Ferry Schotland Calmac

Ferry Schotland Calmac (Caledonian MacBrayne Ferry’s Schotland). Ferry Schotland Calmac zou eigenlijk pontje Schotland moeten heten maar dat is een term waar ik niet mee weg kom op het internet. Vandaar de naam Ferry Schotland Calmac. Calmac is de maatschappij die veel, misschien wel alle ferry’s in Schotland exploiteert. Er zijn ook nog wat hele kleine ferry’s maar dat zijn echt lokale pontjes naar kleine eilandjes.

Ferry Schotland CalMac

pontje schotland
Het klassieke logo van Caledonian MacBrayne

Wie een Schotland een ferry wil nemen komt hoogst waarschijnlijk uit bij Caledonian MacBrayne, kortweg CalMac. Deze maatschappij exploiteert al vanaf 1851 veel overtochten in Schotland.

Dat is waarschijnlijk al langer want voor die tijd bestond er al een maatschappij van de gebroeders Burns van de Clyde Fleets. Tegenwoordig zijn alle of vrijwel alle grote lijnen van deze maatschappij die tegenwoordig in handen is van de Schotse overheid. Vandaag de dag exploiteren ze volgens mijn informatie 26 lijnen cq overtochten.

Ik heb tijdens mij 3 weekse vakantie in Schotland van 4 verschillende Ferry Schotland Calmac mogen bezoeken en het was een waar feest. Ik vind overtochten met veerponten en pontjes toch al leuk maar als je dan ook nog tussen de kustlijnen van de Inner Hebrides in Schotland manoeuvreert is het helemaal een feest.

Tijdens mijn overtochten heb ik bovendien zeehonden en dolfijnen gezien. Vooral mijn ontmoeting met dolfijnen heeft enorme indruk gemaakt. Ik rende bijna als een kind over het dek. Helaas was het te koud voor walvissen volgens de kenners. Die heb ik dan ook niet gezien evenals de Otter.

Wie een Ferry Schotland Calmac wil boeken kan ik verwijzen naar hun website.
Algemene website: www.calmac.co.uk

Er wordt aanbevolen te boeken als je met een voertuig bent, zeker in het hoogseizoen. Vooral de kleinere ferry’s zou ik in het hoogseizoen zeker boeken. Dit kan aan de rechterzijde van de homepage van Calmac. Ik was begin Juni in Schotland en het was al behoorlijk druk op die boten.

Ik heb zelf de volgende Ferry Schotland Calmac overtochten gemaakt:

  1. Armadale Mallaig (Skye – Vaste land /Highlands)
  2. Lochaline Fishnish (Vaste land /Highlands – Mull)
  3. Fionnphort Iona (Mull – Iona)
  4. Craignure Oban (Mull – Vaste land / midden schotland)

Voor the Isle of Skye heb je geen ferry nodig, je pakt de A87 en de Skye Bridge bij Kyle of Lochalsh.

De leukste overtocht was trouwens Ferry Schotland Calmac Armadale Mallaig want toen heb ik dolfijnen gezien. Ik kan daar nog steeds opgewonden van raken.

Ferry Schotland CalMac
Lochaline Fishnish
Ferry Schotland CalMac
De één wat kleiner, de andere wat groter …

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *