De Slufter Texel


De Slufter Texel is een prachtig natuurgebied halverwege de westelijke duinkust van Texel. Het is een gebied van ongekende schoonheid dat bovendien het gehele jaar door toegankelijk is. Als de boel tenminste niet onder water staat.

De Slufter Texel is makkelijk te vinden. Kruising Postweg Slufterweg (afslag 30) en dan linksaf vanaf Den Burg of rechtsaf vanaf de Cocksdorp. Kan niet misgaan. Aan het einde van de Slufterweg is een mooie parkeerplaats en dito restaurant.

De Slufter Texel is een is een grotendeels door duinen omsloten strandvlakte. Het heeft een open verbinding met de Noordzee. Het is een kwelderlandschap met een veelheid aan planten en vogels. De Slufter is deel van het Nationaal Park Duinen van Texel en eigendom van Staatsbosbeheer.

De slufter is altijd open maar niet helemaal. Gedurende het zomerseizoen is de rechterhelft, gezien vanaf de opgang, gesloten om de natuur te beschermen. In het winterseizoen mag je vrijwel overal komen. Dit zijn dan vooral de groene wandelingen.

De Slufter Texel.
De Slufter Texel

En dat is een goeie reden om buiten het seizoen om Texel te bezoeken. Vooral in het Duingebied zijn dan meerdere gebieden opgesteld omdat er dan geen vogels broeden. Ook het gebied tussen de Vuurtoren en de Slufter Texel is dan opengesteld.

Dit jaar was ik maar even kort op Texel en heb ik vooral de uitstekende horeca op dit eiland bezocht. Van strandtent naar strandtent en via de centra van Den Burg en de Koog weer terug naar het huisje van Roompot

En aldaar aangekomen kan het grote genieten doorgaan door wederom in de versnaperingen te duiken.

Texel is een uitstekend eiland om weer een beetje op gewicht te komen. Wil je dat niet dan moet je er vooral niet heengaan of je ambities tijdelijk naast je neerleggen. Het is een eiland voor levensgenieters pur sang en daar moet van geprofiteerd worden.

En wat de Slufter Texel betreft, ik kom er minstens 1x per jaar. Even naar de zee lopen langs de kwelders en genieten van het schitterende licht, de branding en de prachtige luchten.

Het spreekwoord ‘Napels zien en dan sterven’ mag voor mij verandert worden in ‘De Slufter zien en dan sterven’.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *