Oma’s erwtensoep is een recept van meer dan 100 jaar oud. Oma’s erwtensoep is enigszins aangepast aan de moderne smaak. Zij deed er bijvoorbeeld geen winterwortel in maar ik vind dat het de smaak van de soep voller maakt. De bereidingswijze is van mezelf. Ik ga geen bouillon trekken en ik hoef de erwten ook niet te wellen of in te weken.
Oma s erwtensoep, ingrediënten
- 1000 gram spliterwten
- 4 liter water
- 3 preien
- 1 selderijknol
- 1 grote winterpeen
- 2 aardappelen
- Bosje selderij
- Soeppakket Schenkel/gehakt
- Pakje runderpoulet
- 4 bouillonblokjes (voor 1/2 liter)
- 6 maggiblokjes
- 2 rookworsten
- Peper
- zout
- Optionele bijlage: roggebrood met kaas en katenspek
bereidingswijze
Snij bovenstaande ingrediënten allemaal in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1.5 cm, doe ze in de pan, breng het aan de kook, schuim in het begin een beetje af en laat het doorkoken tot alles fijn is en je lepel er rechtop in blijft staan. Dat kan een uurtje of twee duren. Je kunt het dezelfde dag nog opeten met roggebrood met kaas en katenspek.
Oorsprong en verspreiding
Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
Ook in Canada, de VS, Australië, India en het Midden-Oosten worden varianten geserveerd, soms minder gebonden dan het traditionele Nederlands gerecht. Het eerste Nederlandse recept voor snert dateert uit het begin van de 16e eeuw.
Samenstelling snert
Erwtensoep wordt gemaakt van ingrediënten die elk op zich lang houdbaar zijn.[2] De basis vormt een vleesbouillon van gezouten vlees, waaraan gedroogde spliterwten of andere erwten worden toegevoegd. De soep kan begonnen worden met alleen water en gedroogde erwten.

De hoeveelheden en de keus van verdere ingrediënt variëren. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten knolselderij en prei, andere wortel en ui. Naast wortel, knolselderij, prei en ui kan ook aardappel toegevoegd worden. Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt.
Andere groentes die toegevoegd worden zijn bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt.
Door de kenners wordt erwtensoep pas snert genoemd als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep bijzonder dik.
Bij- en nagerechten
De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. Sommigen kiezen pannenkoeken als dessert na erwtensoep, een gewoonte die in Scandinavische landen wijdverbreid is. In Zweden is dit een traditioneel menu voor de donderdag en wordt aangeduid als ‘ärtsoppa och Pannkakor’.
Geef een reactie