Europese Stekkers op de Camping

Europese stekkers (op de camping)

Voor ik dit artikel begin adviseer ik iedereen die op pad gaat in Europa gewoon een universeel stekkersysteem of euro adapter aan te schaffen en dit in de auto of caravan te leggen. Dan heb je 99.5% van de problemen in Europa met Europese stekkers opgelost. En ze kosten vrijwel niks. Gewoon doen dus.

Landen waar je een adapter nodig hebt of kunt hebben:

  • Frankrijk (soms)
  • Zwitserland (altijd)
  • Groot Brittannië (altijd)
  • Italië (soms)

Wie denkt dat er veel verschillende stekkersystemen zijn in Europa heeft het mis. Met 3 adapters ben je al een heel eind op weg tussen de Europese stekkers. Er is nog geen universeel systeem simpelweg  omdat het gewoon te veel werk is en te duur om alles over te zette. Dus zijn er globaal 3 soorten Europese stekkers:

europese stekkers euro plug stekker

De CEE Europlug met stekkerblok. Dit stekkertje pas vrijwel overal in. In Engeland heb je hier een zogenaamde shaving-socket voor nodig. Daar kun je ook andere 2 pins stekkers in steken en hij kost in de engelse winkels slechts 2 of 3 euro. Koop dus geen dure adapter op de boot!!

Veel apparatuur heeft tegenwoordig deze eurostekkers. Dus dan hoef je je verder geen zorgen maken. Kijk dus ook altijd even wat voor stekkers op je opladers zitten etc. Zo kun je een hoop ellende voorkomen. Ik heb bijvoorbeeld een laptop met een dikke randaarde stekker die je overal in europa kunt gebruiken maar niet in Engeland. De oplader van telefoon heeft een eurostekkertje en kan dus overal op gezet worden

Europese stekkers

Duitsland heeft hetzelfde systeem als Nederland.

In Engeland heb je het 3 pins systeem met de platte pinnen. Hier heb je wel degelijk een adapter voor nodig

europese stekkers 3 pins brits

Het Britse systeem met de 3 platte pinnen.

In Frankrijk heb je globaal dezelfde stekkers als in Nederland maar er zit een ronde extra randaarde pin op de stekkers:

europese stekkers zwitersland frankrijk
stopcontact en stekker frankrijk
europese stekkers randaarde

De eurostekker (foto bovenaan deze pagina) past wel in de Franse stekkerdozen, maar voor andere apparatuur heb je een adapter nodig. Neem die dus mee als je naar Frankrijk gaat.

Zwitserland heeft ook een eigen systeem. Hier heb je een adapter voor nodig.

zwiterse stekker

Het Zwitserse systeem, zeker een adapter nodig.

europese stekkers adapter

Hierboven van links naar rechts de adapter die ik zelf uitermate succesvol gebruik (een kliksysteem, de Reise Stecky). Ze zijn te koop bij alle grote kampeermarkten. Hiermee kun je alle Europese stekkers en stekkerdozen te lijf. En natuurlijk zijn er altijd goedkopere oplossingen.

Maar let altijd op de veiligheid ! En dat geld wat mij betreft voor alles wat gas en elektra betreft: ga niet voor de goedkoopste optie! Veiligheid voor alles. Goeie kabels, waterdichte stekkers, let op keurmerken en niet gaan klooien als je niet op de lts, mts of hts hebt gezeten.

Waar ik verder overigens niet op in ga is het systeem wat landen zelf toepassen op hun apparatuur. Zo heb ik speciale stekkers gezien voor Zwitserland. Ook de Fransen verkopen spullen met stekkers die in Nederland niet passen. Het gaat dan ook om de stekkerdoos en niet om de stekker. Daar gaat het de kampeerder en overige reizigers natuurlijk wel om.

Hieronder het ronde Nederlandse stekkertje dat niet in randaarde stekkerdozen past en de eurostekker die vrijwel overal in past. Dit is overigens wel voor zogenaamde lichte apparatuur. Dat geld voor vrijwel alle huishoudapparatuur. Deze eurostekker is de stekker die tegenwoordig aan vrijwel alle apparatuur zit die geen randaarde stekker heeft. Het past in alle gangbare systemen behalve in Engeland.

europese stekkers standaard

In de meeste landen van Europa kun je dus dezelfde stekker gebruiken als in Nederland. Zeker als je de zogenaamde eurostekker gebruikt. Die past namelijk ook in Randaarde stekkerdozen. Verder moet je dus wel even oppassen met de ronde stekker die we in Nederland veel gebruiken.

Die past net niet in een randaarde stekkerdoos. Verder heeft ook Zwitserland nog een lichte afwijking maar ook daar is de conclusie dat de eurostekkers gewoon in hun stekkerdozen passen. Het eurostekkertje omzeilt ook de de Franse randaarde pin en een adapter is niet meer nodig.

europese stekkers randaarde

Links onze standaard randaarde stekker, rechts het Franse randaarde pin systeem duidelijk in beeld. De Nederlandse stekker (ook voor Duitsland) heeft de metalen strips als randaarde, de franse de pin. De Franse stekker past niet in de Nederlandse randaarde stekkerdozen maar wel in de basis stekkerdoos.

De Fransen hebben een extra pen voor randaarde in het stopcontact. De gewone eurostekker zoals hierboven omschreven gaat daar gewoon in, net zoals een randaardestekker omdat die veelal ook dat gat er in hebben zitten.De Zwitsers hebben een eurostekker met een extra randaarde pin. Voor de zekerheid zou ik bovenstaande adapter meenemen als ik naar Zwitserland ga.

De Britten en Ieren hebben het 3 pins randaarde systeem. Dat was overigens vroeger veel veiliger dan ons eigen systeem. Wij passen dat echter niet toe omdat onze stoppenkasten tegenwoordig veiliger zijn. Het probleem wat je met de 3 pins randaarde oplost lossen wij op met de aardlekschakelaar. Maakt dus per saldo niks uit.

Samengevat
  1. Neem voor de zekerheid altijd een universele adapter mee
  2. Neem voor de Britse eilanden zeker een 3 pins adapter mee
  3. Neem voor Zwitserland voor de zekerheid een adapter mee
  4. Let op dat je voor Frankrijk op ja apparaten het kleine eurostekkertje hebt en niet de ronde stekker die we in Nederland op onze (goedkope) 3 weg stekkerdozen hebben zitten

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *