Fietsroute Causse de Sauveterre

De fietsroute Causse de sauveterre is een rondrit van 45 kilometer over de hoogvlakte ten Noorden van de Gorges du Tarn. De fietsroute Causse de Sauveterre is een mooie maar relatief zware fietstocht. Relatief omdat het afhankelijk is van de conditie en ervarenheid van de persoon die hem fietst.

Er is veel hoogteverschil. Geen hoge cols maar een zeer geaccidenteerd terrein waar je steeds vrij stijle klimmetjes maakt om vervolgens weer hard naar beneden te gaan.

Zie het Overzichtskaartje onderaan (foto 2). van de Causse Sauveterre.

Fietsroute Causse de Sauveterre

Op 29 mei besluiten we een fietstocht over de Causse de Sauveterre te maken van 45 kilometer. Ik ga er, net als mijn nicht, van uit dat we op de hoogvlakte redelijk ontspannen kunnen fietsen, mede vanwege de hoogteverschillen die in het foldertje worden beschreven. Die informatie vinden we in het foldertje hieronder:

Rondom de Gorges du Tarn heb je vooral de Causse Noir, de Causse de Sauveterre en de Causse Méjean. Dit zijn hoogvlaktes op een hoogte tussen de 700 en de 1200 meter.

Het zijn prachtige gebieden met ruige natuur, oude nederzettingen, glooiende hellingen en prachtige fiets en wandelmogelijkheden.

Ik wilde er graag naar toe en heb bij de VVV een kopie gekregen van een fietstocht van 45 kilometer die je op diverse plekken kunt beginnen maar ik had dat gedaan bij het Point Sublime, één van de mooiste punten in deze omgeving. Ik was er helemaal klaar voor.

In de praktijk zou deze dag flink tegenvallen. Hoewel de omgeving prachtig was viel het fietsen in het glooiende landschap enorm tegen, althans voor mij. Nicht heeft elektrische benen en dan valt het wel mee. Ik moest echter op kuitkracht over de hoogvlakte en ik droom er nog wel eens van.

Deze hoogvlaktes of causses zijn heuvelachtige gebieden die gemiddeld op zo’n 1000 meter hoogte liggen. Fiets je er overheen dan beweeg je je globaal tussen de 800 en de 1000 meter. Ik zat over het algemeen tussen de 800 en de 900 meter.

Dat lijkt weinig maar in de praktijk beklim je een keer of 15 een helling van 100 meter  ( = 3 bijlmerflats van 10 verdiepingen op elkaar gestapeld) of trap je kilometers lang over vals plat. Met andere woorden, je kunt nooit eens gewoon even lekker fietsen.

Of je klimt naar boven met versnelling 1 t/m 3 of je stort je met een gangetje van 40 tot 70 kilometer naar beneden om 2 minuten later weer aan de pittige beklimmingen te beginnen. Kortom, het fietsen van de fietsroute causse de Sauveterre was geen sinecure.


En dat is jammer want het is een prachtig gebied. Als ik er nog eens terug ga wil ik er mooie wandelingen gaan maken. Er zijn bossen en velden, rustige dorpjes en de nodige oudheidkundige bezienswaardigheden. En dat niet alleen, er is hier meer te zien.

Daarom nu eerst even het kaartje:

Kaartje: Fietsroute Causse de Sauveterre
Kaartje: Fietsroute Causse de Sauveterre

Wie naar dit kaartje van de fietsroute causse de sauveterre kijkt ziet al snel dat het vertrekpunt gelegen is bij het Point Sublime. En dat is één van de mooiste plekken waar ik deze vakantie ben geweest.

De naam is niets overdreven, dit is het ultieme uitzichtpunt. Vanaf dit punt kijk je over de gehele Gorges du Tarn uit. Ik zal hier alvast een voorproefje plaatsen, later volgen er nog meer.

Zie foto 73: Het is onder andere voor dit soort uitzichten dat ik naar de Gorges du Tarn ben gegaan. En hier kun je dus alleen maar ademloos naar kijken en af en toe met knikkende knieën naar de rand lopen want het is hier bijna 500 meter hoog. Je zit relatief dicht aan het begin van de Gorge du Tarn (rond de 400 meter) en vlakbij het hoogste punt van de Causse Sauveterre, de col de St. Rome de Dolan die 903 meter is.

Zie foto 113: Beeld van de Causse de Sauveterre: glooiend met prachtige natuur.

De Causses

De Causses in dit gebied zijn hoogvlaktes waar de diverse rivieren doorheen snijden. Elke rivier vormt een diepe kloof, mede door het relatief zachte gesteente in dit gebied.  De Causses zijn een groep van kalkplateaus (700-1200 meter) in het Centraal Massief.

Zij zijn gelegen in het noordwesten van de departementen in de Limousin en de Périgordhoogvlakten, en ten oosten van de Aubrac en de Cevennen. Ook zijn er causses in Quercy. In 2011 werden de Causses net als de Cevennen opgenomen door UNESCO op de werelderfgoedlijst als Mediterraans agro-pastoraal cultuurlandschap.

Grote rivieren lopen door de plateaus, zoals de rivieren de Tarn, de Dourbie, de Jonte, de Lot en de Aveyron. Het klimaat op de Causses kenmerkt zich door zijn droge, hete zomers en strenge winters. De flora bestaat uit beukenbossen, zomereiken en grove dennen in het westen. In het oosten distels en lavendel met enkele jeneverstruiken.

Er zijn rotsformaties, avens, grotten en canyons. Voorbeelden zijn de Gorges du Tarn, Gorges de la Jonte, Gorges de la Dourbie en de grootste van Frankrijk, de Gorges du Verdon.

Zie de foto’s: 73, 85, 88, 93, 95, 97, 103, 105, 107, 110, 111, 112, 113.

Bij de Foto’s
  • 1 t/m 134: Gehele gebied Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *