Dakkapel geplaatst

Eindelijk is onze dakkapel geplaatst. Maar liefst 8 maanden moesten we wachten tot er voldoende mannen beschikbaar waren om hem op het dak te hijsen en vast te kitten. Maar het was het wachten meer dan waard.

Dakkapel geplaatst
Het gat van binnen

De klus begon met een brute zaagpartij. Een heuse kettingzaag kettingde met veel geweld en lawaai door het dak. Niet dat een dak veel voorstelt moet ik zeggen. Laagje MDF, 40cm steenwol, een papiertje (echt waar) wat rachelwerk en dan de pannen.

Dat had ik dus niet gedacht. Ik verwachte nog wel ergens een laagje hout of zo. Maar niets daarvan, een dak bestaat vooral uit isolerende lucht gevat in wollige en zachte materialen.

Dakkapel geplaatst
Een heuse kraan

Gelukkig is er een harde dekking anders wat het letterlijk een gevulde koek. Binnen de kortste keren keek ik uit over de Flevopolder en kon het constructieve gedeelte van de klus beginnen.

Extra balken werden geplaatst om de veilige plaatsing van zonnepanelen te waarborgen en een nieuw knieschot, tevens ondersteuning van de dakconstructie, werd geplaatst.

En toen kwam het spannende gedeelte, het hijsen van de dakkapel. Over het dak en weer naar beneden. Tot op de centimeter nauwkeurig zakte het bouwwerk in het enorme gat in het dak.

Het prefab kapelleke stond geduldig te wachten

En dat is wat ik van deze klus zal onthouden: nauwkeurig tot op de millimeter. Die dakkapel zit echt als gegoten in dat dak. Ik kon horen hoe die jongens dat ding tot op de millimeter nauwkeurig “stelden” voordat ze gingen afwerken.

Ondertussen liepen wij met z’n drieën heen en weer om foto’s en filmpjes te maken en de harde werkers van veel koffie en een dikke berg koolhydraten te voorzien.

Om 7 uur begonnen en rond 1 uur was de dakkapel geplaatst. Nog even opruimen en de klus zat er op. Flinke smak geld gedigitaliseerd en klaar waren de keesjes uit Harderwijk. Indrukwekkend, ik kan niet anders zeggen.

Die waren dus al om 5 uur opgestaan om met al die handel om 7 uur bij ons op de stoep te staan. Geen slaap in de ogen op deze dinsdagochtend, fris en fruitig gingen ze meteen aan het werk.

De dakkapel is klaar
Het eindresultaat

Helaas heeft het personeelstekort in de bouw wel tot gevolg dat je de boel zelf moet afwerken. Als ik dit schrijf heb ik er al 2 dagen op zitten. Groot nadeel is dat de bouwers van mijn huis de vloer tot aan de knieschotten hadden gestort.

Die knieschotten staan nu 60cm verderop en dus kom ik vloer tekort. Daardoor ben ik nu aan het kloten met cement en mortel om de boel waterpas en opgevuld te krijgen. De rest is met hulp van een klussende maat goed te doen.

Het dak zonder kapel
Voor

Het goeie nieuws is dat ik maar liefst 2.4 vierkante meter meer kamer heb en dat ik nog eens 4 vierkante meter nu effectief kan gebruiken omdat ik mijn hoofd niet meer stoot. Wat een ruimte, ik sta er nog steeds met verbazing naar te kijken.

Dakkapel geplaatst
Na

Bovendien komt er nu licht van boven het trappenhuis in terwijl dat eerst andersom was. Als er ooit een plusklus heeft bestaan is het deze wel.

En de eerste stortregens zijn er inmiddels ook overheen gegaan en de boel is droog gebleven, zeg ik tegen niemand in het bijzonder.

Ik ben superblij met deze prachtige dakkapel van BM Daktechniek uit Harderwijk. Die jongens hebben een juweel van een dakkapel geplaatst en ik kan ze van harte aanbevelen.

Je moet even wachten maar dan heb je ook wat.

FotoShow

Openbaar   9 items in 2023-dakkapel
Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter formaat of DiaShow
2023-02-21-003.jpg
2023-02-21-004.jpg
2023-02-21-005.jpg
2023-02-21-006.jpg
2023-02-21-007.jpg
2023-02-21-008.jpg
2023-02-21-009.jpg
2023-02-21-010.jpg
2023-02-21-011.jpg


Software Versie: 26-06-2023

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *