilometer voor Chateau de Queyras ga je linksaf via de D902 (Braincon) richting Arvieux en de Col de l’Izoard. Nu is het meteen gedaan met het valse plat en ben een alpenreus aan het beklimmen. Tot aan Arvieux heb je nog een beetje respijt maar vanaf daar gaat het 10 km pittig omhoog met 8 km tussen de 8 en de 10%. Een ware bezoeking dus.

Ondanks dat het september was beklom ik deze reus op een mooie blauwe zonnige dag. Gevolg waren temperaturen rond de 30 graden tot aan Arvieux. En daar kwam ik dan ook de man met de hamer tegen. Ik ben permanent op een koolhydraatarm dieet en dat had ik op die dag beter even kunnen laten varen.

De later dagen die ik in Embrun heb doorgebracht heb ik dat ook gedaan maar dat was op de Izoard te laat. En dus moest ik even een half uurtje langs de weg op adem komen.

Maar het was de moeite waard. Een kilometer of drie voor de top begint het beeldschone en imponerende Casse Déserte, een verzameling rotspieken in een desolate omgeving. Hier moet je voor stoppen, wat een groots landschap hier.

Het maanlandschap op de top.

En daarna is het alleen maar mooi hoewel je ook nu nog even een kilometertje van 9% voor je kiezen krijgt. Maar dan ben je  er ook. Een maanlandschap in de Franse Alpen. Prachtig, werkelijk schitterend.

In het verleden legden zowel Fausto Coppi als Louison Bobet op de flanken van de Col d’Izoard de basis van een van hun overwinningen in de Tour de France. Op ongeveer 3 km van de top, aan de rand van de Casse Déserte, vind je aan de linkerkant (bij de beklimming) van de weg een tweetal fraaie monumentjes met silhouetten van beide legendarische wielrenners.

Uiteraard moet je hier even voor stoppen Het is ene indrukwekkende plek met mooi uitzicht over de omliggende pieken van de Casse Déserte. Hier staan ook vaak de fotografen die mooie plaatjes maken van zowel fietsers al motorrijders.

Voor de profielen verwijs ik graag naar Cyclingcols met informatie over de beklimmingen vanaf beide kanten. In de nabije toekomst komt hier onder nog een fotoserie.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *