Eden Project Cornwall informatie

Het Eden Project Cornwall is een non-profit project (een charity) en een toonaangevende toeristische attractie ter bevordering van biodiversiteit, ecotoerisme en onderzoek hoe we als mensheid kunnen toewerken naar een betere toekomst voor onze aarde. Ook het educatieve aspect is belangrijk en er is veel ruimte voor kinderen en jongeren.

Het Eden Project Cornwall moet niet worden verward met het Biosphere project in de USA wat ten doel had om te kijken hoe je in een gesloten systeem gewassen kunt verbouwen en kunt overleven. Het Eden Project Cornwall is feitelijk een kassencomplex dat bestaat uit een aantal reusachtige bubbels.

Het project bestond oorspronkelijk uit 2 zogenaamde Domes of Biomes die bestaan uit voornamelijk zeshoekige elementen. Ze zijn gemaakt van een skelet van buisvormig staal. De elementen zijn niet gemaakt van glas vanwege het gewicht en de mogelijke gevaren.

De bekledingspanelen zijn gemaakt van diverse lagen dun UV-transparant folie dat rondom is verzegeld en opgeblazen. Zodanig krijg je een soort kussen, omgekeerde dimpels, die samen een grote bol vormen.

Het zogenaamde ETFE-materiaal is bestand tegen de meeste vlekken en spoelt schoon in de regen. De structuur is volledig zelfdragend, zonder interne ondersteuning en heeft de vorm van een binnenste buiten gedraaide golfbal. De panelen zijn rond de 9 m in doorsnee en hier en daar zitten er ook vijfhoeken tussen.

Eden Project Cornwall

De Dome’s of Biome’s (bubbels in populaire spreektaal)

De eerste bubbel is een regenwoud, de tweede bubbel heeft een mediterraan karakter. Het Eden Project Cornwall opgericht door Tim Smit en de architecten Jonathan Ball en Nicolas Grimshaw in 1997. De twee Britse bouwbedrijven die het project hebben neergezet hebben dit gedaan met de afspraak dat ze alleen betaald zouden worden als het project een succes zou worden.

Er is nu ook een gebouw dat de ‘core’ heet en waar je kunst kunt zien (altijd de natuur betreffende), interactieve ervaringen kunt opdoen, in de tijd kun terugkeren en nog veel meer, vooral edcuatieve projecten kunt zien.

Het bezoekerscentrum is in mei 2000 geopend en 17 maart 2001 is het Eden project cornwall voor het publiek geopend. Het project word jaarlijks door minstens 800.000 mensen bezocht.

De bubbles zijn gebouwd in een oude open mijn voor “China Clay” oftewel klei om porselein cq aardewerk te maken. Het Eden project Cornwall is inmiddels een cluster van activiteiten op ecologisch gebied.

De beide Dome’s

Het “Tropical Biome” beslaat 1,56 ha en is 55 m hoog, 100 m breed en 200 m lang. Het wordt gebruikt voor tropische planten, zoals bananenplanten, koffie, rubber en reuzenbamboe, en wordt op een tropische temperatuur en vochtigheid gehouden. Je vind er de mooiste bloemen, tropische vruchten zoals annanas, noten, cacao etc. Om een voorbeeldje te geven, ik zag er vruchten van de Cashewnoot aan een boom hangen. Heel leuk want ze hebben ook in de vrucht al de vorm van een cashewnoot zoals wij die in de winkel kopen. Ondanks dat ik een fervente tuinliefhebber ben en in diversen steden in Nederland Hortussen heb bezocht (Amsterdam, Leiden, Utrecht) heb ik toch veel nieuwe dingen gezien en was ik ook onder de indruk van de enorme schaal van het project.

Ook was het heel bijzonder om boven in de Dome te kijken. Het was daar 35 graden met een luchtvochtigheid van 100%. Moet je dus wel gezond voor zijn om die klim te maken. Je kunt ook iets lager blijven en over de toppen van de bomen lopen.

Het “Mediterrane Biome” heeft een oppervlakte van 0,654 ha en is 35 m hoog, 65 m breed en 135 m lang. Het herbergt bekende warme gematigde en dorre planten zoals olijven en wijnstokken en verschillende sculpturen die je tegenkomt in het middellandse zee klimaat maar ook in Zuid Afrika. Hier vond ik vooral de bloemenzee erg mooi. Ik herkende bovendien veel bloemen die ik ook in mijn eigen tuin heb (te beginnen met lavendel en andere kruiden) maar ook olijfbomen.

Verder zijn er buiten prachtige tuinen die de gematigde streken van de wereld vertegenwoordigen met planten zoals thee, lavendel, hop, hennep en zonnebloemen, evenals lokale plantensoorten. Ook hier weer een pracht aan kleuren.

Kunst in het Eden Project Cornwall

De tuinen van het Eden project Cornwall zijn binnen en buiten de Dome’s gelardeerd met allerlei kunstuitingen, altijd de natuur betreffende en van gerecyclede producten zoals autobanden, oud metaal en drijfhout. Een leuke en soms verrassende afwisseling tussen de flora en fauna.

Concert podium

Buiten is een mooi podium waar je door het gehele jaar heen mooie concerten kunt zien. Bekijk dus altijd de agenda om te zien wanneer je er heen gaat. Er hebben al heel wat artiesten van allure opgetreden. Check de agenda hier

Je weet, zo’n lange, licht aflopende staalkabel waar je aan hangt en dan naar beneden zoeft. Op Eden is één van de langste in Europa. Voor de daredevil’s onder ons.

Geïntegreerde projecten:

Het Eden Project in Cornwall heeft een aantal sociale projecten waar mensen met psycho-sociale problematiek kunnen werken in de natuur. Hieronder behoort therapeutisch tuinieren, een lunchclub voor ouderen, een Diabetes en Cardio groep (wandelen) en een COPD project

Er zijn veel educatieve projecten voor kinderen en jongeren om betrokkenheid en begrip te kweken voor de natuur en de noodzaak voor natuurbehoud. Er is een “Lab”, er zijn interactieve ervaringen, speelmogelijkheden voor de kleintjes etc.

Er is een geothermisch project waarbij heet water word opgepompt om huizen in de omgeving van energie te voorzien.

Het gehele project is gebaseerd op hergebruik en verantwoord energiegebruik, sustainability heet dat in het Engels. En dat vind je overal terug. Zo zijn alle bermen beplant met bloemen en bijenvriendelijk, worden er alleen milieuvriendelijke materialen gebruikt etc. Te veel om op te noemen.

Verder heeft het Eden Project een aantal vervolg projecten zoals het Eden International Project die onder andere in China, Australie en Nieuw Zeeland projecten opstarten.

Beoordeling Eden Project Cornwall – 7/8 (puntje aftrek vanwege de prijs)

Is het Eden Project Cornwall een bezoekje waard of niet? De prijs is stevig, zonder korting betaal je zomaar 28.50 Engelse ponden voor een volwassene, dat is bijna 32 euro volgens de wisselkoers van juli 2019. Voor een kind betaal je 15 pond (17.25 euro) en Voor een heel gezin (ouders en 2 kinderen) 67 pond, dat is ruim 75 euro. Verder kun je vrij makkelijk, bijvoorbeeld in de voorverkoop, 10% korting krijgen, ook via folders etc. Dan ga je dus met je gezin voor zo’n 68 pond naar binnen.

Is het sop de kool waard? Ik vind het nogal duur, daar ben ik eerlijk in. Anderzijds heb ik veel kinderen gezien die zich uitstekend vermaken dus het is voor hun zeker een leuke ervaring en bovendien leerzaam. Er is veel te doen voor kinderen zoals interactieve ervaringen en een zogenaamd “Lab” dus die komen wel aan hun trekken.

Verder is het een bijzonder fraaie “hortus” die me dingen heeft laten zien die ik nog nooit heb gezien. Ook hebben ze nuttige onderdelen zoals het effect van de verbouw van palmolie op het milieu etc. En je bent er gerust een hele dag mee zoet. Genoeg te eten en te drinken dus daar hoef je ook niet bang voor te zijn.

Kortom, gewoon gaan en de prijs zien als een donatie aan een mooi en educatief programma. Niet naar de shop want die is duur, consumpties zijn normale prijs dus wel wat drinken of een ijsje en dan lekker naar de kust om fish&chips te eten. Of brood meenemen, dat scheelt ook een slok op een borrel.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *