Dikke gevulde Snert van vader – Winterkost

Dit is een recept voor extra dikke gevulde snert. Dit snertrecept is van mijn vader en niet van mijn oma of moeder. Hoewel die ook allebei erg lekkere en ook best wel dikke gevulde snert maakten heeft mijn vader dit tot kunst verheven. Grappig detail: ik had de pan na het overlijden van mijn ouders natuurlijk geconfisqueerd samen met het recept.

Toen ik dat bekeek zag ik een ingewikkelde berekening met allerlei gebroken getallen. Ik zag ook meteen dat het een recept was voor 5 liter met allemaal mooie ronde getallen. De pan die ik van mijn ouders had was ook 5 liter, dus ik nam dat recept zonder alle gebroken getallen.

Maar toen bleek dat mijn vader dat ook al eens had gedaan en guess what, het past dus niet in de pan. Vandaar die herberekening. Slimme man, die Pa van mij. Ik heb het recept inmiddels ook weer veranderd (behalve de ingrediënten) Dus nu is het een recept voor een pan van 5 liter. Dat wil overigens niet zeggen dat er 5 liter water ingaat want het volume van de vulling telt ook mee  in die 5 liter.

Extra dikke gevulde snert

Ingrediënten
 • 3.5 liter water.
 • 2 bakjes gerookte spekblokjes.
 • 750 gram spliterwten (maximaal, 600 is de regel).
 • 1 grote of 2 kleine winterpenen.
 • 1 selderijknol (bij voorkeur een kleine).
 • 2 uien.
 • 5 kleine aardappelen, 4 middelgroot, 3 groot.
 • 400 gram prei ongesneden of 300 gram gesneden.
 • 2 schenkelschijven en 1  bakje ossenstaarten.
 • OF :  1 schenkel en 1 klein bakje soepvlees met 2 of 3 mergpijpjes.
 • Stuk of wat laurierblaadjes (ik gooi er zo’n heel zakje door).
 • 1 theelepel (zonder kop) nootmuskaat.
 • Flink wat vers gemalen peper.
 • Minstens 5 bouillonblokjes.
 • 3 grote rund, 2 maggiblokjes, 1 paddestoelenblokje en 1 groentebouillon.
 • Of: 2 rund, 2 kip, 1 maggie en 1 paddenstoelenblokje.

Veluwse rookworst (fijn) of wat jij de lekkerste vind. Je kunt er voor kiezen de rookworst er de laatste 30 minuten in stukjes mee te laten koken. Dat geeft een lekkere rooksmaak. Mensen die rookworst te vet vinden of niet lekker, je kunt ook gerookte kip nemen.

Bereidingswijze Extra dikke gevulde snert

Voordat ik inga op de overigens bijzonder eenvoudige bereidingswijze (alles bij elkaar gooien en koken werkt) eerst even iets over de wetenschap van soep maken. Als je soep maakt wil je dat zoveel mogelijk smaak in de soep terecht komt. Om dat te bereiken is het belangrijk om alle ingrediënten, maar vooral het vlees, op te zetten met koud water. Doe je de ingrediënten in warm of heet water dan gaan de poriën dicht en blijft het vocht en de smaak in het produkt. Zet dus alles op met koud water.

Aldus de bereidingswijze

Bak de spekjes even licht aan zodat het licht bruint. Boter is niet nodig. Zet dan het gas laag, gooi de prei en de ui er op en roer het door elkaar zodat de prei en de ui in het vet worden geroerd en het vet afkoelt. Dan de spliterwten er op en de rest van de ingrediënten. Gewoon alles door elkaar. Gooi er dan meteen een litertje of 3 KOUD water op tot de boel onder staat en er nog wat ruimte is onder de rand van de pan zodat de boel niet overkookt.

Dan de pan aan de kook brengen en op een plaatje of getemperde plaat rustig een uurtje 3 of 5 laten koken. Ga maar uit van minimaal 3 uur. Als de erweten eenmaal zijn gekookt en vanzelf gaan pureren moet je opletten dat de soep niet overkookt. Ik heb een pan met een dikke boden en zet er een plaatje onder.

dikke gevulde snert

Op de foto heeft de maker stukken aardappel en wortel in zijn geheel laten zitten. Bij mijn recept moet je dat garnituur even apart maken.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *