Eden Project Cornwall, botanische tuinen

Vandaag was het wederom niet al te best weer maar dat maakte niks uit want we gingen naar het Eden project in Cornwall. Het Eden Project Cornwall is een soort Hortus Botanicus op grote schaal. Het bestaat uit 2 enorme ‘kassen’ in die gemaakt zijn van voornamelijk 6 kantige bolle elementen die een zestal halve golfballen vormen. De elementen zijn doorzichtig en laten een fikse hoeveelheid  daglicht door. In het ene element is een tropische kas gemaakt en in de andere een ruimte met een middellandse zee klimaat maar ook met planten uit Afrika en Azie uit dezelfde klimaatzone.

Eden Project Cornwall

Het project is in 1997 opgericht door Tim Smit en de architecten Jonathan Ball en Nicholas Grimshaw. Twee Britse bouwbedrijven hebben het project aangelegd met de afspraak dat ze alleen betaald zouden worden bij succes van het project. Op 17 maart 2001 is het complex opgeleverd en voor het publiek geopend. Sindsdien hebben miljoenen mensen de botanische tuin bezocht.

eden project ornwall

Het grootste deel van het project bestaat uit 2 kassencomplexen met ieder een eigen biotoop.

In het Humid Tropics Biome (ook wel Rainforest Biome) wordt een tropisch regenwoud nagebootst. Dit kassencomplex is vergelijkbaar met de Hortus Botanicus in Amsterdam maar op een reusachtige schaal in vergelijking daarmee. Het complex heeft is 55 m hoog, 100 m breed en 200 m lang. Een tropisch regenwoud met planten uit Zuid-Amerika, West-Afrika en Maleisiëwordt word in het Rainforest Biome nagebootst. Je vind daar Tropische gewassen als ananas, passievrucht, banaan, bamboe, de rubberboom, cashewnoten, diverse palmen, suikerriet, cassave, zoete aardappel, cacaoboom, mango, rijst, koffieplant en ga zo maar door. Ook Amorphophallus titanum groeit hier. DIe bloeit maar om de paar jaar en stinkt naar rottend  vlees.

In het “Warm Temperate Biome” of Mediterane biotoop wordt een klimaat nagebootst vergelijkbaar met de middelandse zee. Deze kas heeft een oppervlakte van is 35 m hoog, 65 m breed en 135 m lang. Hier vind je planten uit het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika en Californië. Onder andere planten zoals aubergine, citrusvruchten, kurk, irissen, lelies vele soorten kruiden en groente kom je hier tegen waaronder wijnranken, olijfen, artisjokken en een keur aan prachtige bloemen en geurende planten.

De Route

Je volgt een route door de biotopen die  je onder andere tot in de  top van de kassen brengt door middel van een “canape-route”. Dit zijn trappen, paden en hangende bruggen die je over de toppen van de bomen laten lopen. Je  kunt  helemaal in de top van de tropische biotoop komen waar het toen ik daar was maar  liefst 35 graden was en zo vochtig als een sauna.

Kunst en objecten

Op het gehele terrein vind je bovendien allerhande objecten zoals kunstwerken, kleine installaties en verrassende creatieve uitingen tegen. Zo vind je overal tussen het groen dieren die zijn gemaakt  van hout, metaal of steen. Er zit ergens een gorilla van oud metaal, dieren van drijfhout, volwaaridge kunstwerken van metaal, hout en brons etc.

Veel  voor de kids

Het Eden project is vooral een educatief project. Voor de kinderen is er van alles te doen en ze mogen overal in en op. Je  vind er een lab waar ze van alles mogen proberen en testen. Er zijn rondeleidingen voor kinderen en allerhande  educatieve projecten. Ik heb dan ook heel wat kinderen rond zien lopen waaronder hele  kleintjes.

De Kosten

Ik vond de toegang persoonlijk nogal aan de hoge kant. Ik betaalde als solitaire volwassene 26 pond, zo’n 29 euro. Voor 2 koppen thee betaalde ik 4 pond, voor 2 koffie met cake 12 pond. Dat zijn forse prijzen die je ook in de shop betaald  voor een enorme hoeveelheid aan hebbedingetjes. Ik wilde een paraplu kopen maar deinsde toch wel terug voor de 16 pond die een plu met 3 blaadjes erop kostte.

Je kunt nog kortingsbonnen krijgen voor 10% (zit in foldertjes over Cornwall) of andere acties. Als je lang genoeg vooruit besteld via internet krijg je 25% korting. Een gezin met  2 kinderen betaald 75 pond of 67 met 10% korting. Een kind betaald 15 euro (of 13.50) en kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

Dat zijn dus beste forse prijzen. En dan vragen ze ook nog of je de korting aan het project wilt geven en dus de volle mep wilt betalen. Dat schoot mijn reisgenoot aardig in het verkeerde keelgat want je word er aan de kassa openlijk mee geconfronteerd waar iedereen bij staat. Inderdaad een beetje graaierig.

Was die prijs uiteindelijk de moeite waard? Ik vind het persoonlijk te veel voor een paar kassen die wel heel groot zijn. Je bent daar met je gezin zo maar dik 100 pond kwijt, zo’n 115 euro. En er zijn mooie tuinen genoeg in Cornwall. Koop een abonnement op de English Heritage en je kunt keer op keer gratis naar kastelen, tuinen en landhuizen. Ik vind het persoonlijk te duur voor een fraai bouwwerk dat uiteindelijk gewoon een botanische tuin is.

Het Edenproject is eco-vriendelijk, gericht op natuurbehoud en verantwoorde landbouw. En  da’s mooi …

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *