Fietsen in Flevoland, windje tegen

Fietsen in Flevoland is niet altijd even gemakkelijk. Het waait hier namelijk nogal hard, harder dan in de rest van Nederland is de conclusie. Op het weerbericht hoor je dan windkracht 3 tot 4 in het binnenland, 4 tot 5 rond het IJsselmeer en stormachtig op de Wadden. Het kan dus windstil zijn in Ommen terwijl langs het IJsselmeer je boterhammen uit je rugzak waaien.

Boven zo’n plas water als het IJsselmeer maar ook de wadden en Noordzeekust word het weer beïnvloed door het water. Boven het water ontstaan buien en wind door temperatuurverschillen en dus afkoelende of juist warmer wordende lucht. Daardoor ontstaan wolken, drukverschillen en dus automatisch wind.

Het is dus best belangrijk om de wind in de gaten te houden als je gaat fietsen in Flevoland. En helemaal als je richting het Noorden gaat. Ga je langs het IJsselmeer fietsen dan is het aan te raden om dat met windje mee te doen. Het kan flink spoken langs de kust van het IJsselmeer en niet zelden zakt de wind aanmerkelijk af zodra je vanaf de dijk het binnenland indraait.

Maar het kan ook andersom natuurlijk. In de periode dat ik train voor mijn fietsvakantie in de Franse Alpen mag ik graag een kilometertje of 20 langs het IJsselmeer zo hard mogelijk tegen de wind in fietsen. Daar word het lichaam taai van en zeker voor je longinhoud is dat een prima oefening. Even letterlijk de eenzame fietser, voorovergebogen op zijn fiets, tegen de wind in.

Op sommige stukken waait het water vanaf de voet van de dijk over je heen als de wind hard genoeg is. Lekker in de zomer als het warm is, maar als ik in maart of april de kuiten ga harden kan het soms een beetje fris zijn met dat spatwater tegen je blote armen.

Niet voor niets staat dit gebied helemaal vol met windmolens. Die draaien hier bijna 24/7 met al die wind. Zeker in Noord Flevoland kun je gerust stellen dat er meer windmolens staan dan bomen. Fietsen in Flevoland is dan ook zeker fietsen tussen de molens door.

Noord Flevoland en de Flevopolder zijn karakteristieke gebieden waar je van moet houden. Ik ben een fan van de weidsheid, de verre einder, de windmolens en de roofvogels op de palen langs de route. Flevoland is bijzonder en eigen.

Ga er dus gerust een rondje fietsen. Voor de recreanten is het credo koffie en broodjes mee want een hutje in het bos waar je een ijsje kan halen zul je tijdens het fietsen in Flevoland niet snel tegenkomen

In mijn volgende blog zal ik een aantal tips geven over manieren om de wind in de gaten te houden alsmede een aantal goeie websites waar je die informatie kunt vinden.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *