Fietsroute Ardeche Dolce Via

Fietsroute Ardeche dolce Via

Toen ik in 2013 op vakantie was in het dal van de Eyrieux, een zijrivier van de Rhone, ontdekte ik als snel deze prachtige route, de fietsroute Ardeche dolce via. Op de camping in Saint Laurent du Pape werd hij gepresenteerd als een leuke fietsroute.

Ik geloof niet dat ze ook maar enig idee hadden van de werkelijke geschiedenis van dit prachtige pad. Na enig zoekwerk op internet vond ik onderstaande informatie die me een duidelijk beeld verschafte van de processen die zich in dit deel van de Mont d’Ardeche, ook wel Les Gorges genoemd, aan het voltrekken waren.

Fietsroute Ardeche Dolce Via

Rustig aan over de fietsroute Ardeche Dolce Via, “een voie douce” en een “voie verte”. Door de woeste vallei van de l’Eyrieux loopt de fietsroute Ardeche dolce via. Deze wandel en fietsroute loopt langs beide oevers van de rivier, precies daar waar vroeger een oud spoorlijntje lag.

Fietsroute Ardeche Dolce Via
Fietsroute Ardeche Dolce Via

De trein is in 1968 uit de omloop genomen en de route leent zich nu uitstekend voor een mooie tocht te voet of met de fiets door de vallei. Over 32 kilometer van Saint-Laurent-du-Pape naar de Pont-de-Chervil kom je de mooiste landschappen tegen.

Aan de oevers van de rivier zijn ook veel plekken waar je even kunt stoppen om te zwemmen of te picknicken. Halverwege dit jaar zal de fietsroute Ardeche dolce via verbonden worden met Le Cheylard en een lengte van 45 kilometer behalen. Uiteindelijk zal de route helemaal tot aan St Agreve lopen en meer dan 70 kilometer beslaan.

Van Saint-Laurent-du-Pape naar Saint-Fortunat (14km)

Dit deel van de fietsroute Ardeche dolce via loopt door de vallei van de Eyrieux. Vertrek bij la Vignasse, op de D120 tussen La Voulte en St-Laurent-du-Pape. Ga dan richting Royas.

Van Saint-Fortunat naar Pont de Chervil (18 km)

Het deel van de route bij Saint-Fortunat is, bij droge ondergrond, ook heel geschikt voor wandelaars en mountainbikers. Tussen le Cheylard en St-Martin-de-Valamas, over 10 km, is het traject heuvelachtig. Na St-Martin-de-Valamas, worden de hellingen iets steiler.

fietsroute Ardeche dolce vita
Klik op het kaartje voor een zeer grote versie

Kwaliteit van de fietsroute Ardeche Dolce Via

De kwaliteit van de Dolce Via is niet altijd even goed. Het grootste deel van het oude spoorlijntje is onverhard en er liggen veel losse steentjes op het pad.

Van iedereen op de kamping die deze fietstocht heeft gemaakt was ik de enige die geen lekke band heeft gehad. Ik was dan ook de enige die een “soort” moutainbike had en geen gewone fiets, met of zonder anti lekbanden.

Ik kan dus wel iedereen aanraden hier met een “dikke bandenfiets” heen te gaan of anders minimaal “heavy duty” banden of mountainbike banden (schwalbe) banden te monteren.

Bij de Foto’s
  • 1: St Laurent du Pape, een slaperig dorpje langs de Eyrieux. Mooi startpunt voor de route die aan de andere kant van de rivier het bos in verdwijnt.
  • 2: De prachtige Eyrieux bij St. Laurent du Pape. De toon is gezet. Van Saint-Fortunat naar Pont de Chervil (18 km) Het deel van de route bij Saint-Fortunat is, bij droge ondergrond, ook heel geschikt voor wandelaars en mountainbikers.
  • 3: Dit soort uitzichten zijn in het begin van de rit meer regel dan uitzondering. Zwembroek mee want er zitten prachtige stukjes tussen om te zwemmen en te vissen.
  • 6: De druivenstokken staan hier gewoon langs de weg. Ik moest me echt verschrikkelijk inhouden om wat te plukken.
  • 7: Het grindbed waar de spoorlijn doorheen liep is hier duidelijke zichtbaar.
  • 8: Mooie uitzichten op de overkant van het dal.
  • 9: Mooi beeld van het parcours tussen St. Laurent du Pape en Les Ollieres sur Eyrieux. Het grind op de weg word steeds grover. Mooi te zien zijn de hekjes van toepasselijk roestig staal die een knipoog zijn naar het verleden van dit spoorlijntje, het vervoer van ijzererts.
  • 10: Als je goed kijkt kun je de linkerkant van deze foto een constructie zien van stenen. Dit zijn de resten van een oude Romeinse brug.
  • 24: Droge ondergrond is een vage term. Kijk naar deze foto en bepaal zelf wat die term waard is. Ik was tijdens deze vakantie de enige van de camping die geen lekke ban heeft gehad. Ik heb Schwalbe Marathon banden van 5cm dik.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *