Die energiezuinige radiatorombouw heeft mij een paar stugge middagjes klussen gekost. Ik had namelijk een radiatorombouw die voor maar liefst 96% was afgesloten. En dat is niet goed voor je energierekening.
De bovenzijde en de zijkanten van mijn absoluut niet energiezuinige radiatorombouw waren helemaal dicht en aan de voorzijde zaten 6 of 7 sleuven van net 2 cm breed en niet eens even lang als de radiator.

Hierboven zie je het concept van de vooral niet energiezuinige radiatorombouw in mijn energielevel A doorzonwoning. Dan kun je wel zo’n A-label hebben maar op deze manier kun je net zo goed de ramen open zetten met je kachel aan.
Zoals je ziet is hij misschien zelfs wel voor 98% gesloten. Hoe dan ook, de decoupeerzaag doet wonderen in dit geval. De zaag er in was het credo. Aan de bovenkant voor roosters en aan de voorkant gewoon voor 95% de boel open gezaagd.

Het is even een klus maar het is de moeite waard en scheelt een hoop warmteverlies en energieverlies. En dat is met de huidige energieprijzen geen overbodige luxe.
Een artikel met foto’s van de roosters zie je hier
Wil je dus een energiezuinige radiatorombouw koop dan een zogenaamde open radiatorombouw. Aan de voorzijde een geperforeerde plaat of ander voor 85% doorlaatbaar materiaal. Aan de bovenzijde roosters of verticaal geplaatste latten.
En om het dan helemaal goed te doen koop je (bij je energieleverancier) zogenaamde radiatorventilatoren.
In een volgend blogje zal ik laten zien hoe ik die ga plaatsen. Er zitten al roosters in de vensterbank en ik ben nu een stroom in de ombouw aan het zetten zodat de ventilatoren op het lichtnet kunnen worden aangesloten.
Zoals je in mijn volgende blogje zal zien maak ik de voorpanelen dicht met fijn kippengaas. Dit om het een beetje goedkoop te houden. Je kunt ook rotan stoelbekleding gebruiken wat ook op veel in de handel verkrijgbare ombouwen zit maar dat is erg duur.
Daarom heb ik voor de goedkope en makkelijke optie gekozen. Het zorgt er voor dat je oog niet focust op het gaas en niet wat er achter zit. Tot op heden heeft niemand het nog gezien.
Geef een reactie