Fietsen en wandelen limburg: de pagina fietsen en wandelen limburg is een samenballing van mijn vakanties in Vaals, Valkenburg en Mechelen. Daar heb ik veel gefietst en gewandeld.
De pagina fietsen en wandelen Limburg bevat weliswaar een beperkt aantal routes maar is vooral een pagina die inspiratie levert voor een vakantie naar één de genoemde gebieden. Limburg is mooie natuur, prachtige fiets- en wandelroutes en lekker eten bij het bourgondische af.
Limburg, vooral in zuid Limburg betekent fietsen en wandelen limburg vooral heuveltjes fietsen en wandelen limburg. Je moet dus wel flinke kuiten hebben om het daar te redden. Ook de wandelaar kan een stevig klimmetje tegenkomen.
Ik ben er dan ook in ieder geval twee keer geweest om de kuiten voor te bereiden op de Franse col’s. En dat is goed gelukt. Ik moet bovendien eerlijk bekennen dat het geen Franse col is geweest die me op de knieën kreeg maar de Limburgse Keutenberg. Daar droom ik nog wel eens van.
Fietsen en wandelen Limburg
Wie denkt aan fietsen en wandelen Limburg denkt in eerste instantie aan het beklimmen van de vele heuvels die de regio rijk is. Maar de meest zuidelijke provincie van Nederland is ook voor recreatieve fietsers de ideale fietsregio bij uitstek.
Zuid-Limburg heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen deze heuvels. Ontdek al fietsend de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden. Bovendien heeft iedere regio zijn bijzondere karakteristieke eigenschappen waardoor u binnen een straal van 30 kilometer steeds weer opnieuw wordt verrast…
Geologie Limburg
Limburg bestaat aan de oppervlakte, in Noord- en Midden-Limburg, voor een groot deel uit zandgronden, die in het Tertiair door de Rijn (die destijds veel omvangrijker en krachtiger was dan tegenwoordig en wiens stroomgebied ook een stuk westelijker lag dan heden ten dage) werden aangevoerd.
De tegenwoordig belangrijkste rivier, de Maas, was toen een vrij onbeduidende zijrivier van de Rijn. De Maas stroomt over de hele lengte van zuid tot noord door de provincie en heeft de zand- en grindafzettingen van de Rijn ingesneden. Verder zijn de belangrijkste rivieren de Geul (bij Valkenburg), de Roer (bij Roermond), de Neerbeek (bij Neer) en de Geleenbeek (bij Geleen).
Bij Epen komt gesteente uit het geologisch tijdperk Carboon aan de oppervlakte. Bruinkool en steenkool werden gewonnen in Midden- en Zuid-Limburg waar deze grondstoffen dicht aan de oppervlakte liggen. Het zuiden van Limburg geniet bekendheid vanwege het voorkomen aan de oppervlakte van krijtgesteente, afgezet in een ondiepe tropische zee tijdens het geologisch tijdperk Krijt.
De ooit horizontale krijtlagen worden diep doorsneden door de Maas en de beekdalen van onder andere de Geul en de Gulp waardoor het zuiden van de provincie een heuvelachtig uiterlijk heeft gekregen. Ook typisch voor Zuid-Limburg is de leemsoort löss die tijdens de IJstijd door de wind hier werd afgezet. In het verleden werd in de Peel, op de grens van Noord-Brabant en Noord-Limburg, turf gestoken. De laatste restanten van dit veengebied zijn nu een natuurreservaat: de Groote Peel.
De krijtlagen uit het Maastrichts Krijt, plaatselijk bekend als “mergel”, werden al sinds de Romeinse tijd in steengroeven uitgezaagd in blokken om als bouwstenen te dienen. Veel monumentale gebouwen in Limburg zijn uit deze mergelblokken opgetrokken. De oude mergelgroeven zijn tegenwoordig bekend als ‘grotten’, zoals bijvoorbeeld Valkenburgse ‘gemeentegrot’. Tegenwoordig nemen de winning van zand en grind bij Roermond nog een belangrijke plaats in.