Fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux

De fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux is de eerste die ik dit jaar in Frankrijk maak. De De fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux begint in Saint Fortunat sur Eryieux. Ik zet mijn auto in het midden van het dorp bij de kerk, tevens het begin van een paar mooie wandelingen.

Saint Fortunat Sur Eryieux is een leuk klein pleisterplaatsje waar je wat horeca, een paar winkeltjes en natuurlijk een kanoverhuur kunt vinden. Ga je wandelen dan is dit een uitstekend startpunt. De fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux is meer een verkenning van het gebied.

De geoefende racefietser moet deze route zien als inspiratiebron en een beeld van een gebied waar je erg mooie fietsroutes kunt rijden.

Fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux

De fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux zelf is voor de gemiddelde Nederlandse toerfietser waarschijnlijk te heuvelachtig. Ben je wat jonger de grijze golf waar ik nu in mee fiets dan heb je een uitdagende rit in een prachtig gebied.

Ook dan is de fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux een inspiratiebron die een beeld geeft van een gebied dat ‘Les Gorges’ heet en waar je langs de vele riviertjes rijd die vaak zo diep in de vallei liggen dat je ze niet eens kunt zien.

Fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux
Fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux

We pakken de fiets uit de auto en beginnen met een korte daling richting D21. We fietsen het dorp uit en nemen na een kleine kilometer de D231 naar rechts richting Vernoux-en-Vivarais. Die afslag is in Dunière-sur-Eyrieux en ik heb een screenshot uit Google genomen van de afslag.

Vanaf dit soort zijwegen van de Valei van de Eryieux kun je altijd prachtige fietstochten of wandeltochten maken.

De De fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux gaat door een gebied dat “les Gorges” heet en het word al snel duidelijk waarom. Je fietst steeds langs een berghelling met onder je een riviertje in een dal dat ook een kloof zou mogen heten. Het is af en toe flink klimmen en je moet rekenen op stukjes van rond de 6 a 8 procent en we hebben ook een stukje van 11% gedaan.

Vlak na Roumezoux gaan we scherp naar rechts richting Saint-Julien-Le-Roux. Dit zijn van die heerlijke slaperige Franse dorpjes waar je in totale stilte even kunt rusten en een reepje kunt eten. Vanaf hier de bordjes volgen richting Dunieres. Dat is zo’n beetje recht naar beneden.

Om je eerlijk de waarheid te zeggen weet ik niet meer goed wat ik na Saint-Julien-Le-Roux heb gedaan maar ik weet nog wel dat we op van die kleine wegwijzertjes terug zijn gereden naar Duniere sur Eryieux. Ik noem de D331 maar die weg was slecht aangegeven. Het is een klein weggetje aan de rechterkant van de D231 begint na Roumezoux maar we zijn ook nog ergens weer fout gereden.

Maar veel maakt het ook niet uit. De fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux is bedoeld om te inspireren. Ga dit gebied in, ga wandelen, fietsen en huur een kano. Kan niet stuk.

NB: langs de Eryieux loopt op dit punt ook de Dolce Via, het prachtige fietspad over het oude spoortlijntje dat vanaf St Lauren-du-Pape een kilometertje of 50 door de Vallei van de Eryieux loopt.

En een fotografische impressie van de route.

Bij de Foto’s
 • 1: Een kaartje met de uitgestippelde fietsroute Duniere Fortunat sur Eryieux.
 • 2: We fietsen vanuit het dorp Saint Fortunat sur Eryieux omlaag, voorlopig het laatste stukje naar beneden.
 • 3: De toon is gezet, de tocht gaat gestaag naar boven via de D231.
 • 4: Een laatste blik op het dorpje in de valei van de Eryieux, een zijrivier van de Rhône.
 • 5: Hierom heet het gebied “Les Gorges”. Het zijn allemaal kleine riviertjes die diep in de vallei stromen. Steile wanden en diepe dalen, een prachtig gebied met indrukwekkende uitzichten.
 • 6: Een blik op de diverse valleien met hun riviertjes.
 • 7: De weg slingerend tussen de rotsen, gestaag omhoog.
 • 8: Prachtige uitzichtpunten.
 • 9: Het riviertje diep in de vallei. Een bloedstollend uitzicht, zeker vanaf de fiets over de rand van de Gorge.
 • 10: Door de natuur gebeeldhouwde schoonheid, door de mens geadopteerd en uitgebouwd.
 • 12, 13, 14: Bijna op het dak van de Ardeche, denkt fietsende Dirk, en zijn nicht op haar supersterke elektrische vouwfietsje. We denken dat we er zijn.
 • 15: Het gaat weer omhoog en bij het kerkje van Saint-Julien-Le-Roux denken we weer dat we er zijn.
 • 16 en 17: En bij het Pittoreske kerkje … maakt ome Dirk wederom een foto in de veronderstelling dat hij boven is.
 • 18: Na nog een klimmetje zijn we eindelijk boven. Een prachgtig uitzicht richting de Drome.
 • 19: Hoog, hoger, hoogst, de afdaling kan beginnen.
 • 20: En hoe steil kan het zijn. Het is op een foto doorgaans moeilijk dit soort diepte en steilte zichtbaar te maken. Maar de cirkels zijn in werkelijkheid slechts een kleine 100 meter weg. Fantaseer de hellinghoek er maar bij, ik ga voor een procent of 12 gemiddeld.
 • 21: Nicht op haar weergaloze vouwfietsje in de afdaling.
 • 22: Uitkijken voor de bekende muurtjes met het gat in de bocht. Vooral niet rechtdoor hier.
 • 23: Nogmaals genieten van het uitzicht.
 • 24 en 25: De prachtige afdaling … die uitmond bij het kleine riviertje dat hier in de Eyrieux stroomt.
 • 26: In het dorp nog even een klein klimmetje.
 • 27: En de beloning is een feit.

FotoShow

Openbaar   27 items in fietsroute-duniere-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg
0011.jpg
0012.jpg
0013.jpg
0014.jpg
0015.jpg
0016.jpg
0017.jpg
0018.jpg
0019.jpg
0020.jpg
0021.jpg
0022.jpg
0023.jpg
0024.jpg
0025.jpg
0026.jpg
0027.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *