Fietsroute Cauberg Valkenburg Margraten

De fietsroute Cauberg begint in Valkenburg. Daar ga je naar boven om vervolgens weer naar beneden te rijden. En klaar is de fietsroute Cauberg. Beetje flauw, ik weet het, maar je hebt in deze buurt zoveel enorm veel mogelijkheden om te fietsen dat ik niet eens de moeite doe om een route te suggereren.

Fietsroute Cauberg

Op weg naar mijn midweekje Vaals in een zespersoons bungalowtje (minder hadden ze niet, kon ik mijn tent lekker drogen) ben ik gestopt in Valkenburg om de fietsroute Cauberg te bedwingen. Op deze zonovergoten ochtend ben ik glansrijk geslaagd. Ik ben 2x de steile kant en 1x de iets minder steile kant (de weg naar Margraten) van de fietsroute Cauberg gefietst en heb het overleefd. Alpes d’Huez, here I come…!!!

fietsroute cauberg
Klimprofiel van de Cauberg
En ja, de klim is maar 900 meter lang

Wil je alleen naar beneden fietsen benader de berg dan vanaf Margraten, Berg of Sibbe. Dan ga je langzaam omhoog om vervolgens als een steen naar beneden te knallen. In de buurt kun je volop klimmen zoals bij de Gulpener berg en natuurlijk de onovertroffen Keutenberg bij Schin op Geul. De dag dat ik de fietsroute Cauberg heb gefietst heb ik die gecombineerd met de beklimming van de Gulpenerberg en een bezoek aan Margraten.

De Cauberg is diverse malen onderdeel geweest van het parcours van de wereldkampioenschappen wielrennen. Tijdens het wereldkampioenschap wielrennen 1938, het laatste voor de Tweede Wereldoorlog, werd de Belg Marcel Kint er wereldkampioen en bleef dat gedurende 8 jaar, in 1948 werd de Belg Briek Schotte wereldkampioen, in 1979 Jan Raas, in 1998 de Zwitser Oscar Camenzind en in 2012 de Belg Philippe Gilbert.

Op 11 juli 1992 was er de finish van een etappe van de Ronde van Frankrijk. In de Ronde van Frankrijk 2006 eindigde op 4 juli opnieuw een Touretappe vlak na de beklimming van de Cauberg. De Ronde van Spanje 2009 deed de Cauberg tweemaal aan. De wielerklassieker Amstel Gold Race heeft sinds 2003 zijn finish bovenaan de Cauberg; meestal moet de helling meerdere keren beklommen worden in deze wedstrijd.

Andere belangrijke wielerwedstrijden die de Cauberg in het parcours hebben of hadden opgenomen, zijn: Eneco Tour, Olympia’s Tour, Ster Elektrotoer, Holland Ladies Tour, de Ronde van Limburg en de Hel van het Mergelland.

Fietsroute Cauberg Valkenburg Margraten
Fietsknooppunten rondom de Cauberg.
Klik voor een grote versie
Bij de Foto’s
  • 2: De start, ze hebben het netjes voorbereid voor me.
  • 3: Een subtiele reminder van de opdracht, een helling van 12% bedwingen.
  • 4: De helling in beeld, moed verzamelen en op weg.
  • 5: Gelukt, ik ben boven. De weg terug ging heel wat sneller.
  • 6: Waardoor ik korte tijd later op een terrasje een kopje koffie kon gebruiken in de schaduw van de ruïne.
  • 7: In de middag door naar de Gulpenerberg. Vanaf de steile kant ging het zo recht naar boven dat mijn voorwiel tijdens het trappen van de grond kwam. De klim was daardoor zo kort dat ik snel maar zeer buiten adem bovenop de berg stond.
  • 8: Uitzicht op het Geuldal.
  • 9: En op het dorpje Gulpen zelf.
  • 10: Met de voetjes op de tafel en een biertje in de hand in het huisje in Vaals. Een mooie dag, hopen dat het morgen net zo mooi word.

FotoShow

Openbaar   10 items in fietsroute-cauberg-01
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
0001.jpg
0002.jpg
0003.jpg
0004.jpg
0005.jpg
0006.jpg
0007.jpg
0008.jpg
0009.jpg
0010.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.